Like ons!
Column: Knaven gedraagt zich als een klimaatscepticus of anti-vaccinatie-ouder

Opinie

Column: Knaven gedraagt zich als een klimaatscepticus of anti-vaccinatie-ouder

Backpacken door Zuidoost-Azië. Vrijwilligerswerk in Oeganda. Op expeditie naar de Noordpool. Servais Knaven heeft zich ongetwijfeld goed vermaakt dit voorjaar, maar wielrennen kijken deed hij niet. Dat is geen schande overigens, of iets dat heel erg afwijkt van de standaard. Veel Nederlanders beginnen toch pas met wielrennen kijken als de Tour de France begint. Maar laat Knaven nou net een ploegleider zijn bij het meest (invloed)rijke team van het peloton.

Team Sky; de ploeg waarvan zaterdag de uitgesproken kopman Chris Froome en het toptalent Egan Bernal tegen de grond gingen. De conclusie van Knaven was dat de maatregel van de UCI om het aantal renners per ploeg terug te brengen van negen naar acht (en van acht naar zeven in kleinere wedstrijden) geen effect heeft. ‘Voor de veiligheid hoeft dit niet.’

Dan vraag ik mij toch af of Knaven dit voorjaar veel van de koers heeft meegekregen. De Giro d’Italia is zonder noemenswaardig grote crash verlopen en ook veel van de voorjaarskoersen kenden opvallend weinig slachtoffers als het gevolg van massale valpartijen. Het hele jaar is het peloton al een stuk veiliger voor zichzelf, maar omdat zowel Froome als Bernal in een gat wilden duiken waar de weg ophield, is de veiligheid niks verbeterd.

Dat is de puurste vorm van anekdotisch bewijs, gevonden vanuit een slachtofferrol. Een element of een dag eruit pikken en daarop doorjammeren. Knaven is als de klimaatscepticus, die een hele koude dag in maart heeft meegemaakt. Als de anti-vaccinatie-ouder, die een buurvrouw heeft die iemand kent, die na de prikken een tijdje ziek is geweest. Als de voetbalanalist, die na een slechte wedstrijd roept dat Lionel Messi op zijn retour is.

Bovendien is het niet onlogisch dat de iets grotere valpartijen nog wel te zien zijn in de eerste week van de Tour de France. Het blijft de allergrootste wedstrijd met de allergrootste belangen, waar iedereen uit de problemen wil blijven en daardoor in de problemen komt. En ja, ze zullen nog wel een keer met veel vallen en niet alleen in de Tour. Gewoon omdat dat inherent is aan de sport wielrennen. Maar je kan er niet omheen dat de massale crashes dit jaar een stuk minder aanwezig zijn. Daar doet het feit dat Froome niet door Rick Zabel heen kan, niets aan af. (foto: interview)

Kasper Hermans

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven