Like ons!
Column: Wielrennen blijft verrassen en is absoluut niet saai te noemen

Opinie

Column: Wielrennen blijft verrassen en is absoluut niet saai te noemen

Wielrennen is voorspelbaar en saai, als je de critici mag geloven. Sky heeft het wielrennen kapotgemaakt en het afscheid van Alberto Contador is het einde van leuke grote rondes. Toch? Nee! De koers is nog steeds leuk, en blijft vooral lekker onvoorspelbaar.

Elk jaar laait het op: mensen zeggen dat Sky het wielrennen saai maakt, en anders wel de parcoursen. Inderdaad, er zijn voorspelbare kanten aan wielrennen. Zo bestaat de eerste Tourweek standaard uit vluchters die het niet redden waarop massasprints volgen. Een andere vastigheid is de Waalse Pijl, want die wordt elk jaar door ene Alejandro Valverde gewonnen. Of nee, toch ook niet.

Het wielrennen blijft mij regelmatig verrassen, en dat maakt het zo leuk. Het is meer dan hard fietsen. Om een wedstrijd te winnen hoef je echt niet de sterkste te zijn. Als een coureur slim en sluw is, kan hij ver komen zonder de allerbeste te zijn. Daarnaast kunnen renners het beter doen dan je verwacht, gewoon door een andere voorbereiding. Een andere kant is dat renners opeens een spectaculaire inzinking krijgen. Denk aan Simon Yates in de meeste recente Giro, terwijl Chris Froome opeens opstond terwijl niemand het verwachtte. Ook de Tour, met Sky, zat vol verrassingen: wie had nou verwacht dat Geraint Thomas het geel zou dragen in Parijs? En vooraf waren Froome en Tom Dumoulin maar vraagtekens, want de dubbel…

Wielerwedstrijden kunnen van tevoren zoveel kanten op gaan. Meestal heb je wel een idee hoe de koers loopt, waar het openbreekt en wie er dan overblijft, maar het loopt vaak anders. Dat kan aan mij liggen, maar ook de (amateur-)analisten die ik spreek zitten er vaak met volle overtuiging naast. Daarom zijn koersen zo leuk, hoewel het de afgelopen jaren niet op alle vlakken verbeterd is. Natuurlijk is het ontbreken van Alberto Contador jammer en zijn er echt hele saaie Tourritten geweest. Toch is de compensatie, wat mij betreft, ruim. Zo hebben we schitterende, onvoorspelbare, koersen gezien in het voorjaar en in de grote rondes.

Natuurlijk is de laatste grote ronde nog niet voorbij en ook deze is moeilijk te voorspellen. Bergop zijn de mannen aan elkaar gewaagd, maar mijn gok is dat Simon Yates het nu wel volhoudt. Maar wat met Steven Kruijswijk? Ik had voor de tijdrit eerlijk gezegd niet verwacht dat hij richting het podium zou gaan. Is het dan toch die derde week die hem verder gaat brengen? En hoever? Daarentegen zijn er argumenten voor een terugval: Kruijswijk reed nog nooit een goede tweede grote ronde in een jaar dus het is nog geen uitgemaakte zaak dat hij een mooie derde week rijdt. Op die manier kan je alle kanten op redeneren en blijft het toch vaak koffiedik kijken. Wielrennen blijft daarom een fantastisch gespreksonderwerp, want het is iets waar je van mening over kan verschillen zonder dat het de hoofdzaak van het leven is.

Jasper den Boon (E-mail: jasper@indeleiderstrui.nl / Twitter: @JasperdenBoon)

1 reacties

  1. JanW

    JanW

    12 Sep 2018 om 12:48

    Wielrennen is een geweldige sport om zelf te doen, maar sinds Armstrong zijn de grotere ronde's niet om aan te gluren. En dat er nu een aantal NLse renners van zich doen laten spreken heeft te maken dat idd een goede generatie is, maar ook dat de dope nog lang niet uit de sport is verdwenen, want anders zouden ze wel winnen in de grotere ronde's. Maar zolang de bonden/bodo's zich nog laten omkopen door het grote geld, zal dat niet veranderen. Goedemiddag ik ga maar een rondje maken is veel leuker dan kijken naar een voorgeprogrammeerde ronde...

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven