Like ons!
Duel van de Week: Dennis gevaarlijkste klant om wereldkampioen Dumoulin te onttronen

IDL-producties

Duel van de Week: Dennis gevaarlijkste klant om wereldkampioen Dumoulin te onttronen

In het wielrennen worden heel wat duels uitgevochten, zonder dat we ons daar altijd van bewust zijn. In de Leiderstrui legt wekelijks de meest boeiende strijd onder de loep. Deze week: Rohan Dennis versus Tom Dumoulin.

Hij opende de aanval op Tony Martin en in mindere mate Fabian Cancellara. Maar nu hij vorig jaar wereldkampioen tijdrijden is geworden, is er geen twijfel meer mogelijk. Tom Dumoulin is de grote man die van de troon gestoten moet worden tijdens het WK tijdrijden in Innsbruck en zijn grote uitdager luistert naar de naam Rohan Dennis.

NB. Bij Beiden in Top10 wordt er gekeken naar wie er beter eindigde in tijdritten dat beide renners in de Top10 finishten. 

De Australiër steekt momenteel in bloedvorm. Hij won tijdens de Vuelta a Espana beide tijdritten, een korte en een langere. Vooral tijdens die tweede maakte hij grote indruk door de nummer twee op een kleine minuut te zetten. Dennis heeft zelfs een zuivere hattrick op zak, want hij won zijn laatste drie tijdritten. Voor de Vuelta was zijn laatste race tegen de klok namelijk de tijdrit in de Giro, waar hij Dumoulin met 22 tellen verschil klopte. Eerder diezelfde Giro was het nog andersom geweest tijdens de openingstijdrit.

Dumoulin en Dennis zijn rivalen en generatiegenoten. Ze komen allebei uit het jaar 1990, dat garant lijkt te staan voor wereldtoppers. Sagan, Kwiatkowski, Quintana, Aru, Bardet, Pinot en dus deze twee. In 2011 waren ze echter nog ploeggenoten, beiden kwamen uit voor het Rabobank Development Team, maar geen van hen won dat seizoen een tijdrit. Wel waren ze twee (Dennis) en drie (Dumoulin) tijdens de proloog van de Tour de l’Avenir achter Michael Hepburn. Dit jaar is dat wel anders, al zijn ze beiden ook wel eens geklopt door elkaar én door anderen.

Het is op dit moment vooral gissen hoe het met de vorm van Dumoulin gesteld is. De Limburger reed sinds de Tour de France alleen nog de Deutschland Tour en dat is toch ook alweer bijna een maand geleden. Bovendien kon hij daarin niet even zijn tijdrit testen. Dit terwijl Dennis zijn bevestiging de afgelopen weken nog heeft gehad.

Wat in het voordeel van Dumoulin speelt is de toch wel redelijk zware klim die er in ligt. Dat is op papier niet in het voordeel van Dennis. Daarbij is het ook de vraag wat de lengte van het tijdritparcours voor invloed heeft. 52 kilometer met een klim erin, dat zie je niet vaak in een individuele tijdrit. En Dennis heeft bovendien nog nooit een tijdrit van meer dan 35 kilometer gewonnen, de nationale kampioenschappen daargelaten.

Als Dumoulin de benen de voorbije maand goed heeft warmgedraaid dan wordt het voor Dennis een zeer zware dobber om de Nederlander van de troon te stoten. De Sunweb-klepper zal moeten bewijzen dat hij naast koning ook keizer van de tijdrit is.

Door: Kasper Hermans 
Twitter: @Kzzas
Email: kasper@indeleiderstrui.nl

(foto: Team Sunweb)

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven