Like ons!

Tour de France

Angstaanjagend sterk deelnemersveld in Tour: Op wie moeten Dumoulin en Mollema letten?

De meeste wielerfans kijken op dit moment vooral uit naar het klassieke voorjaar en de Giro d'Italia in mei met Tom Dumoulin, maar ook de Tour de France begint alweer te kriebelen. Nu alle kopstukken hun programma bekend hebben gemaakt, inclusief Dumoulin, blikt In de Leiderstrui net als bij de Giro vooruit. Krijgen we een open strijd richting Parijs?

De 105e editie van de Tour gaat op 7 juli van start en eindigt op de 29e in de hoofdstad van Frankrijk. De renners krijgen een uitdagend parcours voor de kiezen, met een ploegentijdrit, kasseien, de terugkeer van de Alpe d'Huez en ook nog een individuele tijdrit op een heuvelachtig parcours. De tijdrijder lijkt hier niet per se in het voordeel, maar lichtgewichten op de kasseien? Dat bleek ook zelden een goede combinatie.

Chris Froome - Geraint Thomas (Team Sky)
Net als in de Giro zullen alle ogen in principe gericht zijn op Chris Froome. De Brit is de beste ronderenner van dit moment, maar de camera's zullen nog meer naar hem draaien nu zijn Salbutamol-zaak wereldnieuws is. Heel veel vragen en dat is voor een open Tour misschien wel heel leuk. Kan hij de druk aan? Hoe goed is hij na ongetwijfeld een slopende Giro? Kan hij opnieuw imponeren op de kasseien? Mag hij überhaupt de Tour rijden?

De collega's van Froome zullen er met gepaste interesse naar kijken, want Team Sky heeft voor deze Tour misschien nog wel een renner die hoge ogen kan gooien. Geraint Thomas bewees de afgelopen jaren al lang mee te kunnen in het klassement en de man uit Wales heeft meer dan ooit de blik gericht op de Tour. Na zijn mislukte kopmanschap in de Giro van 2017 (door een val) wil hij een vrije rol in Frankrijk. Hij is goed op de kasseien, in de tijdrit, hij heeft de beste ploeg en kan hij in de bergen die laatste stap zetten en Froome bedreigen óf vervangen?

Nairo Quintana - Mikel Landa - Alejandro Valverde (Movistar)
De belangrijkste concurrentie voor Team Sky lijkt in eerste instantie uit Spaanse hoek te komen. Movistar zet na een mislukt 2017 (op het gebied van grote rondes) vol in op de Tour en daarvoor zet het alle troeven in. Geen echte kopman in de Giro, Nairo Quintana, Mikel Landa en Alejandro Valverde zijn er allemaal bij in juli. Een titanenstrijd binnen de ploeg ligt op de loer, maar ook: Movistar heeft drie paarden om op te wedden.

Hoezeer de ploeg ook inzet op Quintana, het is de vraag hoeveel tijd hij na de kasseienetappe en de individuele tijdrit onder de streep moet goedmaken. Is de Tour van 2018 niet een perfecte ronde voor Valverde, met steile aankomsten, kasseien en chaos? De Spanjaard was in 2017 al goed, maar kwam na een zware blessure in 2018 meteen terug met de eindzege en twee etappes in de Ronde van Valencia. Hij schikte zich de afgelopen jaren redelijk in zijn rol als knecht, maar als hij zich goed voelt, kan hij zich dan inhouden?

Hetzelfde geldt voor Landa, die Team Sky juist verliet om voor zijn eigen kansen te gaan in een grote ronde. De Spanjaard heeft niets aan de verbeelding overgelaten: hij knecht in de Tour niet voor anderen. Dat hij toch wordt opgesteld, wijst op plannen om ook hem hoog in het klassement te krijgen. Landa is bergop één van de sterksten, hij ontwikkelde bij Sky een betere tijdrit, maar hoe verteert hij die kasseien? Drie renners van Movistar in de top-10 of zelfs top-5? Het zou wat zijn...

Tom Dumoulin - Wilco Kelderman (Team Sunweb)
Nu Tom Dumoulin namens Aike Visbeek bevestigd heeft dat hij na de Giro ook de Tour rijdt, is de vraag hoe hij uit de Giro komt en of hij überhaupt klassementsambities heeft. Visbeek stelt vrij serieus dat Dumoulin in beide rondes op het podium kan eindigen en dat hij de Tour zelfs kan winnen. Valt de Giro tegen, of stapt hij bijvoorbeeld af, en staat hij frisser aan de start van een Tour, dan is hij sowieso een kandidaat voor het podium. Bovendien zullen ze bij Team Sunweb wijzen op de week extra rust tussen Giro en Tour.

Wie ook van start gaat in Frankrijk is Wilco Kelderman en hoe hard hij ook roept dat hij er zonder klassementsambities heen gaat, wat doet de Nederlander als hij na de eerste week kort staat? Het is niet uitgesloten met zijn capaciteiten op de kasseien en een sterke ploeg met Team Sunweb. Kelderman zal zich zeker willen meten met de top als het gaat zoals geschetst en daarna ligt alles open. Op papier een renner in de categorie Kruijswijk, Fuglsang, Zakarin, dus ook meteen een renner die gewoon een goed klassement kán rijden. Doet hij dat niet in de Tour, dan zeker in de Vuelta.

Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida)
Herinneren we ons die Tourzege in 2014 nog? Het was het jaar waarin Froome en Alberto Contador uitvielen, maar ook de Tour waarin Nibali met zeven minuten voorsprong op de nummer twee het geel naar Parijs bracht. Het was het jaar van een oppermachtige klimmer met vier etappezeges, maar ook de Tour van grote tijdwinst in de kasseienrit. Als Nibali ergens een doel van maakt, is hij altijd goed en rijdt hij vaak naar het podium. Kan de 'Haai van Messina' het nog een keer? Hij krijgt met onder meer Ion en Gorka Izagirre twee ijzersterke knechten met zich mee. 

Richie Porte (BMC)
Dit jaar moet het gebeuren, dit moet zijn jaar worden. In misschien wel het laatste jaar van de ploeg stelt BMC alles in het werk om met Porte de Tour te winnen, al wil hijzelf vooral het podium eens halen. Na de vreselijke val in de Tour van 2017 heeft hij wat goed te maken en met Damiano Caruso en Tejay van Garderen krijgt hij twee superknechten tot zijn beschikking. BMC is de al jaren één van de sterksten in de ploegentijdrit, kan Porte de pech dit keer voor zijn en wél finishen in Parijs? Zo ja, dan lijkt hij ook een serieuze kanshebber.

Rigoberto Uran (EF Education-Drapac)
Hij werd tweede in de Tour van 2017, maar is hij bij de buitenwacht de grote favoriet voor dit jaar? Eigenlijk niet. En dat is gek, want Uran kan hard een berg op, hij heeft een goede tijdrit, een sterke ploeg en hij lijkt wel geschikt voor de punch-aankomsten en de kasseien. Hijzelf gaat alleen maar voor goud en achter de grote kopstukken kan hij zomaar opnieuw verrassen. Wordt het weer zo'n jaar waarin niemand Uran uit zijn wiel kan rijden?

Romain Bardet (AG2R)
De Franse hoop zal opnieuw enkel en alleen Romain Bardet zijn, of kan Thibaut Pinot na een slopende Giro nu wél uitblinken in de Tour? De Fransen hebben er in ieder geval alles aan gedaan om het Bardet zo goed mogelijk naar zijn zin te maken. Hij krijgt een ploegentijdrit en een korte individuele tijdrit (met heuvels) voor de kiezen en kan verder lekker zijn gang gaan in de chaos van de eerste week en de vele (ook steile) beklimmingen in de rest van de Tour. Het podium zal opnieuw het doel zijn, maar als Frankrijk weer een Tourwinnaar wil, dan lijkt dit het perfecte jaar voor Bardet.

Bauke Mollema (Trek-Segafredo)
Ja, in de Giro-voorbeschouwing begonnen we met een Nederlander, maar nu staat de tweede belangrijkste kanshebber uit Nederland toch gewoon tussen de vele andere concurrenten. Kan Bauke Mollema zich dit jaar tussen de wereldtop nestelen, zoals hij dat al zo vaak leek te gaan doen? Zo vaak stond hij heel hoog, maar iedere keer was het geen top-5, laat staan een top-3. Hij is de kopman van Trek, na het stoppen van Alberto Contador en dat zal goed aanvoelen. Geen valpartijen, geen ziekte, maar lekker drie weken 'Mollemalen'. Wat voor Bardet geldt, geldt dan ook zeker voor hem: dit parcours moet hem toch liggen...

Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo)
Kan Steven Kruijswijk eindelijk afrekenen met die vreselijke Giro uit 2016? Het is eigenlijk de belangrijkste vraag die de Nederlander in de Tour wil beantwoorden. In die Giro zat alles mee, was hij beter dan ooit en leek hij af te stevenen op roze. Het werd een harde sneeuwmuur, veel pijn en een vierde plek in het klassement... Kruijswijk was vorig seizoen redelijk goed in de grote rondes die hij reed, maar nooit meer zo goed als in die Giro van 2016. De vraag is of hij met die vorm uit 2016 mee kan doen voor het podium, in een ronde met drie keer zoveel concurrentie. Het is wel zeker dat Kruijswijk die vorm nodig heeft om überhaupt een goede klassering te rijden. Buiten kijf staat dat hij veel talent heeft, tijd om het weer te laten zien.

Ilnur Zakarin (Katusha)
Het lijkt erop dat de Rus ieder jaar een beetje beter wordt en als dat echt het geval is, dan moeten de klappers toch rekening houden met die Rus, die gewoon het podium haalde in de afgelopen Vuelta. Hij valt niet op, maar valt wel veel aan en staat onderaan de streep vaak tussen de grote jongens. Zijn stijl is afzichtelijk, maar hard gaat het wel, al wil hij net als Porte ook nog weleens vallen in het zicht van de haven. Zelf heeft hij zich ten doel gesteld om de Tour aan te grijpen om definitief naam te maken. Het wordt alleen wel heel erg druk in de top-10. 

Jakob Fuglsang (Astana)
Twee jaar geleden waren we met namen als Zakarin en Jakob Fuglsang aanbeland bij de mindere goden voor de top-10, maar dat is nu wel anders. De Deen zette in 2017 een grote stap voorwaarts in het rondewerk, al moest hij de Tour wel geblesseerd verlaten. In 2018 vliegt hij net als de hele ploeg alweer omhoog en hij is er wel eentje uit de categorie Thomas, Valverde, Nibali, Uran en toch ook Mollema; renners die alles in de naderende Tour lijken aan te kunnen. Fuglsang klimt steeds beter en kan in die eerste week, met een sterke ploeg, misschien wel heel veel tijd pakken. Wat is er daarna mogelijk?

Daniel Martin (UAE Emirates)
Fabio Aru zal inzetten op de Giro en dus is het onduidelijk of de Italiaan in de Tour uitkomt. De vraag is of UAE Emirates Daniel Martin het kopmanschap in de Tour toevertrouwt. De Ier werd vorig seizoen met fysiek malheur knap zesde en bewijst al jaren dat hij er lastig af te fietsen is. Hij staat altijd kort in de klassementen en ook voor hem is dit een mooi parcours. In tegenstelling tot vorig jaar staan er naast Froome, Uran en Bardet nu ook drie á vier renners aan de start die ook een doel hebben gemaakt van de Tour. Kan Martin ook met een breder en beter veld hoge ogen gooien? Of valt hij tussen al die grote mannen toch net buiten de boot?

Adam Yates (Mitchelton-Scott)
Mitchelton-Scott zet in de Tour volledig in op Adam Yates en dat wordt net als bij Martin en toch ook wel Fuglsang een 'first'. Yates kreeg in de rondes die hij reed toch vaak wel de steun van zijn kompanen Esteban Chaves of broertje Simon Yates. Behalve in 2016, de doorbraak van de toen nog vrij onbekende Yates en meteen zijn beste Tour de France so far. Hij werd vierde, klom met de besten mee en pakte de witte trui. Is het misschien goed dat hij Chaves en Simon niet meekrijgt en komt hij weer tot bloei, of rijdt hij net achter de gevestigde orde, een plaats die hij in 2017 toch innam. 

Bob Jungels (Quick-Step Floors)
Bij Quick-Step Floors gaat nu het vertrek van Daniel Martin de blik volledig op de Luxemburger Bob Jungels, die na enkele jaren freestylen nu de druk als kopman gaat voelen in de Tour. In de laatste twee edities van de Giro d'Italia werd hij zesde en achtste, dus ligt er een basis voor een klassement in de Tour. Het wordt voor hem een sprong in het diepe, toch wel, na slechts één deelname aan de grootste wielerronde ter wereld en dus kan hij verrassen óf door het ijs zakken. Zelf gaat hij voor de gele trui in de eerste week en een klassement, op basis van zijn inhoud op de kasseien en in de tijdritten. De fans zijn vooral benieuwd of hij ook bergop een stap zet (zoals bijvoorbeeld Fuglsang) en dichter bij de absolute top komt. 

Rafal Majka (Bora-Hansgrohe)
Tsja, zeggen dat hij in de Tour nog niet succesvol was, is wat kort door de bocht met twee bolletjestruien. Maar bij Bora-Hansgrohe en Majka zelf lijkt de druk om nu te presteren er toch wel echt op te staan. De formatie beschikt over jong talent dat eraan komt, met onder meer Emmanuel Buchmann, Patrick Konrad en aankoop Davide Formolo, dus is het redelijk d-day voor Majka. In de Giro reed hij al drie keer top-10, maar die top-5-ambitie in de Tour kwam er nog niet van. Bora lijkt nog één keer alles op alles te zetten om de Pool zijn klassement te laten realiseren, maar zijn zijn kansen bij tegenvallende prestaties op? We sluiten het in ieder geval niet uit. Eén van de beste klimmers van het peloton, maar kan hij mee op de kasseien en in de tijdritten? (foto: Team Sunweb)

Lees hier het uitgebreide artikel over de kopstukken in de Giro d'Italia.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven