Like ons!
Voorbeschouwing etappe 12 Tour de France | De gevreesde Alpe d'Huez is daar!

Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing etappe 12 Tour de France | De gevreesde Alpe d'Huez is daar!

Wie dacht dat de renners na de tiende en elfde etappe in de Tour de France even konden uitblazen, die komt bedrogen uit. Etappe 12 staat bij de echte wielerfans namelijk al maanden met rood omcirkeld in de agenda. In deze rit is het klimmen geblazen, met drie cols van de buitencategorie en aankomst bergop op de populaire Alpe d’Huez.

Historie twaalfde etappe Tour de France

De historie van de Alpe d’Huez, daar kun je hele boeken over vol schrijven. En toch is het alweer een tijdje geleden dat we er omhoog gingen in de Tour. In 2015 was Thibaut Pinot de laatste winnaar op de bekende col. Een col waar Nederlanders al vaak succesvol waren. Hennie Kuiper, Joop Zoetemelk, Steven Rooks; ze staan allemaal op de erelijst.

Ook voor Marco Pantani was de col een favoriet. Hij won er twee keer en reed er in 1997 bovendien het snelst naar boven. De tijd van 37.35 is nog altijd ongeëvenaard. Het wordt de 29e keer dat de Tour finisht op de Alpe d’Huez, met zijn 21 haarspeldbochten en 13,8 kilometer tegen 8,1 procent gemiddeld.

Parcours twaalfde etappe Tour de France

De renners zullen echter eerst flink worden afgemat, voordat ze de Alpe d’Huez op mogen. In totaal moeten er 175,5 kilometers worden afgelegd. We starten in Bourg-Saint-Maurice, alvorens de renners op een licht dalend stuk zo’n twintig kilometer de tijd hebben om in te komen en weg te glippen. De Col de la Madeleine is vervolgens de eerste klim. Deze reus van ruim 25 kilometer aan 6,3 procent vormt de start van een drietrapsraket.

Na een afdaling gaan we beginnen aan de Col de la Croix de Fer, ook al zo’n bekende col in het Tourparcours. Er moet 29 kilometer worden geklommen tegen een gemiddelde van 5,2 procent. Dat komt vooral door de dalende stukken in de klim. Na wederom een lange afdaling gaan de renners zo snel mogelijk naar de voet van de slotklim. Een massa mensen zal daar staan te wachten in de 21 bochten. De Alpe d’Huez begint zoals bekend steil met stukken boven de tien procent. Daarna wordt het wel iets makkelijker, maar het blijft constant aan acht of negen procent omhoog gaan.

Lees verder onder de foto!

Favorieten twaalfde etappe Tour de France

Nadat de kaarten in de elfde etappe van de Tour de France eindelijk werden geschud, kunnen we een hoop favorieten doorstrepen. Laten we de top-10 erbij pakken voor de zege op de Alpe d'Huez. Geraint Thomas oogt ijzersterk, maar kan hij ook op de steilere stroken aanvallen? Of gaat hij in het geel in de verdediging? Bij Team Sky zal misschien meer verwacht worden van Chris Froome, die zijn gebruikelijke slag in de Tour nog moet slaan. Maar laten de fans op de Alpe d'Huez hem een beetje met rust?

Tom Dumoulin beschikt ook over prima benen en op de Nederlandse Berg kan hij misschien wel iets extra's. Na de top-3 kijken we vooral naar de mannen die kort staan, maar toch al wat tijd verloren. Kunnen Vincenzo Nibali, Nairo Quintana, Mikel Landa of Romain Bardet tijd goedmaken nu er sprake is van steilere percentages dan in etappe 11?

LottoNL-Jumbo staat met twee renners in de top-10 en ze zullen azen op een stunt op de Alpe d'Huez. Steven Kruijswijk is goed, maar Primoz Roglic oogt bergop zelfs nog iets beter. De laatste man uit de top-10 is Daniel Martin, die alle dagen dat het bergop ging, aanviel en dat ook op donderdag niet zal laten. De Ier lijkt echter wel meer een man van de punch dan van de lange klim.

Ook besteden we nog even aandacht aan de mannen die al in geslagen positie zitten en misschien wel in de aanval kunnen. Alejandro Valverde, Ilnur Zakarin, Adam Yates en Jakob Fuglsang zijn doorgaans nooit te beroerd om een aanval te plaatsen. Ook Warren Barguil en Rafal Majka kunnen misschien profiteren van hun vele tijdverlies.

TV en Tijden Tour de France

De sportzenders die beelden uitzenden, hebben het goed begrepen. De NOS, Sporza en Eurosport zijn er vanaf de start om 12.25 uur bij in deze loodzware tocht door de Alpen. De finish wordt rond een uur of 18.00 verwacht. In de Leiderstrui is er de volledige koers met een liveblog.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven