Like ons!
Thomas grijpt ritzege en gele trui in elfde etappe Tour; Dumoulin toont lef met aanval

Tour de France

Thomas grijpt ritzege en gele trui in elfde etappe Tour; Dumoulin toont lef met aanval

Geraint Thomas heeft de elfde etappe van de Tour de France gewonnen. De Welshman was op de slotklim naar La Rosière de sterkste van een klein groepje favorieten. Tom Dumoulin koos voor de aanval en werd beloond met een tweede plaats.

In een korte rit van iets meer dan honderd kilometer werd vuurwerk verwacht, maar het was lang wachten tot de knal. Veel renners reden weg vanaf de eerste stijgende meter, waaronder ook Peter Sagan en Julian Alaphilippe, die punten sprokkelden voor hun sprint- en bollentrui. Het peloton bleef rustig onder leiding van Team Sky en dus was er de eerste vijftig kilometer eigenlijk weinig te beleven. Er waren pas slachtoffers toen Movistar op de Col du Pré gas gaf. Bauke Mollema, Rafal Majka en Rigoberto Uran moesten passen.

Movistar trok door en lanceerde zo Alejandro Valverde, die solo een kloof sloeg. Vervolgens kreeg hij lang hulp van Marc Soler, die uit de kopgroep was teruggezakt. Valverde kreeg een minuut, anderhalve minuut en vervolgens bijna twee minuten, totdat Vincenzo Nibali het niet langer kon aanzien. Hij zette mannen op kop en bracht de achterstand op Valverde iets terug.

In de afdaling van de Cormet de Roselend werd een aanval van Nibali verwacht, maar het was Dumoulin die het probeerde. Met Sören Kragh Andersen voor zich reed hij binnen no-time naar Valverde en Soler, alvorens de twee knechten hun fiets parkeerden. Dumoulin en Valverde gingen door, al nam de Spanjaard niet meer over.

Dat bleek niet van weelde, want Dumoulin reed op de slotklim weg van Valverde, die op zijn beurt plaatsnam in het peloton, onder leiding van Sky. In dat peloton waren er meer slachtoffers, want ook Adam Yates en Ilnur Zakarin moesten passen. Valverde hing nog aan het elastiek, maar moest duidelijk zijn inspanningen in de etappe bekopen. Niet veel later loste hij. Ook Jakob Fuglsang moest eraf.

In de tussentijd waren de kaarten vooraan geschud en kwamen er uit de enorme groep vluchters een paar bovendrijven. Mikel Nieve bleek het sterkst, maar ook Warren Barguil en Damiano Caruso toonden hun ware aard. De achterstand van Dumoulin en het peloton op Nieve bleek echter speelbaar, met nog zeven kilometer voor de wielen. Barguil bleek als oud-ploegmaat van Dumoulin zelfs nog even van dienst door nog even door te trekken toen de Nederlander op komst was.

Terwijl Steven Kruijswijk het in het nog kleine groepje favorieten moeilijk kreeg, bleef Dumoulin door stoempen. Het was het moment voor Geraint Thomas om te gaan, Chris Froome moest daarbij de benen stilhouden met alle overige concurrenten in zijn wiel. Na een golf van aanvallen schoten Froome en Daniel Martin naar Thomas en Dumoulin toe en Primoz Roglic, Steven Kruijswijk Nibali, Romain Bardet en Nairo Quintana bleven zitten.

Het bleek een dure fout, want waar Thomas, Froome en Dumoulin Nieve nog achterhaalden, verloren de concurrenten een kleine minuut op winnaar Thomas, die in de finale weg reed bij de rest. Dumoulin zorgde met een eindspurt nog voor de tweede plaats, voor Froome. Het groepje met Bardet, Nibali en Quintana gaf een minuut toe.

Uitslag etappe 11 Tour de France

1. Geraint Thomas
2. Tom Dumoulin +0.20
3. Chris Froome ''
4. Damiano Caruso +0.22
5. Mikel Nieve ''
6. Daniel Martin +0.27
7. José Herrada +0.57
8. Romain Bardet +0.59
9. Vincenzo Nibali ''
10. Nairo Quintana ''

Overige favorieten/Nederlanders:
11. Primoz Roglic +0.59
12. Steven Kruijswijk +1.07
13. Mikel Landa +1.47
15. Ilnur Zakarin +1.58
23. Alejandro Valverde +3.30
26. Jakob Fuglsang +3.56
27. Bob Jungels +4.42
28. Adam Yates ''
36. Bauke Mollema +11.29
37. Rafal Majka ''

Klassement na etappe 11 Tour de France

1. Geraint Thomas
2. Chris Froome +1.25
3. Tom Dumoulin +1.44
4. Vincenzo Nibali +2.14
5. Primoz Roglic +2.23
6. Steven Kruijswijk +2.40
7. Mikel Landa +2.56
8. Romain Bardet +2.58
9. Nairo Quintana +3.16
10. Daniel Martin ''

Overige favorieten/Nederlanders:
11. Alejandro Valverde +4.28
12. Jakob Fuglsang +4.53
13. Ilnur Zakarin +4.58
15. Bob Jungels +5.50
16. Adam Yates +5.51
17. Domenico Pozzovivo +6.36
18. Damiano Caruso +10.01
19. Serge Pauwels +10.10
20. Pierre Latour +11.46
21. Warren Barguil +12.46
22. Rafal Majka +13.19
23. Bauke Mollema +13.45

(foto: Team Sunweb)

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven