Like ons!
Duel van de Week: Neemt Dumoulin revanche op Thomas op de Nederlandse berg?

Tour de France

Duel van de Week: Neemt Dumoulin revanche op Thomas op de Nederlandse berg?

In het wielrennen worden heel wat duels uitgevochten, zonder dat we ons daar altijd van bewust zijn. In de Leiderstrui legt wekelijks de meest boeiende strijd onder de loep. Deze week: Tom Dumoulin versus Geraint Thomas.

Na de eerste aankomst bergop pakken we de nummers een en twee van de etappe er even bij. Geraint Thomas en Tom Dumoulin kennen opvallend veel gelijkenissen. De renners werden beiden aan het begin van hun carrière vooral als zeer getalenteerde hardrijders gezien. Thomas deed dat veelal op de baan, Dumoulin deed dat vaak in tijdritten. Hun allereerste grote rondes? Thomas: 139e, 118e, 60e, 30e. Dumoulin: DNF, 41e, 33e, DNF.

Toch hebben beiden de switch gemaakt, al doet Thomas dat vaak meer in dienst dan Dumoulin. Eigenlijk zouden de twee vorig jaar in de Giro degens kruisen. Thomas zou daar voor het eerst helemaal voor eigen kansen mogen gaan, al was ook Mikel Landa mee. Een val in aanloop naar Blockhaus-klim gooide echter roet in het eten. Niet voor Dumoulin. Hij overtuigde en won diezelfde Giro d’Italia uiteindelijk door toe te slaan in de afsluitende tijdrit. Opvallend aan die winst van Dumoulin is dat hij voordien nog nooit een algemeen klassement had gewonnen. Thomas heeft wat dat betreft meer ervaring (7-2 als het aankomt op winst van algemeen klassementen), maar over drie weken gezien deed hij het nog nooit.

Hoewel Dumoulin zeker sterk is in de bergen, blijft zijn grootste wapen toch wel zijn tijdrit. Dat blijkt ook al je de uitslagen erbij pakt, waarbij de Brit en de Nederlander beiden in de top10 eindigden. Dat is 14-9 in het voordeel van Dumoulin. Maar laat je de tijdritten weg, dan is het ineens 4-9 in het voordeel van de Sky-troef, die zelf toch ook een paar leuke tijdritten gewonnen heeft in zijn carrière. De Tour-proloog van vorig jaar springt daarbij zonder twijfel het meest in het oog. Hetzelfde kan je stellen als je kijkt naar de overwinningen van de titanen. Zonder tijdritten houdt Dumoulin er slechts 5 van de 20 over. Terwijl Thomas dan van 19 naar 14 gaat.  

De grote valkuil voor Thomas blijft zijn ploeg. Want hoewel zijn voorsprong op 'plan A' Chris Froome groeiende is, blijft het de vraag of Sky het aandurft om volledig de kaart Thomas te trekken. Want het beste klassement dat Thomas ooit bij elkaar heeft gereden in drie weken tijd, is als puntje bij paaltje komt een vijftiende plaats. Het zou daarom goed kunnen dat Thomas zelf niet aan aanvallen mag denken op Alp d'Huez en vooral vanuit de verdediging zal rijden. Dumoulin daarentegen is vrij, rijdt een halve thuiswedstrijd en zal moraal halen uit het feit dat hij de altijd voor elke millimeter vechtende Froome ondanks zijn lange aanval toch nog wist af te troeven. Als de benen hersteld zijn, is het de ideale kans om in ieder geval de geletruidrager onder druk te zetten. 

Door Kasper Hermans 
Twitter: @Kzzas
Email: kasper@indeleiderstrui.nl

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven