Like ons!
Kruijswijk ziet pracht-aanval stranden; Dumoulin tweede op Alpe d'Huez achter Thomas

Tour de France

Kruijswijk ziet pracht-aanval stranden; Dumoulin tweede op Alpe d'Huez achter Thomas

Geraint Thomas heeft de twaalfde etappe in de Tour de France gewonnen. De renner van Team Sky was in een sprint de snelste van een groep van vijf, waarin Tom Dumoulin knap tweede werd. Steven Kruijswijk werd echter de held van de dag, hij zag een aanval van zeventig kilometer net stranden.

Na een beginfase in dalende lijn vormde zich pas een echte kopgroep op de eerste klim van de dag; de Col de la Madeleine. In die kopgroep zaten verrassend grote namen, met Ilnur Zakarin, Rafal Majka, Alejandro Valverde en ook Kruijswijk. De Nederlander sloop mee, samen met Robert Gesink, en pakte met een groep van bijna dertig renners een dikke minuut voorsprong.

De samenwerking was niet optimaal, maar toen Gesink en Andrey Amador namens LottoNL-Jumbo en Movistar op kop gingen rijden, breidde de voorsprong snel uit. Team Sky moest meteen aan de bak, ook op de Lacets de Montvernier en de Col de la Croix de Fer. Hoewel vooraan meerdere renners iets probeerden, ontplofte het in de kopgroep bij de voorlaatste klim.

Kruijswijk en Valverde zorgden voor de eerste selectie, waardoor er elf renners overbleven, maar het ging Kruijswijk niet hard genoeg. De Nederlander overlegde even, maar besloot toch zelf te gaan, op zeventig kilometer van het einde. Hij reed hard omhoog, harder dan wie dan ook en pakte zo dik zes minuten op het peloton. Geen enkele achtervolger kon bij blijven.

In de afdaling van de Col de la Croix de Fer bleef het gat zes minuten, maar in de vallei richting de Alpe d’Huez leverde Kruijswijk toch twee minuten in. Het peloton zette zich met Team Sky in de achtervolging en begon met vier minuten achterstand aan de slotklim. Kruijswijk zette een zwaar verzet erop, Team Sky hield het peloton onder schot.

Egan Bernal was de laatste die kon knechten, bijna onderaan de beklimming en dus moesten de kopmannen snel uit hun hok komen. Aan de achterkant moesten Valverde, Zakarin en Bob Jungels al snel lossen. Daniel Martin was de eerste grote naam van de afgelopen dagen die moest passen, al bleef hij aan het elastiek hangen.

Vincenzo Nibali was de eerste die een aanval waagde, maar de Italiaan kwam niet echt weg. Nairo Quintana deed hetzelfde, maar Bernal neutraliseerde de boel. Romain Bardet en Mikel Landa waagden een duo-sprong, maar meer dan vijftien meter kregen de aanvallers niet. Bardet in zijn eentje kreeg wel een gat. Het ging allemaal ten koste van Quintana en Jakob Fuglsang, die moesten lossen.

Ook vooraan kraakte er één en dat was Kruijswijk. Op vijf kilometer van de meet had hij nog een minuutje op Bardet en iets meer dan een minuutje op het groepje overgebleven favorieten. In dat groepje was het aan Geraint Thomas toen Bernal geparkeerd stond. De gele trui reed met de favorieten in zijn wiel snel naar Bardet, alvorens Froome er vandoor ging.

Froome ging solo, Thomas bleef bij Dumoulin en Bardet. En Nibali? Die bleef op achterstand na een val. Froome ging Kruijswijk voorbij, waarna Dumoulin het heft in handen nam bij Thomas en Bardet. De Nederlander reed naar Froome toe, waardoor Froome, Dumoulin, Thomas en Bardet mochten uitmaken wie de etappe zou winnen. Omdat ze met z’n vieren naast elkaar naar de meet reden, kon Landa zelfs nog terugkomen.

Bardet had lang genoeg gewacht en ging er vandoor, maar dat lieten de andere drie niet toe. Dumoulin koos voor een nieuwe aanval en kreeg Thomas in zijn wiel. Een sprint met zijn vieren was onvermijdelijk. Omdat het tempo laag lag, konden zelfs Landa, Nibali en Roglic nog bijna terugkomen in de laatste kilometer. Thomas bleek echter veruit de sterkste in de sprint, voor Dumoulin.

Uitslag etappe 12 Tour de France:

1. Geraint Thomas
2. Tom Dumoulin +0.02
3. Romain Bardet +0.03
4. Chris Froome +0.04
5. Mikel Landa +0.07
6. Primoz Roglic +0.13
7. Vincenzo Nibali ''
8. Jakob Fuglsang +0.42
9. Nairo Quintana +0.47
10. Steven Kruijswijk +0.53

Overige favorieten/Nederlanders:
12. Daniel Martin +1.45
13. Bob Jungels +3.09
14. Alejandro Valverde +4.29
15. Ilnur Zakarin ''
21. Robert Gesink +8.24

Klassement na etappe 12 Tour de France:

1. Geraint Thomas
2. Chris Froome +1.38
3. Tom Dumoulin +1.50
4. Vincenzo Nibali +2.37
5. Primoz Roglic +2.46
6. Romain Bardet +3.07
7. Mikel Landa +3.13
8. Steven Kruijswijk +3.43
9. Nairo Quintana +4.13
10. Daniel Martin +5.11

Overige favorieten/Nederlanders:
11. Jakob Fuglsang +5.45
12. Alejandro Valverde +9.07
13. Bob Jungels +9.09

(foto: Team Sunweb)

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven