Like ons!
Fraile slaat toe op steile slotklim in de Tour; Dumoulin krijgt Sky-duo er niet af

Tour de France

Fraile slaat toe op steile slotklim in de Tour; Dumoulin krijgt Sky-duo er niet af

Omar Fraile heeft de veertiende etappe van de Tour de France gewonnen. De Spanjaard van Astana ging op de steile slotklim, de Côte de la Croix Neuve, in de achtervolging op vluchter Jasper Stuyven en slaagde in die missie. Julian Alaphilippe werd tweede, Stuyven derde. Tom Dumoulin leek het lastig te hebben, viel toch aan, maar kreeg zijn concurrenten van Sky er niet af.

Iedere renner die startte wist; vandaag is de kans voor de aanvallers, dus probeerden er veel renners weg te komen. Met de wind vol in de zij, scheurde het peloton door de snelheid in stukken en moesten zelfs enkele klassementsmannen opletten. Toen er 32 man was vertrokken, sloot Team Sky de weg en kon iedereen op zijn gemakje terugkomen. De voorsprong van de grote groep liep gestaag op omdat er nog niet echt werd doorgetrapt, waardoor de koers lang in de plooi lag.

Pas toen de weg echt omhoog ging, ging het een beetje los. Gorka Izagirre was de eerste die een aanval plaatste, waardoor de kopgroep van 32 uit elkaar viel en het peloton bovendien minuut na minuut toegaf. Met het pak richting de finale op een kwartier wisten de renners vooraan zeker dat ze om de dagzege mochten strijden. En dus werd de jacht ingezet op Izagirre.

De Spanjaard kreeg eerst gezelschap van Tom-Jelte Slagter en Stuyven, erachter namen vooral Quick-Step Floors en Thomas De Gendt het initiatief om weer vooraan te komen. Dat lukte echter niet, want waar Slagter en Izagirre afvielen, daar besloot Stuyven na twee beklimmingen in de finale te versnellen. Hij stampte hard door richting de slotklim en zijn voorsprong steeg gestaag. De groep met achtervolgers werd door het opgevoerde tempo teruggebracht van 31 naar 19, met onder meer Slagter, Peter Sagan en Greg Van Avermaet erbij.

In de vallei richting de laatste klim van drie kilometer was er strijd op drie fronten. Stuyven wilde wegblijven en zonder goede samenwerking probeerden de achtervolgers om de schade beperkt te houden. Het peloton kabbelde onder leiding van Team Sky rustig door. Op veertien kilometer van de streep was de achterstand op de eenzame leider maar liefst negentien (!) minuten.

Met 1.40 voorsprong begon Stuyven aan de slotklim, voor een klassiekerspecialist niet heel ruim. Helemaal krap toen De Gendt er besloot een klap op te geven en hij kreeg Omar Fraile met zich mee. Fraile bleek zelfs de beste van de twee en de Spanjaard zette alleen de achtervolging in op Stuyven, die met pijn en moeite omhoog ging. Ook Alaphilippe en Simon Geschke gingen een tempootje hoger rijden, al hield Geschke dat niet lang vol. Fraile achterhaalde Stuyven, die ook gepasseerd werd door Alaphilippe bij het bereiken van de top. In de laatste kilometer werd het Fraile tegen Alaphilippe en Stuyven en de renner van Astana hield vooraan knap stand.

Dumoulin vecht met Froome en Thomas

Bij de favorieten begon de klim toen de vluchters binnen waren en ook dat werd een spektakel. LottoNL-Jumbo nam het voortouw met Steven Kruijswijk en Primoz Roglic op kop, en Roglic koos zelfs voor de aanval. Toen het tempo bij de rest omhoog ging, moest Dumoulin een gat laten en Froome ook. Beide kwamen wel terug, vooral ook omdat niemand nog weg kon springen.

Uit het niets was er toch een aanval van Dumoulin, die van achteren ineens naar voren kwam en er een versnelling uit perste. Het ging ten koste van Romain Bardet en Kruijswijk, maar Geraint Thomas en Froome konden wel mee. Op het vlakkere gedeelte in de laatste kilometers reden wederom Thomas, Froome en Dumoulin bij elkaar en Nairo Quintana moest lossen.

Roglic pakte wat seconden, daarna kwam het podium in het klassement gezamenlijk over de streep. Bardet, Kruijswijk en Quintana beperkten nog een beetje de schade.

Uitslag etappe 14 Tour de France:

1. Omar Fraile
2. Julian Alaphilippe +0.06
3. Jasper Stuyven ''
4. Peter Sagan +0.12
5. Damiano Caruso +0.17
6. Simon Geschke +0.19
7. Nicolas Edet ''
8. Lilian Calmejane +0.23
9. Daryl Impey +0.30
10. Thomas De Gendt +0.37

Overige favorieten/Nederlanders:
19. Tom-Jelte Slagter +2.25
29. Primoz Roglic +18.01
30. Chris Froome +18.09
31. Tom Dumoulin ''
32. Geraint Thomas ''
33. Nairo Quintana +18.19
34. Steven Kruijswijk +18.23
36. Romain Bardet ''
37. Ilnur Zakarin +18.33
38. Alejandro Valverde +18.38
40. Jakob Fuglsang ''
41. Mikel Landa ''
48. Bauke Mollema +19.35
49. Antwan Tolhoek +19.52
50. Daniel Martin ''

Klassement na etappe 14 Tour de France:

1. Geraint Thomas
2. Chris Froome +1.38
3. Tom Dumoulin +1.50
4. Primoz Roglic +2.38
5. Romain Bardet +3.21
6. Mikel Landa +3.42
7. Steven Kruijswijk +3.57
8. Nairo Quintana +4.23
9. Jakob Fuglsang +6.14
10. Daniel Martin +6.54

Overige favorieten/Nederlanders:
11. Alejandro Valverde +9.36
12. Bob Jungels +9.53
13. Ilnur Zakarin +10.01
14. Mikel Nieve +16.22
15. Pierre Latour +17.28
16. Guillaume Martin +19.55
17. Damiano Caruso +21.26
18. Tanel Kangert +21.36
19. Egan Bernal +23.44
20. Warren Barguil +25.45

(foto: Team Sunweb)

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven