Like ons!
Jacht op 32: Maakt Van der Poel de gefrustreerde recordhouder Liboton nog iets gefrustreerder?

Veldrijden

Jacht op 32: Maakt Van der Poel de gefrustreerde recordhouder Liboton nog iets gefrustreerder?

Mathieu van der Poel schreef en schrijft geschiedenis in de veldrit-wereld. Waar 30, 31 en 32 voor sommigen misschien slechts getallen zijn; de Nederlander lijkt te beseffen waar hij mee bezig is. Zondag in Oostmalle kan Van der Poel de grootste veldrijder aller tijden worden.

Waar de focus in Nederland en België de laatste weken namelijk lag op het record van Sven Nys van dertig zeges in één seizoen, daar is er een Belg die het ooit nóg beter deed. Hij luistert naar de naam Roland Liboton en Roland Liboton is niet blij dat zijn naam niet meteen bij iedere kenner als eerste naar voren komt. De zestigjarige oud-renner slaagde er ooit in om 32 zeges in één seizoen te boeken, maar kreeg er naar eigen zeggen nooit de waardering voor.

'Is men soms al vergeten dat ik ooit eens in één seizoen 32 van de 33 crossen won waaraan ik deelnam en die ene zege dan nog wegschonk, iets waarvan ik nog enkel spijt heb? Een beetje eerlijkheid is hier wel op zijn plaats. Niet Nys, maar ik heb het record', zei Liboton erover in een interview met Het Nieuwsblad, eind 2017. Een frustratie die we graag een beetje wegnemen, helemaal nu Van der Poel hem tot op één zege genaderd is.

Zondag is zodoende niet alleen de afsluiting van het veldritseizoen, het is voor Van der Poel ook de kans om Liboton te evenaren en zo, met hem, de grootste veldrijder aller tijden te worden. De nog altijd maar 23-jarige Nederlander nam wel aan iets meer wedstrijden deel, maar had in tegenstelling tot Liboton ook wel wat meer en bredere concurrentie. 32 zeges, slechts één man deed het hem na.

Van der Poel heeft er oog voor, want hij reed afgelopen weekend in Hulst niet voor niets met een bordje met "30" over de finishstreep. Van der Poel wil alles winnen en als hij de grootste aller tijden kan worden, dan klinkt dat vast heel lekker. Het verzacht misschien de pijn van weer een gemiste wereldtitel. Een wereldtitel die er bovendien voor had gezorgd dat hij misschien wel op 33 zeges was geëindigd en Liboton in rouw had gedompeld. Laten we er maar niet te lang over nadenken.

Van der Poel trekt zondag nog één keer zijn tenue van de Europees kampioen aan en komt een uur later vermoedelijk met twee handen juichend over de streep. Daarna volgt nog een volledig MTB-seizoen en daarna? Dan kan Van der Poel volgens Nys de jacht openen op zichzelf en Liboton. De jonge alleskunner zal zich in die jacht van volgend seizoen wekelijks beseffen hoe vaak 32 keer winnen eigenlijk precies is.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl

Het Voorjaarsklassiekerspel van Zweeler: Maak kans op 6.500 euro aan prijzen. Klik hier om je meteen te registreren!

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven