Like ons!
Dinsdag veldritdag | 2-0 Van der Poel; Lokeren en Gieten op het programma

IDL-producties

Dinsdag veldritdag | 2-0 Van der Poel; Lokeren en Gieten op het programma

Het veldritseizoen is ondertussen een paar weekjes onderweg. De eerste wereldbekerveldritten werden gewonnen door Toon Aerts en ook Mathieu van der Poel heeft zijn eerste zeges van het seizoen in het veld al weer binnen. De meest constante factor tot nu toe is Wout van Aert. Hij werd in de vijf veldritten die hij reed vijf keer tweede. In de Leiderstrui kijkt elke dinsdag terug op de wedstrijden van de afgelopen week, de reacties in de media en blikt natuurlijk even vooruit op de crossen die op het programma staan. Daarnaast kijken we ook elke week naar een uitdager die het Van Aert en Van der Poel lastig kan maken.

Van Aert vs Van der Poel
Ondanks dat zowel Van Aert als Van der Poel nog jong is, domineren de twee al een tijdje het veldrijden. Ook dit jaar lijkt het weer veelal een tweestrijd te worden. De twee zullen elkaar niet in elke veldrit tegenkomen maar mocht dat wel het geval zijn dan pakken we het scorebord er weer bij.

In het eerste duel tussen de twee giganten sloeg Van der Poel direct toe. In Meulebeke reed hij zaterdag al snel weg bij zijn concurrenten. Ondanks dat de voorsprong niet ver op liep, zag hij de achtervolgende stoet Belgen pas weer terug na de finish. Van Aert eindigde als tweede. 1-0

Op zondag kreeg Van Aert zijn kans op revanche. In Ronse trok de Belg ten aanval samen met landgenoot Michael Vanthourenhout. Van der Poel kwam echter terug en versnelde drie ronden voor het einde. De voorsprong die hij bij elkaar reed gaf hij niet meer weg. De tweede plaats was net als zaterdag voor Van Aert. 2-0 

In de media
Beide renners zitten natuurlijk nog in de opbouw van het seizoen. Zo liet Van der Poel na de veldrit in Ronse optekenen ondanks zijn twee zeges nog lang niet op 100% te zitten. 'Ik heb hier nog nooit kunnen winnen. Ik ben dus heel blij dat het me nu wel gelukt is. Mijn conditie is dus toch niet zo slecht als ik dacht. Ik ben nu 80% in orde en weet dat ik kan beginnen bouwen.' Misschien dat hij er daarom ook voor kiest om dinsdag nog één keer de weg op te gaan in Putte-Kapellen.

Van Aert kende een onrustige start van het seizoen. Hij verscheurde zijn contract bij Veranda’s Willems-Crélan en heeft ondertussen de nodige sponsors gebonden. Tijdens het eerste duel met Van der Poel kwam hij er achter dat het met de vorm van de Nederlander wel aardig goed zit. 'Ik ben er vandaag weer aan herinnerd hoe het is om tegen Mathieu te koersen. Hij kan heel snel een verschil maken.' 

Programma komende week
Zaterdag krijgt de tweestrijd tussen Van der Poel en Van Aert waarschijnlijk al een vervolg. De Rapencross in Lokeren staat namelijk bij beiden op de racekalender. Het is voor het eerst dat de veldrittop afzakt naar Lokeren. In 2015 en 2016 werd er al wel een wedstrijd georganiseerd, maar de grote namen waren toen niet aanwezig. Na een jaar afwezigheid is de cross, die deel uit maakt van het Brico-circuit, terug op de kalender. De grote blikvanger is de Mont Henri. De steile klim zal het uiterste vergen van de deelnemers.

De liefhebbers van de cross in Noord-Nederland hebben geluk. De afstand naar een duel tussen de twee grootmachten en al hun concurrenten is dit weekend een stuk kleiner dan normaal gesproken. In het Drentse Gieten staat zondag namelijk de eerste wedstrijd in het klassement om de Superprestige op het programma. Het parcours is ietwat aangepast ten opzichte van vorig jaar. Volgens RTV Drenthe is het hondenveld weer in de route opgenomen en is er een extra hindernis met een nieuwe trap. In totaal is het parcours, rond de zandafgraving in Gieten, 2.600 meter lang. 

In 2016 en 2017 stond er na afloop een identiek podium. Van der Poel op de hoogste trede, geflankeerd door Van Aert en Laurens Sweeck. De laatste keer dat zowel Van der Poel als Van Aert naast de zege greep was in 2013. Of nou ja, naast de zege greep, ze deden dat jaar allebei nog niet mee bij de eliterenners in Gieten. Niels Albert won overigens. Voor Lars van der Haar en Tom Meeusen.

Uitdager
De uitdager van deze week is Laurens Sweeck. De Belg reed dit jaar één keer op het podium. In het Amerikaanse Waterloo won hij de slag om de derde plaats. Hij bleef Quinten Hermans en Daan Soete net voor. Zoals vermeld completeerde Sweeck de laatste twee jaar het podium in Gieten. Het parcours in het Drentse esdorp ligt hem blijkbaar. Nestelt hij zich tussen de twee rivalen in of lukt het hem zelfs om het hoogste treetje van het podium te betreden dit weekend?

Veldrijden op tv
De Rapencross in Lokeren wordt uitgezonden door de Belgische zender VTM. Die zender heeft ook een livestream online waardoor iedereen de wedstrijd kan volgen.

De Superprestigewedstrijd in Gieten wordt in ieder geval uitgezonden door RTV Drenthe, zowel op TV als op internet. Ook Ziggosport Totaal zendt de wedstrijd uit (alleen de mannen). In België is de wedstrijd te volgen via de zenders Telenet Play Sports, Telenet Playtime en Proximus.

De vrouwenwedstrijden beginnen in beide gevallen rond 13.30 uur. De mannen horen het startschot rond de klok van 15.00 uur. (Foto: screenshot)

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven