Like ons!
Voorbeschouwing GP de Denain | Kan Van Aert na veel aanvalslust nu ook gaan juichen?

Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing GP de Denain | Kan Van Aert na veel aanvalslust nu ook gaan juichen?

Zondag staat de Grand Prix de Denain op het programma. Deze zware wielerwedstrijd over bijna tweehonderd kilometer brengt de renners over tien kasseienstroken. Klassieke renners konden de afgelopen jaren de hegemonie van sprinters niet doorbreken. Desondanks lijkt man in vorm Wout van Aert de belangrijkste kandidaat om te winnen, maar wie zijn de concurrenten?

Geschiedenis
Grand Prix de Denain wordt zondag voor de zestigste keer verreden. De wedstrijd staat voor het eerst op zondag in maart op het programma, waar het voorheen een donderdag in april betrof. Daarnaast is de wedstrijd opgenomen in het Flandriennes-programma, als voorbereiding op de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Op de erelijst prijken twee Nederlanders: Jan Koerts (1994) en Jeroen Blijlevens (1999). Titelverdediger is de Fransman Arnaud Démare, die ook al in 2013 wist te winnen.

Winnaars
2017 Arnaud Démare
2016 Daniel McLay
2015 Nacer Bouhanni
2014 Nacer Bouhanni
2013 Arnaud Démare
2012 Juan Jose Haedo
2011 Jimmy Casper
2010 Robert Wagner

Parcours
De renners krijgen een pittig parcours voorgeschoteld in Frankrijk. Tijdens de rit, die 197,9 kilometer lang is, komen de renners tien kasseienstroken tegen die vergeleken kunnen worden met Parijs-Roubaix. Verder is het een vlakke wedstrijd en finale, die finisht in Denain. 

Favorieten
Kanshebbers op de overwinning zijn klassieke renners of sprinters die de dag goed zijn doorgekomen. De laatste drie winnaars zijn niet van de partij en dus liggen er kansen voor andere renners. De Belgische wereldkampioen veldrijden Wout van Aert is de belangrijkste kandidaat om de wedstrijd op zijn naam te schrijven. De renner van Vérandas Willems-Crelan werd al derde in de loodzware Strade Bianche en liet zich in Nokere Koerse opnieuw zien op de kasseien.

Ook landgenoot Kenny Dehaes is een geduchte concurrent die mee wil strijden om de titel. Verder is Timothy Dupont iemand om rekening mee te houden. De Wanty Groupe-Gobert-renner fietste al in Kuurne-Brussel-Kuurne naar een top tien-klassering en zou het nu wel eens willen afmaken in de finale. Ook teamgenoot Guillaume van Keirsbulck, die meezat in de kopgroep van Kuurne en zesde werd in Dwars door West-Vlaanderen, voelt zich als een vis in het water op dit parcours. 

Nederlanders zijn natuurlijk altijd gevaarlijk in zulke vlakke ritten. Nationaal kampioen Ramon Sinkeldam reist met Groupama-FDJ af naar Denain, waar hij voor het eerst in de nationale driekleur hoopt te winnen. Roompot-Nederlandse Loterij stuurt Floris Gerts en Pim Ligthart als kopmannen naar voren. Gerts werd vorige week zevende in de Ronde van Drenthe en was in Nokere Koerse als zeventiende over de streep. Teamgenoot Ligthart werd in Kuurne-Brussel-Kuurne knap vierde en heeft sindsdien de smaak te pakken. Wesley Kreder, in de Ronde van Drenthe nog vijfde, mag ook niet worden uitgesloten. 

Zakkari Dempster is bezig aan goede reeks. Hij werd in Kuurne negentiende, in de Ronde van Drenthe vierde en in Nokere Koerse zevende. Kan de Australiër deze reeks volmaken met een glansrijke overwinning? 

TV
Grand Prix de Denain is zondag via de Eurosport Player te volgen vanaf 15:30 uur.  

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven