Like ons!
Voorbeschouwing Milaan-Sanremo | Peter de Grote gaat voor eerste zege op Via Roma

Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Milaan-Sanremo | Peter de Grote gaat voor eerste zege op Via Roma

Na enkele klassiekers en semi-klassiekers en kortere rittenkoersen staat zaterdag het eerste monument op het programma, voor de 109de keer al. Met 291 kilometer is Milaan-Sanremo het in het moderne wielrennen de langste professionele eendagswedstrijd van het jaar.

Historie
Een koers die meer dan honderd jaar geleden het levenslicht zag kan niet anders dan een rijke historie herbergen. De eerste editie van La Primavera werd verreden op 14 april 1907. 60 renner schreven zich in, waarvan er slechts 33 zich daadwerkelijk meldden om vijf uur ‘s ochtends aan de start bij de herberg Conca Fallata. Na een zinderende finale kroonde de Fransman Lucien Petit-Breton zich tot de eerst winnaar van de oerklassieker. In totaal haalden slechts veertien renners de streep.

De meest heroïsche editie vond plaats in 1910: hevige sneeuwstormen dwongen de renners om onderdak te zoeken in de huizen langs de weg. Uiteindelijk won ‘de eeuwige pechvogel’ Eugène Christophe, die dacht dat hij verkeerd gereden was en niet besefte dat hij als eerste Sanremo bereikt had.

Naast grootheden als Gino Bartali, Alfredo Binda, Eddy Merckx en Roger de Vlaeminck bleken ook outsiders de weg naar Sanremo te kennen: denk maar aan de overwinningen van Gabriele Colombo (1996), de inmiddels gestopte Matthew Goss (2011) en de Duitser Gerald Ciolek (2013). De laatste Belgische overwinning staat op naam van de genaturaliseerde Andrei Tchmil. Voor de laatste Nederlandse overwinning moeten we al terug naar 1985, toen Hennie Kuiper het zegegebaar maakte.

Laatste winnaars
2017 Michal Kwiatkowski
2016 Arnaud Démare
2015 John Degenkolb
2014 Alexander Kristoff
2013 Gerald Ciolek
2012 Simon Gerrans
2011 Matthew Goss
2010  Oscar Freire

Parcours
De lange vlakke aanloop van 120 kilometers lenen zich uitstekend voor een aanval, waarna de renners de Passo del Turchino voor de wielen geschoven krijgen. 25 kilometer lang, maar gezien het geringe stijgingspercentage is de kans eerder klein dat hier al slachtoffers zullen vallen. Op zestig kilometer van de streep kan de finale stilaan beginnen met het Capo-drieluik: de Capo Mele, de Capo Cerve en de Capo Berta. De échte finale begint natuurlijk pas op een goeie 22 kilometer van de arrivee. De 6 kilometer lange Cipressa wordt gevolgd door de Poggio, waar de puncheurs nog een laatste kans krijgen om de sprint te ontlopen. Na de Poggio volgen nog vijf, vooral dalende kilometers naar de Via Roma.


Favorieten
Traditiegetrouw staat er een karrenvracht aan favorieten aan de start in Milaan. Één constante: Peter Sagan. De Slowaakse wereldkampioen won La Primavera nog nooit, maar stapelde de ereplaatsen wel op de afgelopen jaren. Bovendien bewees Peter de Grote al dat hij dit seizoen dik in orde is. De grootste uitdager van Sagan is misschien wil Michal Kwiatkowski. De Pool, laureaat van vorig jaar na een bloedstollende finale, gaf in ieder geval zijn visitekaartje af met de eindzege in de Tirreno-Adriatico.

De nummer drie van vorig jaar, Julian Alaphilippe, is ook van de partij. De golden boy van het Franse wielrennen start altijd met het mes tussen de tanden. Naar verwachting zal hij voor vuurwerk zorgen op weg naar de Via Roma. Met Elia Viviani en Philippe Gilbert, die van Milaan-Sanremo een hoofddoel gemaakt heeft, heeft Quick-Step Floors meerdere ijzers in het vuur.

Met Arnaud Démare staat de winnaar van 2016 aan de start. De Franse kampioen is één van die sprinters die een helling verteert en dus een te duchten klant voor Sagan en co. Alexander Kristoff is nog een oud-winnaar (2014) van La Primavera. De bonkige Noor gaf met griep op in Parijs-Nice. Het is afwachten of de Europese kampioen hier voldoende van hersteld is.

Ook kijken we uit naar André Greipel en Caleb Ewan. De Duitser hoopt op 35-jarige leeftijd eindelijk eens te scoren in een topklassieker, terwijl de Australiër samen met Matteo Trentin een plannetje kan smeden onderweg naar de Via Roma. Ook Marcel Kittel mag op het lijstje met favorieten, op voorwaarde dat hij de Poggio overleeft, wat ook geldt voor Danny van PoppelGreg van Avermaet start net als Sagan altijd en overal als topfavoriet. De Belg lijkt echter iets minder in vorm dan vorig jaar en kwam bovendien nooit verder dan een vijfde plaats in La Primavera.

Bij de outsiders kijken we naar Michael Matthews, Magnus Cort Nielsen, Christophe Laporte, Edvald Boasson Hagen en Jasper Stuyven.

TV
De wedstrijd is vanaf 14.30 uur te volgen op Eurosport 1. Zapp deze keer niet naar Sporza. De Belgische commerciële zender VTM zendt La Primavera vanaf 14.25 uit. 

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven