Like ons!
Voorbeschouwing Driedaagse Brugge-De Panne | Viviani favoriet, Jakobsen alternatief

Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Driedaagse Brugge-De Panne | Viviani favoriet, Jakobsen alternatief

Woensdagmiddag wordt in België de Driedaagse Brugge - De Panne verreden. Waar voorheen nog drie etappes op het programma stonden, wordt deze editie slechts één dag gekoerst. Kans dus voor klassieke renners om er met de zege vandoor te gaan op een heuvelachtig parcours vol kasseien. 

Er zijn dit jaar een aantal veranderingen ten opzichte van vorig jaar. Allereerst is de plaats op de wielerkalender gewijzigd van een week voor de Ronde van Vlaanderen naar de woensdag tussen Milaan-Sanremo en Gent-Wevelgem. Daarnaast is de Driedaagse van Brugge-De Panne ingekort van een driedaagse etappekoers naar een tweedaagse. Echter is het sprintcriterium, dat gepland stond op dag twee, geschrapt wegens gebrek aan interesse. Vandaar dat er woensdagmiddag alleen een rit over 202,4 kilometer op het programma staat. Als laatste verandert de naam van de wedstrijd. Wegens bovenstaande veranderingen en het verplaatsen van de startplaats naar Brugge, heet deze wedstrijd voortaan De Driedaagse van Brugge-De Panne. 

De Driedaagse van De Panne werd traditioneel gezien als uitstekende voorbereiding op de Ronde van Vlaanderen wegens een grote overeenkomsten in het parcours. De vele heuvels en kasseienstroken maakten deze wedstrijd tot een ideale generale repetitie voor Vlaanderens Mooiste. Op de erelijst prijken acht Nederlandse winnaars: Gerrie Kneteman (1982), Cees Priem (1983), Bert Oosterbosch (1984), Erwin Nijboer (1990), Jelle Nijdam (1991), Frans Maassen (1992), Joost Posthuma (2008) en Lieuwe Westra (2016). Titelverdediger is Philippe Gilbert. 

Oud-winnaars
2017: Philippe Gilbert
2016: Lieuwe Westra
2015: Alexander Kristoff
2014: Guillaume van Keirsbulck
2013: Sylvain Chavanel
2012: Sylvain Chavanel
2011: Sebastien Rosseler
2010: David Millar

Parcours
De Driedaagse Brugge - De Panne gaat woensdag over 202,4 kilometer. Na twee zware kasseienstroken van respectievelijk tweeduizend en twaalfhonderd meter, krijgen de renners de Monteberg, de Kemmelberg, de Rodeberg, de Vidaigneberg en de Sulferberg voor de kiezen. Eenmaal in De Panne aangekomen volgen er nog twee lokale ronden van 25 kilometer waar waarschijnlijk gesprint zal worden voor de overwinning. 

Favorieten
Op een heuvelachtig parcours met onderweg een aantal kasseienstroken, lijkt dit een uitstekende kans voor klassiekerrenners. Fabio Jakobsen, die Nokere Koerse glansrijk op zijn naam schreef, lijkt een van de kanshebbers. De Nederlander van Quick-Step Floors, zal echter alleen voor zijn kans kunnen gaan als Elia Viviani een mindere dag heeft. Dat lijkt echter niet aannemelijk.

Grootste uitdager van Quick-Step is de Duitser Pascal Ackermann. De Bora-Hansgrohe-renner werd vorige week derde in de Handzame Classic en heeft daarmee laten zien dat hij geschikt is om de Nederlander uit te dagen. Ook Fransman Hugo Hofstetter, die in GP de Denain net naast de winst greep en in Nokere Koers derde werd, is een geduchte kandidaat om de Driedaagse van Brugge - De Panne op zijn naam te schrijven. 

Ondanks de kasseien en heuvels, zijn er genoeg kansen voor sprinters. Als de ploegen goed zorgen voor hun sprintkanonnen, kunnen ze meedoen voor de zege. Zoals Adam Blythe die dit jaar al liet zien dat hij in grootste vorm steekt. Ook Fransman Bryan Coquard, dit jaar al zes keer podium waarvan één zege, is iemand om rekening mee te houden, net als de Nederlandse spurter van Lotto Soudal Moreno Hofland.

De Belgen Kenny Dehaes, die zondag GP de Denain op zijn naam schreef, en Wout van Aert  komen in veel voorbeschouwingen voor in het rijtje favorieten. Kan Van Aert, die heeft laten zien op een nat parcours prima uit te voeten te kunnen, het ook eens laten zien als het droog is?

Tv
De wedstrijd wordt vanaf 14:45 live uitgezonden op Sporza.

 

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven