Like ons!
Voorbeschouwing Ronde van de Alpen | Kopmannen ontbolsteren Giro-benen

Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Ronde van de Alpen | Kopmannen ontbolsteren Giro-benen

De Ronde van de Alpen van 2018 kent een sterk deelnemersveld met onder meer Chris Froome en Fabio Aru. De koers geldt als de laatste test en voorbereiding voor de Giro d’Italia en er staan dan ook veel grote namen aan de start. In de Leiderstrui blikt met en voor u vooruit op de koers.

Historie
De Ronde van de Alpen stond tot en met 2016 bekend als de Ronde van Trentino (Giro del Trentino). Daarvan zijn veertig edities verreden, terwijl de koers onder de naam ‘Ronde van de Alpen’ aan haar tweede editie begint. Damiano Cunego heeft de meeste overwinningen op zijn naam, nadat hij de wedstrijd in 2004, 2006 en 2007 won. Onder meer Vincenzo Nibali won de Tour of the Alps tweemaal.

Nog nooit won er een Nederlander het eindklassement van de Ronde van de Alpen. Italië leverde met dertig stuks de meeste overwinnaars voort, al was Nibali in 2013 de laatste Italiaan die de koers op zijn naam schreef.

Laatste winnaars
2017 Geraint Thomas
2016 Mikel Landa
2015 Richie Porte
2014 Cadel Evans
2013 Vincenzo Nibali
2012 Domenico Pozzovivo
2011 Michele Scarponi
2010 Aleksandr Vinokoerov

Parcours
Kansen op een sprint zijn er niet. Elke etappe wordt gekenmerkt door bergen en heuvels en sluiten elke vorm van een sprint met een grote groep dan ook uit. Wel zullen aanvallers hier hun slag kunnen slaan.

Etappe 1, 16 april: Arco – Folgaria (134.6 kilometer)
Vanuit de start gaat het peloton meteen geleidelijk omhoog en moet het 1145 hoogtemeters overbruggen in de eerste vijftig kilometer. Daarna volgt een lange afdaling maar Adige en volgt er zware klim van liefst 19.2 kilometer met stijgingspercentages tot 8.4 procent en een gemiddelde stijging van 5.5 procent. Wel gaat dit percentage wat omlaag door een plateau midden in de klim. Dan zijn de renners er nog niet, want dan volg er nog zes kilometer naar de meet, waar het wegdek in de laatste kilometer nog gemeen omhoog gaat.

Etappe 2, 17 april: Lavarone – Alpe Di Pampeago (144.5 kilometer)
De eerste 35 kilometer gaat glooiend naar beneden, waarna de Passo Redebus opduikt, een loodzware klim van 15.7 kilometer. De klim begint rustig, maar steeds vaker komen er stukken van 8 tot 9 procent voor de wielen, om te eindigen met meer dan 10 procent. Gemiddeld gaan de renners 6.2 procent omhoog. Direct daarna volgt de afdaling en gaat het naar de slotklim. Onderweg is het echter geen meter vlak. De streep is getrokken na 7.7 kilometer aan slotklim, maar de berg zelf gaat nog langer door. Minder kort dan de Passo Redebus, maar wel veel zwaarder met een stijgingspercentage van bijna tien procent. Het steilste stuk is meer dan 14 procent.

Etappe 3, 18 april: Auer – Meran (138.8 kilometer)
Slechts één klimmetje scheidt het peloton van de twee serieuze bergen die liggen te wachten op 65 kilometer van de streep. Eerst is daar de Passo della Mendola, die 15.2 kilometer aan 6.4 procent omhoog gaat. De steilste stukken liggen rond het einde, waar het 7 tot 8 procent omhoog gaat. Een afdaling van acht kilometer voert naar de Passo Palade. Opnieuw een lange klim van bijna 13 kilometer, maar met 4 procent stijgingspercentage goed te verteren. Vervolgens is het nog 25 kilometer afdalen en vlak naar de eindstreep.

Etappe 4, 19 april: Chiusa – Lienz (134.3 kilometer)
Na 25 kilometer mogen de renners al gaan klimmen. De Terento is 6.3 kilometer lang en gaat aan 7.7 procent omhoog met stukken van boven de tien procent. Als het peloton boven is volgt een glooiend parcours van ruim tachtig kilometer naar de scherprechter van de dag: de Bannberg, die zeven kilometer lang is en ongeveer evenveel procent omhoog gaat. Onder aan de klim zal het vuur worden geopend, want na stukken van 13 procent vlakt het al snel af naar zo’n vijf a zes procent. De laatste tien kilometer van de etappe gaan naar beneden en daar kan een goede afdaler zijn slag slaan.

Etappe 5, 20 april: Rattenberg – Innsbruck (164.2 kilometer)
De sloteappe van de Ronde van de Alpen is meteen een kans om het WK-parcours te verkennen. Na een glooiende eerste 64 kilometer wordt een klim van 7.4 kilometer beslecht met een stijgingspercentage van ruim 7 procent. Het is echter een zeer onregelmatige klim met stukken van 12 tot 14 procent, maar ook gedeeltes van 4 tot 5 procent. Na een afdaling en een vlak gedeelte komt het peloton op het WK-parcours en moeten vier klimmen worden aangedaan in 50 kilometer, alvorens een vlakke finish in Innsbruck een einde aan de ronde maakt.

Favorieten
Chris Froome is de man die het meest besproken is en ook de man waar iedereen op zal letten. Hij krijgt ijzersterke mannen mee in der personen van David De La Cruz, Sebastian Henao en Diego Rosa, die naast knechten ook zelf voor een goed klassement of een etappezege kunnen gaan. De grootste uitdager van Froome is toch wel Fabio Aru. De Italiaan heeft een productief trainingskamp achter de rug en is topfit. Het duel zal ook in de Giro worden uitgevochten, samen met natuurlijk veel andere favorieten. Een derde topklimmer is Miguel Angel Lopez, die indruk maakte in de Ronde van Spanje en in de Alpen hulp krijgt van Luis Leon Sanchez, die altijd gevaarlijk is voor de dagzege. Ook Pello Bilbao van Astana kan een goede klassering rijden.

Van Thibaut Pinot weten we dat hij kan klimmen, maar met de Fransman van Groupama-FDJ is het altijd afwachten hoe de vorm is. Ook Dimension Data is met een sterke ploeg gekomen met Louis Meintjes en Igor Anton als kanshebbers. LottoNL-Jumbo trekt de kaart George Bennett, terwijl ook Enrico Battaglin een houtje kan klimmen. Bahrein-Merida komt met oud-winnaar Domenico Pozzovivo en Giovanni Visconti. Felix Grossschartner zou namens BORA-hansgrohe een goede klassering moeten kunnen rijden.

TV
De Ronde van de Alpen is elke dag live te volgen via Eurosport.

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven