Like ons!
Voorbeschouwing etappe 12 Giro d'Italia | Loont sprint of aanval op heilige Formule 1-grond?

Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing etappe 12 Giro d'Italia | Loont sprint of aanval op heilige Formule 1-grond?

Na verschillende etappes met bergen en heuvels, is het weer eens tijd voor een massasprint. Tenminste, daar lijkt het op in de twaalfde etappe van de Giro d’Italia. De etappe is vlak, maar wellicht steken een pukkeltje op het einde of de kustwind daar nog een stokje voor. Het waaiergevaar is de hele dag aanwezig.

Historie
Er kleeft veel historie aan deze etappe en, het moet gezegd, niet de allermooiste historie. Tussen Osimo en Imola komt het peloton langs Rimini, de plaats waar Marco Pantani in 2004 overleed aan de gevolgen van een overdosis. Ook aankomstplaats Imola, en met name Autodromo Enzo e Dino Ferrari, staat bol van de historie. In 2015 kwam de Giro ook aan op het autocircuit, waar toen Ilnur Zakarin als eerste aankwam. Steven Kruijswijk werd toen zesde.

Het circuit van Imola, waar de renners zullen finishen, was tot 2006 27 keer het strijdtoneel in de Formule 1. Racelegendes als Fernando Alonso, Michael Schumacher, Alain Prost en Ayrton Senna boekten successen op het Autodromo Enzo e Dino Ferrari. Keerzijde is echter dat Roland Ratzenberger en legende Senna, voor velen de beste Formule 1-coureur ooit, in 1994 dodelijk verongelukten op Imola. Heilige grond dus.

Parcours
De etappe is 214 kilometer lang en voert van Osimo naar Imola. Het grootste gedeelte van het parcours ligt pal naast de Adriatische Zee. Dat levert niet alleen mooie plaatjes op, maar de kustwind zou voor waaiers kunnen zorgen. De etappe is nagenoeg vlak, tot in de absolute slotfase. Met iets minder dan twintig kilometer tot de streep komt het peloton aan op het circuit. Daar maakt men een rondje, om vervolgens na 3.5 kilometer weer naar buiten te gaan.

Eenmaal buiten ligt de Tre Monti te wachten, een 4.3 kilometer lange col die aan 4.2 procent omhoog gaat. Een venijnig ding met een klein afdalinkje erin en stukken van maximaal tien procent. De top ligt op 7600 meter van de aankomst, waarna het afdalen is richting de finish. Met nog 850 meter te gaan draait het peloton het circuit weer op en is het op het brede, vlakke asfalt goed sprinten.

Favorieten
Of het sprinten wordt, is maar de vraag. De kustwind en de klim kunnen voor wat opschudding zorgen. Mocht het wel een sprint worden, liggen de favorieten vrij voor de hand. Elia Viviani won al twee sprintritten en ook Sam Bennett is in vorm met een zege en verschillende ereplaatsen. Concurrentie kan het tweetal verwachten van Sacha Modolo, Niccolo Bonifazio en Danny van Poppel, al zit het hem nog niet mee. Ook Diego Ulissi kan een aardig houtje snelfietsen voor de overwinning, terwijl Jens Debusschere het voor België moet doen in de spurt.

Het vervelende pukkeltje op het einde is echter voer voor aanvallers. Denk aan een Luis Leon Sanchez, een Alessandro De Marchi, Roman Kreuziger, Tony Martin, Maurits Lammertink, Ben O’Connor, Marco Marcato, Giovanni Visconti of etappewinnaar van dinsdag Matej Mohoric. Een sprint met mannen die goed heuvelop kunnen, het zou ideaal zijn voor Enrico Battaglin of Tim Wellens, die heuvelop ijzersterk is en een spurt naar zijn hand kan zetten. Simon Yates zal ongetwijfeld nog meer tijd willen pakken. En dan fietsen er nog verschillende Italianen rond, die geen ‘nee’ zeggen tegen een verrassing op eigen bodem. Het zal wel in de slotfase moeten gebeuren, want een lange solo op zulk vlak terrein lijkt onbegonnen werk.

TV
De etappe begint om 12.15 uur en is vanaf 13.15 uur te zien op Eurosport 1. De finish wordt verwacht rond 17.15 uur. Kunt u niet kijken? In de Leiderstrui verzorgt elke etappe een liveblog.

Marijn van den Berge (E-mail: marijn@indeleiderstrui.nl / Twitter: @Marijnvdberge97 )

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven