Like ons!
Voorbeschouwing etappe 15 Giro d'Italia | Kunnen Gesink en Bouwman aanvalslust belonen?

Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing etappe 15 Giro d'Italia | Kunnen Gesink en Bouwman aanvalslust belonen?

Na het geweld van de Zoncolan heeft het peloton wel rust verdiend, maar dat krijgt het verre van. Zondag staat er namelijk opnieuw een zware bergrit op het programma, waarin de klassementsmannen elkaar wederom zullen gaan bestoken.

Historie
Startplaats Tolmezzo werd al aangedaan in 2017, toen het peloton door het plaatsje kwam. Sappada heeft een wat rijkere wielerhistorie, al dateert die uit 1987, toen Johan van der Velde als eerste over de meet kwam. Daar pakte Stephen Roche zo’n zes minuten en legde daarmee de basis voor zijn Giro-zege.

Parcours
Het 176 kilometer lange parcours is met vier gecategoriseerde klimmen en een slotheuveltje opnieuw zwaar en voor de klassementsmannen betekent het de hele dag stress. Vanuit de start gaat het meteen licht omhoog gedurende 40 kilometer, waar de voet van de Passo Della Mauria begint. Een klim van bijna negen kilometer met stroken van 9% en een gemiddelde van 5.4%. Daarna is het afdalen en weer vals plat omhoog naar de volgende berg: Passo Tre Croci met de top op 66 kilometer van de eindmeet. De klim is acht kilometer lang aan gemiddeld 7.1%, maar bevat ook stroken van twaalf procent.

Dan volgt een afdaling van zo’n 28 kilometer, waarna het volgend obstakel opdoemt: Passo di Sant Antonio. Het begin en het eind is goed te doen voor elke renner, maar in het middenstuk ligt het stijgingspercentage veelal rond de 10%, met een uitschieter naar 15%. De lengte bedraagt 8.3 kilometer. Na een korte afdaling volgt opnieuw een steil klimmetje: 2.5 kilometer aan 10% en daarna nog een kilometer aan de 6%. De top ligt op vijftien kilometer van het eind. Vanaf het vod van de 5 kilometer gaat het met ups van maximaal 8% en downs naar de laatste kilometer, die vlak is.

Favorieten
Deze etappe is geknipt voor een vluchtgroep die het volhoudt tot de streep. Daarbij denken we aan een Robert Gesink of Koen Bouwman, maar ook Wout Poels kan het aan als hij de ruimte krijgt van zijn kopman. Een man als Pello Bilbao schrijven we altijd op voor dit soort etappes en dat geldt ook voor de relatief onbekende Italiaan Giulio Ciccone, die jaagt op de bergtrui. Wellicht zou Sander Armée zijn slag kunnen slaan, net als Carlos Betancur, Darwin Atapuma of Jan Polanc.

Vanzelfsprekend zijn ook de klassementsmannen gewoon favoriet, al zijn niet alle namen meer in de race voor het klassement. In willekeurige volgorde kunnen Simon Yates, Tom Dumoulin, Fabio Aru, Chris Froome, Thibaut Pinot, Domenico Pozzovivo en Miguel Angel Lopez dit aan. Datzelfde geldt voor Richard Carapaz en George Bennett, of misschien kunnen Davide Formolo en Michael Woods iets moois laten zien.

TV
De etappe begint om 12.20 uur en de finish wordt rond 17.15 uur. Eurosport is er vanaf 13.15 uur live bij.

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven