Like ons!
Voorbeschouwing Ronde van de Fjorden | Wie kan Boasson Hagen van de troon stoten?

Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Ronde van de Fjorden | Wie kan Boasson Hagen van de troon stoten?

Met Alexander Kristoff als oud-winnaar lijkt deze Ronde van de Fjorden uitermate geschikt voor sprinters om het algemeen klassement te winnen, maar niets is minder waar. Het parcours is glooiend en kent een pittige laatste etappe. Kan Edvald Boasson Hagen zijn titel met succes verdedigen of kunnen de Nederlanders Lars Boom, Pieter Weening en Jeroen Meijers roet in het eten gooien van de thuisfietsende Noor?

Historie
De Tour des Fjords, zoals de Ronde van de Fjorden officieel heet, bestaat sinds 2008. Michael Tronborg Kristensen won destijds de eerste editie, die toen de Rogaland Grand Prix heette. In 2012 stond deze wedstrijd voor het laatst als eendaagse wedstrijd op de wielerkalender. Sinds 2013 is het een etappekoers die varieert tussen de drie en vijf etappes. De laatste winnaar is Edvald Boasson Hagen die in 2017 voor Dries van Gestel en Timo Roosen glansrijk wist te winnen. 

Winnaars
2017: Edvald Boasson Hagen
2016: Alexander Kristoff
2015: Marco Haller
2014: Alexander Kristoff
2013: Sergei Chernetski
2012: Antonio Piedra
2011: Frederik Wilmann
2010: Vitaliy Popkov

Parcours
Etappe 1, 22 mei: Lindesnes - Grimstad (203.5 km)
De renners starten in Lindesnes en rijden een parcours dat als 'vals plat' kan worden bestempeld. Onderweg komen de heren de Vågsbygd tegen, even later gevolgd door de Steinsland. Zes kilometer voor de streep gaan de renners nog een bergje van 400 meter omhoog à vijf procent. Vervolgens volgt er een afdaling en in de laatste kilometer moet hetzelfde bergje worden beklommen. Een pittige finale dus. 

Etappe 2, 23 mei: Risør - Kristiansand (189.6 km)
Deze etappe is redelijk vergelijkbaar met de vorige. Veel op en af, maar geen gecategoriseerde klimmetjes. De Hisoya is na 71 kilometer het enige echte obstakel, terwijl de Gimliekollen middels plaatselijke rondes drie keer moet worden beklommen. De laatste kilometer is vlak. 

Etappe 3, 24 mei: Farsund - Egersund (183.8 km)
De laatste rit is gelijk de zwaarste. Na 23.8 kilometer starten de renners aan de eerste klim van de dag, Ravneheia. Na 71 kilometer mag de Fosselandsheia worden beklommen en in de Helleren mogen de renners na 115 kilometer hun tanden zetten. In de laatste kilometer gaat het nog redelijk berg op met een gemiddeld stijgingspercentage van zes procent met een maximum van negen. 

Favorieten
Voor de eerste twee vlakke etappes kunnen we de sprinters die op de startlijst staan, opschrijven. Titelverdediger Edvald Boasson Hagen kent Noorwegen natuurlijk goed en is bekend met de omstandigheden om zich goed voor te bereiden op deze koers. De renner van Dimension Data won een dergelijke etappe in de Ronde van Noorwegen en reed daardoor naar een derde plek in zowel het algemeen- als puntenklassement. Fabio Jakobson lijkt een van zijn grootste uitdagers te worden. De rijzende ster van Quick-Step Floors won dit jaar als Nokere Koerse en de Scheldeprijs, maar bereikte in zijn laatste twee wedstrijden niet de streep. Hij zal gebrand zijn op een goede prestatie in de Ronde van de Fjorden. 

Verdere concurrentie lijkt de komen van Phil Bauhaus. Hij liet in Tour Down Under en Abu Dhabi al zien dat hij mee kan strijden om het podium en pakte zelfs als een ritzege. Zou hij het in Noorwegen weer kunnen? Moreno Hofland is nog steeds zoekende naar de juiste vorm dit seizoen. Ondanks twee top tien-klasseringen dit seizoen, hoopt de Nederlander van Lotto-Soudal op een etappeoverwinning in de eerste twee ritten. De laatste die we benoemen voor een vlakke rit is de redelijk onbekende Marko Kump. De Sloveen reed in de Tour de Langkawi twee keer in de top vijf en in de Ronde van Kroatië herhaalde hij dat.

De verwachting is dat in de laatste etappe het algemeen klassement bepaald wordt. Daarvoor komt Boasson Hagen sowieso in aanmerking, maar ook een paar Nederlanders: Lars Boom bijvoorbeeld. Na zijn opmerkelijke diskwalificatie in de Ronde van Noorwegen, zal de Nederlander zijn gram willen halen in Noorwegen. Ook Pieter Weening, die in een interview met In de Leiderstrui aangaf altijd te willen rijden als zijn benen goed zijn, kan op dit parcours heel goed uit de voeten. Verder noemen we Jeroen Meijers die knap zesde werd in de Ronde van Noorwegen. Kan hij deze vorm doortrekken? Verder zullen Michel Kreder, Jan Tratnik, Jonathan Dibben en Sep Vanmarke willen meestrijden om de overwinning.

Tv
Etappe 1 is vanaf 12:00 uur te bekijken via de Eurosport Player. Etappe 2 vanaf 12:20 uur en de laatste rit is vanaf 12:35 de bekijken. (foto: Mario Stiehl/World of Cycling)

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven