Like ons!
Voorbeschouwing etappe 17 Giro d'Italia | Wellicht nog één sprintkans, dan drie dagen lijden

Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing etappe 17 Giro d'Italia | Wellicht nog één sprintkans, dan drie dagen lijden

Na een spetterende tijdrit is het klassement flink overhoop gegooid. Reden genoeg voor de de mannen in de top-10 om de schade op te nemen en daar krijgen ze in de zeventiende etappe alle gelegenheid voor. Met een rit die in de laatste vijftig kilometer zo goed als vlak is, lijkt een sprint op komst, maar gezien het lastige begin is er ruimte genoeg voor de aanvallers.

Historie
We beginnen de etappe woensdag in Riva del Garda aan het Gardameer, waar voor 1992 voor het laatst een Giro-rit werd verreden. Voor aankomstplaats Isea moeten we wat verder terug in het verleden. De plaats was in 1974 aankomstplaats. De volgende dag verzorgde het het vertrek. In dit geval lijkt het de renners te mogen ontvangen voor een spetterend sprintje. En de helikopters zullen ongetwijfeld aandacht hebben voor de vele kastelen in de havenstad.

Parcours
Het peloton hoeft zich geen zorgen te maken over een lange dag in het zadel, want er worden slechts 155 kilometers verreden. De sprinters moeten echter wel meteen aan de bak als ze er in de finale nog bij willen zitten. Vanaf de start gaat het omhoog voor zo'n tien kilometer, alvorens we via een plateau en een afdaling zo'n twintig kilometer vlak richting de tweede klim van de dag fietsen. Deze Lodrino is als enige gecategoriseerd met een 3.

In dalende lijn vliegt het peloton vervolgens naar de finale, want een flink pukkeltje moet worden bedwongen, voordat er aan sprinten gedacht kan worden. Na 92 kilometer wordt de top van deze klim bereikt. Vervolgens is het nog 63 kilometer naar de meet, over een licht glooiend parcours. Als het aankomt op een sprint, dan belooft het snel te gaan, want de laatste kilometer gaat in dalende lijn. Eventuele aanvallers die hier nog vooruit rijden, kunnen dan in ieder geval snelheid maken.

Favorieten
Omdat de laatste ruim zestig kilometer vlak zijn, is er genoeg tijd om iets te organiseren met sprinters die nog aan boord zijn. En mannen met rappe benen, die bewezen hebben een pukkeltje aan te kunnen, zijn onder meer Sam Bennett (BORA-hansgrohe), Danny van Poppel (LottoNL-Jumbo) en Sacha Modolo (EF Education First-Drapac).

De vraag is hoe hard de koers wordt gemaakt en als er renners gelost worden, hoe groot de achterstand is. Elia Viviani (Quick-Step) en Niccolo Bonifazio (Bahrain-Merida) kunnen namelijk ook zeker wel een heuveltje over. Mannen die al top-10 reden deze Giro en dus ook zullen hopen op een goede klassering zijn Manuel Belletti (Androni), Jean-Pierre Drücker en Jurgen Roelandts (beide BMC), Jens Debusschere (Lotto Fix ALL) en Ryan Gibbons (Team Dimension Data).

Als het sprinten wordt met een klein groepje omdat de koers hard is gemaakt vanaf de start, dan is het aannemelijk dat mannen als José Goncalves (Katusha) en Enrico Battaglin (LottoNL-Jumbo) er nog bij zitten. Ook Diego Ulissi toonde zich op een lastiger parcours al van voren voor UAE Emirates. Aan aanvallers kunnen we ons amper wagen, want er zijn zoveel renners die vanaf de start kunnen aanvallen en de finish kunnen halen. Maar van de klimmers met een motor die nog geen succes behaalden, willen we bijvoorbeeld Luis Leon Sanchez en Alexey Lutsenko (beide Astana) en Alessandro de Marchi (BORA) nog wel noemen.

TV en tijden
De etappe begint woensdag om 13.25 uur, waardoor Eurosport er met zijn uitzending vanaf 13.15 uur van start tot finish bij is. De finish wordt zoals wel vaker iets na vijven verwacht. Voor mensen die geen reclame willen: De Eurosport Player is dan jouw beste vriend. (foto: BORA-hansgrohe)

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven