Like ons!
Voorbeschouwing Route d'Occitanie | Valverde terug in competitie richting de Tour

Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Route d'Occitanie | Valverde terug in competitie richting de Tour

Donderdag start La Route d'Occitanie. De voorbereidingskoers op de Tour de France, beter bekend onder de oude naam de Route du Sud, is het decor voor de terugkeer van Alejandro Valverde in het koerspeloton na anderhalve maand geen wedstrijden te hebben gereden. Wie kroont zich tot de opvolger van Silvan Dillier?

Historie
Sinds 1977 staat La Route d'Occitanie op het programma. De koers werd eerder verreden onder de namen Tour du Tarn, Tour Midi-Pyrénées en Route du Sud. Het doel van de wedstrijd is nooit veranderd. Het sluit het eerste deel van het seizoen af en biedt de renners een kans om zich voor te bereiden op de Tour en voor veel renners ook het Franse kampioenschap op de weg. 

Op de erelijst is één Nederlander te vinden. In 1997 was Patrick Jonker namelijk de sterkste. Hij won toen voor Massimo Donati en Françios Simon. Er staan een behoorlijk aantal namen op de lijst met winnaars die de wielervolgers mooi in de oren zullen klinken. Zo won Jean-René Bernaudeau, de ploegleider van Direct Energie in 1981 voor Marc Madiot, de ploegleider van Groupama-FDJ en voor Greg LeMond. Ook Francesco Moser, Stephen Roche, Laurent Jalabert en Jonathan Vaughters wisten deze koers te winnen. In deze eeuw wonnen onder meer Thomas Voeckler, Daniel Martin, Nairo Quintana en Alberto Contador. 

Laatste winnaars
2017 Silvan Dillier 
2016 Nairo Quintana
2015 Alberto Contador
2014 Nicolas Roche
2013 Thomas Voeckler
2012 Nairo Quintana
2011 Vasil Kiryienka
2010 David Moncoutié

Deelnemende ploegen
Zes WorldTour-ploegen staan aan de start in Frankrijk. Uiteraard zijn Groupama-FDJ, Direct Energie en AG2R La Mondiale van de partij. Ook Team Sky, Movistar en Astana gaan zich mengen in de debatten. Uitnodigingen zijn ook verstuurd naar de Franse ProContinentale ploegen, zoals Cofidis en Fortuneo - Samsic en ook een aantal continentale ploegen zijn erbij. Onder de uitgenodigde buitenlandse ploegen vallen onder meer Wanty - Groupe Gobert, Manzana Postobon en Caja Rural - Seguros RGA. 

Parcours
Vier etappes staan er op het programma. In de eerste twee etappes kunnen de renners de benen al wat testen op de heuveltjes maar lijkt een sprint een logische uitkomst. In de laatste twee etappes krijgt het peloton een paar flinke bergen te verwerken. 

Etappe 1, 14 juni, Cap-Découverte - Ségala Carmaux (168 km)
Drie colletjes van de derde categorie moeten er worden beklommen in de eerste etappe. Het laatste gedeelte van het parcours is echter behoorlijk vlak. Een voordeel voor de sprinters is dat er op negentien kilometer van de finish er al een doorkomst is door de straten waar een klein half uurtje later een sprint verwacht wordt.

Etappe 2, 15 juni, St Gaudens - Masseube Val-de-Gers (173 km)
Ook deze etappe kent drie klimmetjes van de derde categorie maar in de laatste vijftig kilometer zijn er geen gecategoriseerde beklimmingen meer te vinden. Net als in de eerste etappe krijgen de sprinters de kans om de finishstraat al een keer te verkennen, ditmaal op 37 kilometer van het einde.

Etappe 3, 16 juni, Prat-Bonrepaux - Les Monts d'Olmes (198.4 km)
Alleen een blik op het profiel van de etappe zorgt er waarschijnlijk al voor dat de meeste sprinters af willen stappen. Met de Port de Lers, de Pas de Souloumbrie, de Col du Chioula, de Col du Montségur en aankomst op Les Monts d'Olmes worden de klimmersbenen aan een zware test onderworpen. Drie bergen hebben de eerste categorie aangemerkt gekregen. De andere twee klimmen zijn van de tweede categorie. 

Etappe 4, 17 juni, Mirepoix - Cazouls-lès-Béziers (192.7 km)
Ook in deze etappe moeten er heel wat hoogtemeters overwonnen worden, maar het zwaartepunt van deze etappe ligt halfweg. De top van de Pic de Nore ligt op ongeveer honderd kilometer van de finish. Na een lange afdaling liggen er nog twee heuveltjes van de derde categorie. Het lijkt bij uitstek een parcours voor een vluchtgroep. 

Favorieten
Er steekt in het deelnemersveld qua naam maar één iemand bovenuit. Alejandro Valverde heeft geen verdere introductie meer nodig. De enige kanttekening die moet worden gemaakt is dat de Spanjaard anderhalve maand niet in koers is geweest. Omdat Valverde in normale doen zover boven de rest uit steekt is het rijtje favorieten niet erg lang. Mannen die lang mee zouden moeten kunnen met Valverde zijn op papier toch zeker Alexis Vuillermoz, Daniel Navarro en Luis Leon Sanchez

Kenny Elissonde reed de Giro in dienst van Chris Froome en deed dat zeer sterk. De jonge Fransman kan in eigen land eindelijk weer eens voor eigen kans rijden en vindt een parcours dat bij hem past. Een andere man die in deze koers eens voor eigen rekening mag rijden en de bergen aan zouden moeten kunnen is Sebastian Reichenbach. Bij de kleinere ploegen vinden we ook een aantal leuke klimmers. Zo zouden Sergio Pardilla en Luis Angel Maté ook zomaar kunnen verrassen. Hetzelfde geldt voor Yevgeniy Gidich, maar hij zou ook de luxeknecht kunnen worden van Luis Leon Sanchez.

Voor de etappes met een vlakke aankomst kijken we, hoe kan het ook anders, naar de sprinters. De op papier rapste man is Nacer Bouhanni. De man die in België werd geklopt door Mathieu van der Poel kan wel een paar overtuigende zeges gebruiken in aanloop naar de Tour. Als hij meegaat naar de Tour natuurlijk, want de Fransman ligt nogal eens overhoop met zijn ploegleiding.

In de sprints krijgt Bouhanni concurrentie van landgenoot Bryan Coquard. De Fransman is wat wisselvallig in zijn prestaties, maar zal toch willen laten zien dat hij eigenlijk in de Tour had moeten rijden over een krappe maand. Hij krijgt daarbij overigens de hulp van Steven Lammertink, één van de twee Nederlanders in koers. 

Natuurlijk zijn er nog meer mannen in het peloton die goed aan kunnen komen. Jon Aberasturi is één van die mannen, net als Carlos Barbero en Marc Sarreau. Ook thuisrijder Adrien Petit zal een gooi naar de dagzege willen doen in de vlakke etappes.

TV
Eurosport zendt de eerste twee etappes niet uit op tv. In het weekend zijn de laatste twee etappes, die ook het meeste spektakel op zouden moeten leveren, wel live op Eurosport 2 te zien. Alle etappes zijn te zien via de Eurosport Player. (foto: Movistar/Bettini Photos)

 

 

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven