Like ons!
Voorbeschouwing etappe 5 Tour de France | Spektakel of toch een prooi voor punchers?

Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing etappe 5 Tour de France | Spektakel of toch een prooi voor punchers?

We blijven nog even koersen in het westen van Frankrijk. Er moeten 204,5 kilometer worden afgelegd in etappe vijf, die van Lorient naar Quimper leidt. De etappe kent wederom een lastig slot. In de laatste kilometer loopt het venijnig omhoog met een gemiddeld stijgingspercentage van bijna 5%. In de Leiderstrui zet alles wat u over deze etappe moet weten op een rijtje.

Historie vijfde etappe Tour de France

De etappe gaat van start in Lorient, zeker geen onbekende start- en finishplaats in de Tour de France. Zo boekte in 2006 Sylvain Calzati zijn enige profzege in Lorient door solo aan te komen. Finishplaats Quimper was de afgelopen jaren standaard een aankomstplaats in de Tour du Finistère.

De laatste keer dat de Tour neerstreek in Quimper was in 2004. Thor Hushovd versloeg toen Kim Kirchen, Erik Zabel eindigde als derde. Robbie McEwen werd overigens vierde, Andreas Klöden vijfde, om maar aan te geven hoe lastig de aankomst ook toen was. Er is in ieder geval één renner die niet zal moeten zoeken naar motivatie om in deze etappe goed voor de dag te komen. Laurent Pichon van Fortuneo-Samsic zag het levenslicht namelijk in Quimper.

Parcours vijfde etappe Tour de France

204,5 kilometers moeten er overbrugd worden in deze etappe. Tijdens de eerste helft worden de klimmersbenen nog niet echt getest. Helemaal vlak is het parcours niet, maar het hoogteverschil mag niet echt een naam hebben.

In het tweede gedeelte van de etappe zijn wat beklimmingen opgenomen. Eerst zullen er twee klimmetjes van de vierde categorie worden beklommen, daarna volgen er nog drie van de derde categorie. De top van het laatste klimmetje ligt op twintig kilometer van de meet. In de laatste twintig kilometer zijn er weinig vlakke stukken te bekennen. Interessant is ook dat op twaalf kilometer van de finish nog een streep is getrokken. De eerste drie passanten kunnen daar bonificatieseconden verdienen. De laatste vijf kilometer begint licht bergafwaarts. In de slotkilometer loopt de weg weer omhoog aan gemiddeld bijna 5%.

Favorieten vijfde etappe Tour de France

Of het een sprint gaat worden is onduidelijk, want het kan meerdere kanten op. Als het een sprint wordt, is Fernando Gaviria de topfavoriet na twee ritzeges. Ook Peter Sagan rekenen we daarbij en Dylan Groenewegen zegt zijn benen terug te hebben gevonden. Arnaud Démare en Marcel Kittel moeten in de sprint ook hoge ogen kunnen gooien. Sonny Colbrelli en zeker ook John Degenkolb zijn snel heuvelop. Als het omhoog loopt mogen we Michael Matthews en ook Edvald Boasson Hagen niet buiten beschouwing laten. Mark Cavendish en Andre Greipel lijken niet veel kans te maken als het omhoog gaat.

Wordt het een finish met een heuvelrenner als winnaar, kijken we vooral naar de Belgen. Philippe Gilbert is een grote kanshebber, net als geletruidrager Greg van Avermaet. Maar ook de ploeggenoot van Gilbert, Julian Alaphilippe kan het op een heuvel beslissen. Misschien komt Alejandro Valverde wel uit zijn hok, of plaatst een andere klassementsman een verrassende aanval. Er zijn immers al gaten die overbrugd moeten worden. Magnus Cort Nielsen rekenen we ook tot de kanshebbers, net als Michael Valgren. Daarachter is er een grote groep renners die kunnen verrassen, waaronder onze landgenoot Tom-Jelte Slagter.

TV en tijden vijfde etappe Tour de France

De etappe start om 12.40 uur. De aankomst wordt verwacht rond 17.30 uur. De rit wordt in zijn geheel uitgezonden op Eurosport 2. De NOS en Sporza zijn er vanaf 14.10 uur. Online is de etappe te bekijken via de Eurosport Player, in zijn geheel, en via de livestreams op de site van de NOS en Sporza. Die livestreams starten op dezelfde tijd als de televisie-uitzending. In de Leiderstrui verzorgt zoals altijd een liveblog.

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven