Like ons!
Voorbeschouwing etappe 6 Tour de France | Wie volgt Vuillermoz op op Mur-de-Bretagne?

Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing etappe 6 Tour de France | Wie volgt Vuillermoz op op Mur-de-Bretagne?

Na de pittige finale van etappe 5 kunnen de mannen met een punch in de benen hun hart opnieuw ophalen. De zesde rit van de Tour de France van 2018 finisht dit jaar nergens minder dan de Mur-de-Bretagne, die twee keer wordt aangedaan. In de Leiderstrui licht voor u de etappe uit.

Historie zesde etappe Tour de France

Soms is het diep graven naar enige vorm van historie, maar dat was bij deze etappe een eitje. Vertrekplaats Brest zagen we in 2008 voor het laatste in de Tour, toen de stand de Grand Départ organiseerde. Alejandro Valverde won toen de etappe.

De Mur-de-Bretagne zal u zeker niet onbekend in de oren klinken. In 2011 werd de klim voor het eerst aangedaan in de Tour de France. Cadel Evans, die dat jaar de Tour won, klopte Alberto Contador. In 2015 was het weer raak, toen Alexis Vuillermoz eerder boven was dan Daniel Martin en Alejandro Valverde.

Parcours zesde etappe Tour de France

De 181 kilometer lange etappe is in de eerste 40 kilometer vlak, waarna men begint aan het eerste klimmetje van de dag van de derde categorie. Na 68 kilometer koers ligt de top van een klimmetje van de vierde categorie. Na een gematigde afdaling is het glooiend richting de finishplaats, waar men tweemaal de Mur-de-Bretagne aandoet.

De Mur-de-Bretagne is twee kilometer lang en gaat daarin gemiddeld bijna 7% omhoog. De eerste kilometer is echter het zwaartepunt van de klim met een gemiddelde stijging van liefst 10%. In de laatste 500 meter vlakt het af naar 2.5%, maar dan is het leed als het goed is al geschied. Als de renners voor het eerst op de top van de Mur zijn, is het nog zestien kilometer naar de eindstreep.

In de tussentijd krijgt het peloton nog Saint-Mayeux, een klim van een dikke kilometer aan 6.2%. Daarna is het tien kilometer afdalen, volgt er 500 meter aan 3.5% en is het daarna weer twee kilometer knallen op de Mur-de-Bretagne, waar de streep ditmaal wél geldt.

Laatste kilometers: (lees verder onder de foto)

Favorieten zesde etappe Tour de France

Het moge duidelijk zijn dat de punchers ook voor deze rit er weer goed voor mogen gaan zitten. Alejandro Valverde lijkt de topfavoriet. Dit soort aankomsten zijn gemaakt voor hem en zijn derde plaats in 2015 is daar een bevestiging van. De winnaar van toen, Alexis Vuillermoz, rijdt ook rond in het peloton en dat geldt ook voor Daniel Martin. Daarmee is de top drie van 2015 meteen ook favoriet voor deze zesde rit.

Peter Sagan schrijven we altijd op voor de etappes waarin er geen zware cols liggen, zeker na zijn zege in etappe vijf. Degene die het meest waarschijnlijk Valverde gaat bedreigen is echter Julian Alaphilippe, die Valverde dit voorjaar op ‘zijn’ Muur van Huy versloeg in de Waalse Pijl. In die koers werd Jelle Vanendert derde. Philippe Gilbert zal zeker ook deze etappe hebben aangekruist, net als Greg Van Avermaet. Als Sonny Colbrelli goede benen heeft, zou hij zomaar het snelst omhoog kunnen fietsen, maar dan kan hij zomaar te maken krijgen met de eveneens snelle Magnus Cort Nielsen.

Ook de klassementsmannen zullen hun hok uitkomen, al is het maar om schade te beperken of schade aan te richten. We zagen in de Giro Tom Dumoulin een episch gevecht leveren met Simon Yates op een iets kortere, maar ook steile heuvel en toonde daarmee zijn explosiviteit. Adam Yates heeft dezelfde genen als Simon, dus mag niet worden uitgevlakt. Romain Bardet is ook explosief genoeg en misschien verrast Primoz Roglic wel namens LottoNL-Jumbo.

TV en tijden zesde etappe Tour de France

De etappe start rond 13.30 uur en de renners zijn waarschijnlijk rond 17.30 uur binnen. De koers wordt in zijn geheel uitgezonden op Eurosport 2. De NOS en Sporza zijn er vanaf 14.10 uur bij. Online is de etappe integraal te bekijken via de Eurosport Player, en via de livestreams op de sites van de NOS en Sporza. Die livestreams starten op dezelfde tijd als de televisie-uitzending. In de Leiderstrui verzorgt zoals altijd een liveblog.

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven