Like ons!
Voorbeschouwing EK Wielrennen | Wie wordt de derde winnaar van het witte tricot?

Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing EK Wielrennen | Wie wordt de derde winnaar van het witte tricot?

Zondag wordt er gestreden om de Europese titel op de weg. In het Schotse Glasgow gaan we op zoek naar een opvolger voor Alexander Kristoff. Wie rijdt er volgend jaar in het witte tricot met de blauwe banen en de Europese sterren? In de Leiderstrui beschouwt voor.

Historie EK Wielrennen

De sportencyclopedieën hoeven niet uit de kast te worden gepakt om ver terug te gaan in de tijd. Het EK wielrennen staat pas sinds 2016 op het programma en kent daarom slechts twee eerdere winnaars. In het Franse Plumelec was Peter Sagan de eerste klinkende naam op de erelijst. Hij versloeg Julian Alaphilippe en Daniel Moreno. In 2017 was Kristoff de snelste in een massasprint. Hij versloeg Elia Viviani. Moreno Hofland maakte het podium compleet en ging met een bronzen medaille naar huis.

Parcours EK Wielrennen

Het parcours waar zondag op gereden wordt is het zelfde parcours waar de vrouwen afgelopen zondag hun rondjes reden. De lokale ronde in Glasgow is 14,4 kilometer lang en kent per rondje toch een leuk aantal hoogtemeters. De sprinters zijn zeker niet kansloos in de grootste stad van Schotland, maar het parcours leent zich zeker voor aanvallen. Het totaal van zestien rondes betekent dat er 230,4 kilometer afgelegd moeten worden, een mooie klassiekerafstand.

Favorieten EK Wielrennen

Na een blik op het parcours te hebben geworpen, lijken de logische favorieten voor de zege de mannen met snelle benen die niet bang zijn voor wat hoogtemeters. De eerste naam die dan naar boven komt, is natuurlijk Peter Sagan. De vraag is wel in hoeverre de Slowaak hersteld is van zijn val in de Tour de France, maar de winnaar van de groene trui vindt in Schotland een parcours dat op zijn lijf geschreven is.

Iemand over wiens vorm we niet hoeven te twijfelen is Elia Viviani. De Italiaan werd in Glasgow op de baan al tweede op het omnium en gaat dus met een portie zelfvertrouwen naar de wegrit. Ook Alexander Kristoff zal het aan zelfvertrouwen niet ontbreken. De Noor won immers vorig jaar het EK en staat nu aan de start met de ritzege op de Champs-Élysées op zak.

Het ging niet zonder slag of stoot maar ook Greg Van Avermaet staat aan het vertrek in Schotland. Samen met Wout Van Aert zal de Belg koers moeten maken om te voorkomen dat het op een massasprint uitloopt. Aan Nederlandse zijde lijkt Mathieu van der Poel de grootste kanshebber. De alleskunner heeft zowel in de sprint als in de aanval zijn kwaliteiten al laten zien dit jaar. Wel is de vraag of de benen van Van der Poel wat beter zijn dan tijdens zijn deelname aan het EK mountainbike.

Naast de topsprinters en de mannen uit de Lage Landen staan er natuurlijk nog een behoorlijk aantal renners met sprintbenen aan de start. Wat te denken van Magnus Cort die een sterke indruk maakte in de Tour. Christophe Laporte en John Degenkolb waren in dezelfde ronde vaak van voren te zien in de sprints en de Italianen hebben naast Viviani bijvoorbeeld ook Sonny Colbrelli nog in de gelederen. De snelste Spanjaard op papier is Juan José Lobato.

TV en Tijden EK Wielrennen

Het EK Wielrennen is te volgen via de NOS dat in Studio Sport aandacht besteed aan de verschillende EK’s die op het programma staan. Sporza zendt het EK vanaf 13.35 uur uit en focust zich echt op de koers. Ook via de Eurosport Player is de wedstrijd te volgen. Al vanaf 11.05 uur is er beeld te verwachten. Op Eurosport 1 is er vanaf 15.00 aandacht voor het EK op de weg. (Foto: Bettini Photo / UAE Emirates)

Aljan Wassens

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven