Like ons!
Voorbeschouwing Ronde van Slowakije | De ideale route naar het WK?

Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Ronde van Slowakije | De ideale route naar het WK?

De Ronde van Slowakije is voor veel volgers niet een hoogtepunt op de wielerkalender, maar de komende editie is zeker de moeite waard om te volgen. Iemand als Julian Alaphilippe gaat in het thuisland van Peter Sagan zich klaarstomen voor het WK in Oostenrijk. In de Leiderstrui beschouwt voor op de rittenkoers die 12 september begint!

Historie Ronde van Slowakije

De Ronde van Slowakije is in een bepaald opzicht een bijzondere koers: het land met de meeste zeges is geen land meer. Het gaat hier namelijk om Tsjecho-Slowakije (25 keer), daarna volgt Tsjechië (acht keer). Slowakije heeft twee zeges in eigen land. De laatste grote winnaar is Petr Vakoc: in 2013 won hij voor de opleidingsploeg van Patrick Lefevere. Vorig jaar vond deze wedstrijd overigens nog in juni plaats.

Twee keer heeft een Nederlander hier het eindklassement gewonnen. In 1978 trok Theo de Rooij aan het langste eind, een van de eerste zeges voor de vormalig Algemeen Directeur bij de Rabobank-ploeg. De andere Nederlandse winnaar was in 2007 Joost van Leijen, die twee jaar later derde werd op het NK.

Laatste winnaars Ronde van Slowakije

2017 Jan Tratnik
2016 Mauro Finetto
2015 Davide Vigano
2014 Oleksandr Polivoda
2013 Petr Vakoc
2012 Enrico Rossi
2011 Nikita Novikov
2010 Robert Vrecer
2009 Leigh Howard
2008 Kristoffer Nielsen

Deelnemende ploegen Ronde van Slowakije

Aan het vertrek staan komende dinsdag twee ploegen uit de WorldTour: Quick-Step Floors en BORA-hansgrohe. Verder staan er weer procontinentale ploegen op de startlijst: CCC Sprandi Polkowice, Cofidis Solutions Credits, Bardiani-CSF, Gazprom-RusVelo en Roompot-Nederlandse Loterij. De rest van het veld wordt gevuld met continentale ploegen en de landenteams van België en Duitsland.

Parcours Ronde van Slowakije

Proloog, 12 september: Poprad-Poprad, 1.6 kilometer
De renners krijgen een makkelijke eerste beproeving deze wedstrijd. Een echte stadsproloog wacht de renners en zal voor de eerste leider moeten zorgen. Het parcours loopt door de binnenstad en zal voor mooie plaatjes zorgen.

Etappe 1, 13 september: Poprad-Štrbské Pleso, 164 kilometer
Vandaag is het een stuk moeilijker dan gisteren: acht bergen moeten worden overwonnen en de aankomst ligt op de laatste berg. In het verleden finishte de Ronde van Polen al op deze Slowaakse berg. In 2014 won Rafal Majka er de vijfde rit. Nu is het volgens de organisatie de perfecte oefening voor het WK.

Etappe 2, 14 september: Ružomberok-Dubnica nad Váhom, 191 kilometer
Wederom geen vlakke etappe: zeven hellingen zijn opgenomen in de langste rit. De bergjes zijn eenvoudiger dan die van gisteren en de laatste veertig kilometer is vlak. Deze rit kan alle kanten op: aanvallers, klassementsmannen of misschien zelfs een sprint. De finish is overigens in een stadion op de atletiekbaan.

Etappe 3, 15 september: Dubnica nad Váhom-Nitra, 181 kilometer
De derde etappe is een uitgelezen mogelijkheid voor de sprinters. Finishen doen de renners in universiteitsstad Nitra. Onderweg wachten nog drie korte hellingen, waarvan de laatste op zo'n vijftig kilometer van de finish

Etappe 4, 16 september: Nitra-Galanta, 157 kilometer
Verschuivingen in het klassement hoeft u vandaag niet te verwachten: de laatste rit is hartstikke vlak. De finishplaats van gisteren is de startplaats vandaag. Vandaag is de finish in Galanta, een stad die onderdeel was van Hongarije.

Favorieten Ronde van Slowakije

Gezien de ploegen aan het vertrek is het logisch eerst naar Quick-Step Floors en Bora-hansgrohe te kijken. De ploeg van Patrick Lefevere komt met onder meer Julian Alaphilippe en Bob Jungels aan het vertrek, twee renners die goed omhoog gaan. Twee andere renners uit die ploeg gaan wellicht voor een dagsuccesje: Fabio Jakobsen en Niki Terpstra.

De mannen van Bora-hansgrohe komen zonder Peter Sagan naar Slowakije, maar hebben Felix Großschartner als klimmer. Verder is het uitkijken naar de Belgische nationale selectie met Ben Hermans en Serge Pauwels

De titelverdediger van vorig jaar is Jan Tratnik, en ook hij zal aan de start verschijnen. Een andere kanshebber is de Harrekiet Pieter Weening, die ook richting het WK gaat. Verder moeten we Radoslav Rogina en de Italiaan Giulio Ciccone van Bardiani-CSF zeker niet uitvlakken.

Tv en tijden

De proloog vindt plaats tussen vijf en zes uur. Op datzelfde tijdstip zullen de overige etappes aankomen, met een start vaak iets na het middaguur. Dit geldt niet voor de zondagetappe, die rond 13.30 finisht. De wedstrijd wordt niet in Nederland uitgezonden. (Foto: screenshot youtube)

 

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven