Like ons!
Voorbeschouwing etappe 16 Vuelta | Haalt Kelderman revanche in lastige tijdrit?

Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing etappe 16 Vuelta | Haalt Kelderman revanche in lastige tijdrit?

Na de rustdag kunnen de klassementsmannen meteen weer aan de bak. Geen zware bergrit dit keer, maar een tijdrit. Over 32 kilometer gaat het van Santillana del Mar naar Torrelavega over een lastig parcours.

Historie etappe 16 Vuelta a Espana

De tijdrit in de derde week, het is een geliefd en gevreesd fenomeen voor de klassementsmannen. Een jaar geleden was het Chris Froome die over 42 kilometer een halve minuut sneller was dan Wilco Kelderman en ook in 2016 trok Froome aan het langste eind. In 2014 werd de Ronde van Spanje zelfs afgesloten met een 10 kilometer lange tijdrit door Santiago de Compostella. Niemand kon Alberto Contador over die afstand uit zijn rode trui rijden.

In 2015 was er Nederlands succes, want toen legde Dumoulin de dag na de rustdag beslag op de rode trui. Deze zou hij pas in de laatste bergrit verliezen aan Fabio Aru, toen hij er doorheen zakte en naast zijn eerste grote ronde greep. Dumoulin was niet de eerste Nederlander die een tijdrit in de Vuelta won, want eerder lukte dat onder meer Erik Breukink in 1992, Bert Oosterbosch in 1985 en Joop Zoetemelk in 1979.

Parcours etappe 16 Vuelta a Espana

Het parcours is 32 kilometer lang en voert van Santillana del Mar naar Torrelavega. Makkelijk is het zeker niet. Meteen vanuit de start gaat het een kilometer aan 5% omhoog. Daarna is het vlak tot aan kilometer 9, waar men een kilometer met een stijgingspercentage van 4% klimt. Tijd om te recupereren is er niet, want meteen erna ligt een 3.4 kilometer lange klim, die gemiddeld 4% stijging telt.

Na negentien kilometer koers liggen de laatste lastige hoogtemeters met een twee kilometer lange klim aan 3.5%. Explosiegevaar ligt hier op de loer, want wie net even te diep gaat op deze laatste strook, moet nog ruim 10 kilometer afzien richting de finish, die ligt op het Oscar Freire Sportcomplex.

Favorieten etappe 16 Vuelta a Espana

Niet alleen de pure tijdrijders, maar door de vervelende klimmetjes in het parcours maken ook de klimmers zeker een kans. De laatste tien kilometer zijn echter in het voordeel van de echte tijdrijders. Rohan Dennis kan goed bergop en is een tijdritspecialist en is daarmee de topfavoriet. Voor Brent Bookwalter geldt hetzelfde, behalve de favorietenstatus, en in Richie Porte heeft BMC eigenlijk drie kanshebbers voor deze etappe.

Tegenstand komt er van Victor Campenaerts, die steeds vlak bij een tijdritzege in een grote ronde is. Tevens heeft Sky met Jonathan Castroviejo en Michal Kwiatkowski twee goede tijdrijders in de ploeg, al is het bij de laatste de vraag hoe hij hersteld is van zijn val. Een grote favoriet is zeker ook Wilco Kelderman. De Nederlander is natuurlijk een goed klimmer, maar heeft zeker ook een geweldige tijdrit in huis. Bovendien heeft hij veel goed te maken. Met Alex Edmondson, Nelson Oliveira en Matthias Brändle rijden er nog gevaarlijke outsiders rond.

De klassementsmannen dan. Van de huidige top tien is Steven Kruijswijk één van de beste tijdrijders. Of hij ook een gooi naar de dagzege kan doen, is de vraag, maar het valt zeker niet uit te sluiten. Ook Emanuel Buchmann moet het niet slecht doen en dat geldt zeker ook voor Alejandro Valverde. Simon Yates, Miguel Angel Lopez, Enric Mas en Nairo Quintana krijgen het normaliter lastig, zeker ook tegen Ion Izagirre, Rigoberto Uran en Thibaut Pinot. In de Giro werd echter wel duidelijk wat de leiderstrui in de tijdrit deed met Yates.

TV en tijden etappe 16 Vuelta a Espana

Om 14.06 uur rolt de eerste renner van het startblok voor zijn helse 32 kilometer. De rodetruidrager is omstreeks 17.40 uur binnen, maar of hij dan opnieuw rood mag gaan ophalen is maar de vraag. Eurosport en Sporza zenden de etappe vanaf 15.00 uur uit, In de Leiderstrui is er van start tot finish met een liveblog.

Check hier de startlijst van de tijdrit!

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven