Like ons!
Voorbeschouwing Vuelta a Espana etappe 17 | Tijd voor een steile Vuelta-berg

Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Vuelta a Espana etappe 17 | Tijd voor een steile Vuelta-berg

Na een korte tijdritdag, mogen de klimmers hun hart weer ophalen. Wederom staat een zware bergrit op de planning en het is nog niet de laatste van de Ronde van Spanje. In de Leiderstrui bekijkt de etappe voor u nader.

Historie

Startplaats Getxo is de geboortegrond van Team Sky-renner Jonathan Castroviejo, die ook dit jaar weer op de deelnemerslijst staat en hier dus een bijzondere dag zal beleven. Wie eerder een bijzondere dag beleefde in de zeventiende etappe waren Tom Dumoulin en Bauke Mollema. Dumoulin won in 2015 de zeventiende etappe, een tijdrit door Burgos. Mollema won twee jaar eerder óók in Burgos, maar dat was een vlakke etappe. De Nederlander bleef het sprintende peloton voor met een late aanval.

In de afgelopen jaren was de zeventiende etappe niet heel vaak een bergrit. In 2017 won Stefan Denifl verrassend bergop en het jaar ervoor was het Mathias Frank die zijn wiel als eerste over de streep kreeg in een heuvelrit. In 2015 was dus een tijdrit en in 2014 sprintte John Degenkolb naar de zege. U kent het verhaal van 2013. In 2012 was er wel een bergrit en toen was het Alberto Contador die zegevierde.

Parcours

Het 157 kilometer lange parcours is getekend tussen Getxo en Balcon de Bizkaia, de slotklim van de zeventiende etappe. Onderweg is het echter ook zwaar genoeg. Dat begint al na tien kilometer koers als de eerste gecategoriseerde heuvel opdoemt. Na de top duurt het 65 kilometer voor de volgende bergpunten te verdienen zijn, opnieuw op een derde categorie-klim, maar in de tussentijd hebben de rijders alweer zes heuveltjes beslecht.

Na de tweede categoriecol is het redelijk vlak richting de serieuze klimmen. 43 kilometer van het einde begint de Alto del Balcon de Bizkaia. Dat is inderdaad de berg waar de koers eindigt, maar deze keer wordt hij van een andere kant beklommen. De col van de tweede categorie gaat 10.2 kilometer lang omhoog met een gemiddelde van 3.7%. Na de afdaling, waar ze later weer naar boven moeten, volgt nog de beklimming van de Alto de Santa Eufemia (3.8 km / 6.1%) en de Alto de Gontzegaraine (5.3 km / 4%), beiden van de derde categorie.

Na een korte afdaling van de Gontzegaraine begint de slotklim naar Balcon de Bizkaia. Deze is 7.1 kilometer lang en gemiddeld is de bestijging 9.1%. Het begint nog liefelijk met een kilometertje 3%, maar daarna gaat het snel steiler omhoog naar 6 tot 7.5%. Dan slaan de renners linksaf en doet het direct meer pijn. Het hellingspercentage loopt dan op naar 12, 13% en de laatste twee kilometer begint zelfs met een stuk van bijna 24%. Gelukkig voor de renners vlakt het dan af naar 8%, om in de laatste honderden meters nog even door te trekken naar 13%.

Favorieten

We gaan flink klimmen dus vandaag, en dat betekent dat het uitkijken wordt naar de mannen van het klassement. De leider, Simon Yates, staat dan ook hoog op het favorietenlijstje. Hij was afgelopen zondag echter niet de beste topper bergop, dat was Miguel Angel Lopez.

Die rit werd gewonnen door Thibaut Pinot, maar waarschijnlijk zal hij nu geen ruimte meer krijgen. De beklimming die wordt bedwongen lijkt perfect voor Alejandro Valverde, die goed is op de steile klimmen die niet echt lang zijn. Steven Kruijswijk is vaak meer gebaat bij langere klimmen, maar de benen zijn erg goed. Dat is een vraagteken bij Nairo Quintana, die deze Vuelta nog niet imponeert.

Een verrassende factor deze Vuelta is Enric Mas, misschien kan hij morgen nog verder boven zichzelf uitstijgen. Mocht de vlucht van de dag het redden, dan is het uitkijken naar Pierre RollandBen King, George Bennett en natuurlijk 'onze' Bauke Mollema.

TV en tijden

De zeventiende etappe begint om 13.26 uur en de finish wordt verwacht rond 17.40 uur. Eurosport is er vanaf 13.00 bij, terwijl Sporza de etappe ook bijna van start tot finish doet, vanaf 13.30. Uiteraard zal In de Leiderstrui een liveblog bijhouden.

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven