Like ons!
Voorbeschouwing WK ploegentijdrit | Kan Dumoulin met Sunweb titel prolongeren?

Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing WK ploegentijdrit | Kan Dumoulin met Sunweb titel prolongeren?

De lucky number seven. Zo mag de winnaar van het WK ploegentijdrit in Innsbruck zich noemen. Want wie daar wint, heeft het geluk voor altijd in de boeken te staan als de laatste en dus eeuwige wereldkampioen ploegentijdrit.

Historie WK ploegentijdrit

Vanzelfsprekend heeft het WK ploegentijdrit dus geen hele lange historie. Valkenburg had in 2012 de eer om het te organiseren. Destijds deden er nog 32 ploegen mee in allerlei soorten en maten. Zo reed zelfs Rabobank Development Team haar rondje met daarbij Moreno Hofland, Danny van Poppel en Daan Olivier. En ook waren de Amerikanen van Optum p/b Kelly Benefit Strategies helemaal overgevlogen. Quick-Step won en zal ongeacht de winnaar van 2018 ook recordhouder blijven met drie zeges. BMC kan nog wel op gelijke hoogte komen.

Het jaar daarop deden er zelfs nog 35 teams mee, maar toen de ploegen in 2016 de dure onderneming naar Qatar moesten verplaatsen haakten er vele teams af. Zeventien verschenen er nog maar aan de start. Een aantal dat daarna niet weer omhoog ging. En dus besloot de UCI eerder dit jaar dat deze editie de laatste was.

Overigens werd er al een keer een ploegentijdrit gereden in 1994. Dit gebeurde echter met landenteams en niet met ploegen. Vermoedelijk bleef het daarom bij een mislukte poging.

Laatste winnaars WK ploegentijdrit

Mannen
2012 – Omegha Pharma-Quickstep
2013 - Omegha Pharma-Quickstep
2014 – BMC Racing Team
2015 – BMC Racing Team
2016 – Etixx Quick-Step
2017 - Team Sunweb

Vrouwen
2012 - Specialized-lululemon
2013 - Specialized-lululemon
2014 - Specialized-lululemon
2015 - Velocio-SRAM
2016 - Boels Dolmans
2017 - Team Sunweb

Parcours WK ploegentijdrit

Het laatste WK ploegentijdrit is er een van maar liefst 62,1 kilometer, daarmee is het direct de langste ooit. Daarbij komt ook nog eens dat er een meer dan aardige klim in is opgenomen. Die doemt pas op na veertig kilometer. Tot die tijd loopt de weg vooral lichtjes naar beneden op af en toe een kort knikje omhoog na.

De officiële klim is 4,6 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 5,7. De renners worden dan niet direct beloond met een afdaling, maar er is eerst nog een plateau van een paar kilometer alvorens de weg naar beneden loopt. Eenmaal beneden in de Inn-vallei wordt het weer vlak en ligt er nog een kleine tien kilometer tussen de renners en de finishlijn.

De vrouwen moet het doen zonder zware klim. Verder krijgen zij ook die lange lichtjes aflopende weg met af en toe een paar knikjes erin. De totale lengte van de ploegentijdrit is 53,8 kilometer.

Favorieten WK ploegentijdrit

De ploegen die traditioneel sterk zijn op dit onderdeel zijn Mitchelton-Scott, BMC en Quick-Step Floors. Vorig jaar werden zij echter verrast door Team Sunweb, dat zeker niet onderschat mag worden voor titelprolongatie. Daarnaast kunnen Sky en Movistar doorgaans ook een sterk team op de been brengen. Een overzicht van de deelnemers per ploeg is hier te vinden.

Normaal gesproken zouden we het daar bij laten. Ware het niet dat LottoNL-Jumbo huis hield tijdens de ploegentijdrit in de Tour of Britain. Natuurlijk zag de Nederlandse ploeg – en ook die van de concurrentie – er iets anders dan de ploeg die straks in Oostenrijk verschijnt, maar het geeft aan dat het een zestal is om rekening mee te houden. Een andere dark horse is Katusha, dat een aantal geweldige tijdrijders op de been kan brengen. De vraag is alleen hoe zij die klim zullen verteren.

Bij de vrouwen wordt er een stuk vaker een ploegentijdrit op hoog niveau bedreven. Recent was Team Sunweb in de tweedaagse Vuelta nog te sterk voor Wiggle High5. Het moet gezegd dat Boels Doelmans daar ontbrak, terwijl ze in de speciale WorldTour-wedstrijd eerder deze zomer Sunweb nog aftroefde.

TV en tijden

Het hele WK wordt van start tot finish uitgezonden door Sporza. De NOS en Eurosport schakelen bij de mannen in. De vrouwen starten op zondag 23 september om 10.10 uur en de mannen om 14.40 uur. In de Leiderstrui verzorgt een liveblog.

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven