Like ons!
Voorbeschouwing WK tijdrijden vrouwen | Landgenotes grootste bedreiging Van Vleuten

Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing WK tijdrijden vrouwen | Landgenotes grootste bedreiging Van Vleuten

Dinsdag rijden de vrouwen de individuele tijdrit op het WK wielrennen in Oostenrijk. Annemiek van Vleuten verdedigt haar wereldtitel in een tijdrit waar de kans op Nederlands succes wel erg groot is. In de Leiderstrui blikt vooruit.

Historie WK tijdrijden vrouwen

In de laatste tien jaar won er twee keer een Nederlandse. Ellen van Dijk was in 2013 namelijk winnares van het goed. Zowel zij als Van Vleuten kan haar tweede titel pakken en daardoor op gelijke hoogte komen met Leontien Zijlaard - van Moorsel die in 1998 en 1999 de sterkste was. Andere vrouwen die twee keer wonnen zijn Judith Arndt, Amber Neben, Kristin Armstrong en Karin Thürig. Recordhoudster is, hoe kan het ook anders, Jeannie Longo. Zij werd in 1995-1997 en in 2001 wereldkampioen tijdrijden.

Laatste winnaars WK tijdrijden vrouwen

2017 Annemiek van Vleuten
2016 Amber Neben
2015 Linda Villumsen
2014 Lisa Brennauer
2013 Ellen van Dijk
2012 Judith Arndt
2011 Judith Arndt
2010 Emma Pooley
2009 Kristin Armstrong
2008 Amber Neben

Parcours WK tijdrijden vrouwen

De tijdrit voor vrouwen is 27,8 kilometer lang. Een stuk korter dus dan de ploegentijdrit. Het parcours is zeker niet vlak, maar in vergelijking met de de hellingen die zijn opgenomen in parcours van de wegrit voor de mannen valt het klimwerk alleszins mee. Het maakt het aantal kanshebbers op eremetaal misschien een beetje groter. In de straten van Innsbruck ligt de streep waar het goud ligt te wachten op één van de rensters.

De rivier de Inn is lange tijd leidend voor het parcours. De eerste kilometers lopen stroomafwaarts langs het water. In Weer wordt de rivier overgestoken waarna het parcours lange tijd in stroomopwaartse richting langs de rivier naar Innsbruck leidt. In de stad moeten de renners nog een keer over het water heen om in het centrum te finishen.

Favorieten etappe WK tijdrijden vrouwen

In principe kunnen we de voorbeschouwing op de favorieten bijna afdoen met het noemen van de Nederlandse deelneemsters. Dat doen we natuurlijk niet, maar het staat buiten kijf dat Van Vleuten, Van der Breggen en Van Dijk grote indruk hebben gemaakt in het tijdrijden dit jaar. Zo won Van Dijk de Europese titel vlak voor Van der Breggen en met meer dan een minuut voorsprong op nummer drie Trixi Worrack.

Ook in vergelijkbare tijdritten was het oranje boven. In de Spaanse WorldTour-koers Emakumeen XXXI. Bira won Van Vleuten voor Van der Breggen. De tijdrit in de Boels Ladies Tour kende eveneens een bekend podium. Van Vleuten won, voor Van Dijk en Van der Breggen. Zodra er in het vrouwenpeloton een tijdrit moest worden gereden stond één van de drie eigenlijk altijd op de hoogste trede van het podium.

Andere kanshebbers op eremetaal komen uit de bekende hoek. Tweevoudig kampioene Amber Neben is altijd gevaarlijk. Hetzelfde geld voor de Duitse vrouwen, die Lisa Brennauer en Trixi Worrack aan de start hebben staan. Cecile Ludwig en Leah Thomas zijn mooie outsiders.

TV en tijden WK tijdrijden vrouwen

Om 14.40 uur start de eerste renster aan de tijdrit. De aankomst van de laatste deelneemster wordt iets voor de klok van vijven verwacht. Sporza schakelt om 14.30 uur in en is er dus vanaf het begin bij. Ook de NOS schakelt op tijd in. Om 14.40 begint de uitzending gelijk met het wegschieten van de eerste deelneemster. Eurosport schakelt vijf minuutjes later in. In de Leiderstrui is er met een liveblog. (Foto: KNWU)

Check hier de starttijden! 

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven