Like ons!
Voorbeschouwing Ronde van Lombardije | WK zorgt voor extra veel favorieten

Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Ronde van Lombardije | WK zorgt voor extra veel favorieten

De Ronde van Lombardije is het vijfde en laatste monument op de wielerkalender en traditiegetrouw wordt er veel geklommen. Met pakweg 4000 hoogtemeters kunnen de mannen met de klimmersbenen hun lol op. In de Leiderstrui blikt met u vooruit op ‘de koers van de vallende bladeren.’

Historie Ronde van Lombardije

Met liefst 111 edities, de 112e is aanstaande, is ‘Il Lombardia’ één van de oudste koersen. Mede daarom is het ook één van de vijf monumenten, die verder louter uit voorjaarsklassiekers bestaat. De eerste editie van de Ronde van Lombardije werd in 1907 verreden, maar de koers zelf werd al in 1905 opgericht. De eerste twee jaar werd de wedstrijd verreden onder de naam Milaan-Milaan.

Met vijf overwinningen is Fausto Coppi de koning van Lombardije. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog  won hij de koers viermaal op rij en in 1954 deed hij dat nogmaals. Alfredo Binda won in totaal vier keer en een zestal renners deed dat drie keer, waarvan de meest recente Damiano Cunego is.

De lijst met renners die de Ronde van Lombardije twee keer wonnen is een stukje langer. Renners als Eddy Merckx, Bernard Hinault en Michele Bartoli lukte het, maar recenter ook Philippe Gilbert, Joaquim Rodriguez en de winnaar van vorig jaar Vincenzo Nibali, die ook in 2015 zegevierde. In 1963 was Jo de Roo het die zichzelf opvolgde als winnaar in de herfstklassieker. Ook in 1981 won er een Nederlander in de persoon van Hennie Kuiper.

Laatste winnaars Ronde van Lombardije

2017 Vincenzo Nibali
2016 Esteban Chaves
2015 Vincenzo Nibali
2014 Daniel Martin
2013 Joaquim Rodriguez
2012 Joaquim Rodriguez
2011 Oliver Zaugg
2010 Philippe Gilbert

Deelnemende ploegen Ronde van Lombardije

In totaal doen 24 teams mee aan de Ronde van Lombardije. Vanzelfsprekend zijn dat de achttien WorldTour-teams, aangevuld met zes ploegen met een wildcard. Deze zijn naar vier Italiaanse ploegen gegaan: Wilier Triestina, Androni Gicattoli, Bardiani-CSF en Nippo-Vini Fantini. De overige twee plaatsen zijn voor Israel Cycling Academy en het Franse Fortuneo-Samsic.

Parcours Ronde van Lombardije

De renners moeten 241 kilometer overbruggen en krijgen daarin dus 4000 hoogtemeters te verwerken, over zes klimmen en wat heuveltjes. Na 47 kilometer koers begint het met de Colle Gallo, een 7,4 kilometer lange klim, die gemiddeld aan 6% omhoog gaat en maximaal aan 10%. Daarna is het weer vijftig kilometer wachten op de volgende beklimming, die van de niet al te lastige Colle Brianza.

Na de afdaling is het wederom een kilometer of vijftig over heuvelachtig terrein naar de volgende krachtmeting. De Madonna del Ghisallo, vernoemd naar de beschermheilige van de wielrenners, is 8,6 kilometer lang en gaat gemiddeld aan 6.2% omhoog. Het gemiddelde is echter te verwaarlozen, want het grootste gedeelte van de klim is steiler dan 8%, met zelfs stukken van 14%. Stukjes vlak en afdaling halverwege de klim halen het gemiddelde flink omlaag.

Na een afdaling van zes kilometer wordt begonnen aan de meest gruwelijke klim van de dag. Hij is amper 2 kilometer lang, maar gaat wel aan gemiddeld 17% omhoog en is niet schuw om de 27% aan te tikken. Het ‘probleem’ is echter wel dat het op de top nog 47 kilometer is naar de streep en een aanval op deze klim kansloos lijkt. Een moeilijke afdaling en een stuk vlak, brengt de renners naar de Civiglo.

De top van de Civiglo ligt op veertien kilometer van de meet en is ideaal voor de mannen die plannen én goede benen hebben. Met zijn 4,2 kilometer is hij niet te lang, maar met bijna 10% gemiddeld wel steil. Ook hier ligt de max op 14%. Eenmaal boven is het nog niet gedaan met klimmen, want in de laatste kilometer is het nog 1750 meter de Monte Olimpino op, die gemiddeld aan 5.7% stijgt. De laatste 3 kilometer zijn vlak of in dalende lijn.

Favorieten Ronde van Lombardije

Na zijn winst van vorig jaar is Vincenzo Nibali zeker een favoriet, maar toch mag er een vraagteken achter zijn naam. Zijn gebroken ruggenwervel in de Tour heeft nog altijd zijn weerslag op de Italiaan en zijn vorm. Daarom zou Thibaut Pinot wellicht de nieuwe topfavoriet kunnen zijn. Hij reed deze week goede uitslagen en is in vorm. Goede uitslagen reed Gianni Moscon ook de afgelopen periode. Bovendien stond hij vorig jaar al op het podium, al zou ploeggenoot Egan Bernal daar ook een gooi naar kunnen doen. Tevens is ex-winnaar Dan Martin erbij, maar die maakte geen al te beste indruk op het WK.

Favoriet Pinot zal dan wel moeten afrekenen met landgenoot Romain Bardet, wiens zilveren medaille op het WK genoeg zegt. Over het WK gesproken: ook wereldkampioen Alejandro Valverde is vanzelfsprekend van de partij, naast landgenoot Enric Mas, die schitterende in de Vuelta, maar ook vermoeid kan zijn van die inspanning. Bij LottoNL-Jumbo is Primoz Roglic de kopman. Toch hebben we ook een Nederlandse favoriet in de persoon van Sam Oomen, die kopman is bij Sunweb en vergezeld wordt door de sterk rijdende Wilco Kelderman.

Een sterk deelnemersveld in Lombardije en dus ook een berg outsiders. Wat te denken van de ijzersterke en talentvolle Ivan Sosa, een meerkoppig Astana met Jakob Fuglsang, Omar Fraile en Davide Villella of Belgisch hoop Tim Wellens, Tiesj Benoot en Dylan Teuns. Verder rekenen we Education First-duo Rigoberto Uran en Michael Woods tot kanshebbers, samen met Adam Yates, Warren Barguil, Ion Izagirre, Mikel Landa, Bauke Mollema en Tony Gallopin.

TV en tijden Ronde van Lombardije

De Ronde van Lombardije begint zaterdag 13 oktober al om 10.35 uur en zal naar verwachting rond 17.00 uur finishen. De koers is te zien op Eurosport 1 en het Vlaamse Q2. Uitzendingen op die zenders beginnen rond 14.30 uur en ook de livestreams op de Eurosport Player en de website van Q2 beginnen rond die tijd. In de Leiderstrui is er met een liveblog.

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven