Like ons!
Voorbeschouwing Tour de la Provence | Wie verovert bijzonderste trui van het jaar?

Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Tour de la Provence | Wie verovert bijzonderste trui van het jaar?

Het peloton is weer geland op Europese bodem na avonturen in Australië en Zuid-Amerika. Eén van de koersen die vroeg worden aangedaan is de Tour de la Provence, die nog niet zo lang op de kalender staat. In de Leiderstrui blikt vooruit op de koers.

Historie Tour de la Provence

De Tour de la Provence is een van de kortst bestaande wielerkoersen van deze tijd. De vierdaagse wedstrijd wordt verreden van 14 tot en met 17 februari en de eerste werd pas verreden in 2016. Daarentegen is het wel een koers die is opgebloeid dit jaar. Zo stonden vorig jaar alleen nog de twee Franse WorldTour-ploegen AG2R La Mondiale en Groupama-FDJ aan de start, maar dit jaar zijn er negen WorldTour-ploegen die de koers rijden, met onder andere Team Sky en Team Sunweb.

De koers wordt verreden in de Franse regio Provence-Alpes-Côte d'Azur en is opgericht door de Franse krant La Provence. De laatste rit eindigde sinds de oprichting traditiegetrouw op La Canebière in Marseille. Dit is de historische hoofdstraat in het oude centrum van de Franse havenstad. Maar dit jaar ligt de finish van de slotrit elders.

Laatste winnaars Tour de la Provence

2018 Alexandre Geniez
2017 Rohan Dennis
2016 Thomas Voeckler

Deelnemende ploegen Tour de la Provence

Met negen WorldTour-ploegen is dit jaar het deelnemersveld sterker dan ooit. Vanuit dit segment zullen AG2R, Astana, Deceuninck-Quick Step, EF Education First, Groupama-FDJ, Movistar, Team Sunweb, Team Sky en Trek-Segafredo aan de start verschijnen.

Daarnaast doen ook nog negen ProContinentale teams mee. Dit zijn Androni Giocattoli-Sidermec, Arkéa-Samsic, Cofidis, Corendon-Circus, Delko-Marseille Provence, Direct Energie, Israel Cycling Academy, Vital Concept - B&B Hôtels en Wanty-Groupe Gobert.

De startlijst wordt gecompleteerd met nog vier Continentale ploegen. Dit betreft Amore&Vita, Natura4ever-Roubaix-Lille Métropole, Saint Michel-Auber93 en WSA Pushbikers.

Parcours Tour de la Provence

Etappe 1, 14 februari: Saintes-Maries-de-la-Mer (ITT 8,9 km)
De eerste rit van de Tour de la Provence is zoals vorig jaar wederom een proloog. Een tijdrit van 8,9 kilometer door de stad Saintes-Marie-de-la-Mer. De rit komt hierbij onder andere langs de Avenue van Gogh in de Franse stad. De proloog is volledig vlak. Vorig jaar en in 2016 wonnen de uiteindelijke eindwinnaars van het klassement ook de eerste rit. Alleen in 2017 wist Justin Jules de rit te winnen in plaats van uiteindelijke eindwinnaar Rohan Dennis.

Etappe 2, 15 februari: Istres : La Ciotat (195,6 km)
In de tweede rit wordt al iets meer geklommen door het peloton. De renners gaan in deze 196 kilometer lange etappe van Istres naar de Franse kustplaats La Ciotat. Op deze weg krijgen de renners te maken met twee cols van de derde categorie, een van de tweede en een van de eerste. In 2017 was La Ciotat ook al de finishplaats voor de tweede etappe en toen won de Fransman Alexandre Geniez.

Etappe 3, 16 februari: Aubagne-Circuit du Castellet (185,8 km)
De derde rit is een speciale, aangezien de renners in die etappe finishen op het autocircuit in Castellet. In deze etappe zullen de renners vijf keer een zelfde lus rijden om dus uit te komen op het circuit. La Brûlat, een col van de derde categorie, zal dan ook vijfmaal door de renners moeten worden bedwongen. Het is de eerste keer dat er een rit eindigt op het Circuit du Castellet in de Tour de la Provence.

Etappe 4, 17 februari: Avignon-Aix-en-Provence (173,3 km)
De laatste rit eindigt dus niet op La Canebière in Marseille, maar een paar kilometer verder op de boulevard van Aix-en-Provence. De slotrit wordt gekenmerkt door de prachtige omgeving waar de renners doorheen trappen. Ook komen de renners onderweg drie cols tegen van dezelfde categorie. De laatste col is de La Cride en ligt op een steenworp afstand van de eindstreep, waardoor een zuivere massasprint onzeker is.

Favorieten dagzeges Tour de la Provence

De eerste etappe is een proloog en dus een prooi voor tijdrijders. Jongens die sterk zijn op dit gebied zijn Yoan Paillot, Chad Haga, Jasha Sütterlin en Yves Lampaert. De tweede rit komen de klimmers toch wat meer om de hoek kijken. Mannen die hier hoge ogen kunnen gooien zijn Lillian Calmejane, Thibaut Pinot, Tony Gallopin of Warren Barguil. De laatste twee etappes kunnen de sprinters die ook wel een klein bergje op kunnen zich laten zien. renners als John Degenkolb, Max Walscheid en Philippe Gilbert zijn hier wel geschikte mannen voor. 

Kanshebbers eindzege Tour de la Provence

Met een venijnige tweede etappe, een proloog en een onzekere slotrit is de Tour de la Provence een koers die veel facetten in zich heeft. Daarom zijn allround renners in deze in het voordeel. Thibaut Pinot is qua palmares de beste renner van het deelnemersveld. Maar andere Fransmannen zoals Pierre Rolland, Warren Barguil, Guillaume Martin of Lilian Calmejane kunnen ook hoge ogen gooien. En wat te denken van Tony Gallopin, die vorig jaar tweede werd?

Buiten de Franse renners zouden Philippe Gilbert, Toms Skujins of Yves Lampaert voor een verrassing kunnen zorgen. Team Sunweb heeft met bijvoorbeeld Nicolas Roche een goede renner in huis en is Gorka Izagirre vroeg in het seizoen al net zo goed als broer Ion? Qua Nederlanders is de hoop in de sprints gevestigd op Bram Welten en Moreno Hofland, maar qua klassementsrenners kijken we hooguit met een schuin oog naar Sebastian Langeveld.

Tv en tijden Tour de la Provence

De Tour de la Provence wordt niet op de Nederlandse en Belgische televisie uitgezonden. Wel zullen er ongetwijfeld ergens op het internet streams te vinden zijn. Alle etappes finishen tussen 15.00 en 16.00 uur en de uitslag en het verslag zal dan zeker op In de Leiderstrui te vinden zijn. (Foto: Tour de la Provence)

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven