Like ons!
Voorbeschouwing Ronde van de Algarve | Sprint en klassement voor Nederland

Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Ronde van de Algarve | Sprint en klassement voor Nederland

Na een absurd drukke koersweek op de weg en in het veld stormt het peloton ook deze week verder in de jacht op een goed voorjaar. Terwijl er in Oman nog word gereden en de eerste Spaanse en Italiaanse eendagskoersen achter de rug zijn, wacht in Portugal de Ronde van de Algarve als eerste test voor de grote mannen. In de Leiderstrui blikt vooruit:

Historie Ronde van de Algarve

De wedstrijd in Portugal is alweer aanbeland bij de 45e editie en dus kunnen we spreken van een flinke historie. Wie op de erelijst kijkt, ziet tot en met eind jaren negentig vooral Portugezen als winnaars. De koers had nog geen internationaal karakter en was zelfs lang een wedstrijd voor amateurs. Vanaf het begin van deze eeuw kwam daar langzaam verandering in.

De race in de Portugese zon is de laatste jaren uitgegroeid tot een populaire voorbereidingskoers voor klassementsrenners. Door de vele beklimmingen is het voor velen vaak een eerste, serieuze prikkel voor de benen. Dat laat de erelijst ook wel zien met in de laatste jaren winnaars zoals Michal Kwiatkowski, Primoz Roglic, Alberto Contador en Geraint Thomas. Een Nederlandse winnaar was er nog nooit.

Laatste winnaars Ronde van de Algarve

2018 Michal Kwiatkowski
2017 Primoz Roglic
2016 Geraint Thomas
2015 Geraint Thomas
2014 Michal Kwiatkowski
2013 Tony Martin
2012 Richie Porte
2011 Tony Martin
2010 Alberto Contador
2009 Alberto Contador

Deelnemende ploegen Ronde van de Algarve

Als 2.HC-wedstrijd zijn de WorldTour-ploegen niet verplicht om deel te nemen en dat is te zien aan de deelnemerslijst. Van de achttien uit de WorldTour starten er op 20 februari twaalf. Onder hen Team Jumbo-Visma en Team Sunweb. De rest van het veld wordt aangevuld Caja Rural en Cofidis en verder heel veel continentale, vaak lokale, ploegen. Wat in Portugal altijd opvalt: Met FC Porto en Sporting Clube de Portugal zijn er twee teams die zijn voortgekomen uit de desbetreffende voetbalclubs.

Check de volledige deelnemerslijst.

Parcours Ronde van de Algarve

Wie in Portugal koerst, voelt druk op de benen. Het is eigenlijk geen etappe constant vlak en dus spek naar de bek voor de mannen die in mei of juli in de grote rondes willen tonen dat ze de beste zijn. Kansen voor sprinters zijn er zeker, maar ze moeten meestal wel een heuveltje over.

Etappe 1, 20 februari: Portimão - Lagos (199,1 km)
In de eerste etappe vinden de renners meteen de langste route van de race. Maar met slechts twee gecategoriseerde klimmen moeten de sprinters hier kunnen overleven. In de finale zal de snelheid hoog liggen met een weg in dalende lijn naar de laatste kilometer. Daar mogen de rappe mannen vervolgens los.

Etappe 2, 21 februari: Almodôvar - Fóia (187,4 km)
In de tweede etappe gaat het klassement meteen op zijn kop met aankomst bergop in Foia. Het maximale stijgingspercentage van deze onregelmatige klim van acht kilometer ligt net onder de tien procent. Renners die hier niet in orde zijn, gaan zeker veel tijd verliezen. Misschien gaat het zelfs al eerder ontploffen met een klim van tweede categorie op 37 kilometer van de meet.

Etappe 3, 22 februari: Lagoa - Lagoa (20,3 km)
Zoals eigenlijk ieder jaar kunnen ook de tijdrijders hun ei kwijt in Portugal. Niet voor niets waren mannen als Kwiatkowski, Thomas en Roglic al eens eindwinnaar. Het is dat hij niet meedoet, maar Tom Dumoulin had hier zeker in de handen gewreven. Over dik twintig kilometer gaat de weg constant op en af. Pas op zo'n vijf kilometer van de meet kan de grote plaat erop en is het stampen naar de finish.

Etappe 4, 23 februari: Albufeira - Tavira (198,3 km)
In de vierde etappe is het waarschijnlijk weer aan de sprinters, al kan een kopgroep met wilde plannen ook stunten. Lang is het lastig en gaat het op en af, met een klim van derde categorie als 'hoogtepunt' na 54 kilometer. In de finale is vervolgens een klimmetje van vierde categorie opgenomen. Wie daar op achttien kilometer van de meet een goede voorsprong heeft, kan misschien iets proberen. En anders wordt het sprinten, met een lichte helling in de weg.

Etappe 5, 24 februari: Faro - Malhão (173,5 km)
Alle remmen los in de vijfde en laatste rit in de Algarve. Het parcours biedt alle mogelijkheden voor een opschudding in het klassement. Kwiatkowski greep vorig jaar in dezelfde rit nog de macht, door in de vlucht mee te gaan en minuten te pakken op de rest. Hij reed daarmee ploegmaat Thomas uit de leiderstrui. Zo'n scenario is nu weer mogelijk met drie beklimmingen van derde categorie en twee van de tweede categorie. De aankomst ligt bergop na een slotklim van drie kilometer. De gedeeltes van dik tien procent kunnen hier het verschil maken.

Favorieten dagzeges Ronde van de Algarve

We bespreken hier even de snelle mannen die naar Portugal afreizen en de mannen die in de tijdrit misschien voor dagsucces willen gaan, ervan uitgaande dat de twee bergritten een strijd der klassementsrenners gaat worden. Dylan Groenewegen is op papier de te kloppen man. Hij won er vorig jaar twee en dat zal nu opnieuw zijn doel zijn. Hij krijgt concurrentie van Pascal Ackermann, die in Almeria al aantoonde dat het met de vorm alweer goed zit.

Achter die twee zit een hele groep sprinters die met de juiste vorm ook gewoon kunnen winnen. Fabio Jakobsen maakt zijn seizoensdebuut, net als Arnaud Démare. Hoe goed zij zijn, is dus nog niet duidelijk. Edvald Boasson Hagen en John Degenkolb lieten met winst in 2019 al zien dat ze in vorm zijn. UAE Team Emirates heeft met Simone Consonni en Jasper Philipsen zelfs twee sprinters, Cofidis stuurt Christophe Laporte als rappe man. 

Voor de tijdrit kijken we eigenlijk naar de volledige ploegen van Team Sky en Deceuninck-Quick-Step, die vrijwel louter snelle mannen hebben tegen de klok. Yves Lampaert, David de la Cruz en Dylan van Baarle schrijven we op, maar ook Wout Poels kan hard rijden én winnen als hij de vorm heeft. Een rijtje met kanshebbers bij de rest: Maciej Bodnar, Stefan Küng, Sören Kragh Andersen, Ryan Mullen en Mads Pedersen.

Favorieten eindzege Ronde van de Algarve

Voor de eindzege zoeken we naar mannen die kunnen klimmen, maar die bovendien niet te veel tijd verliezen in de tijdrit. Op een koers van vijf dagen telt iedere seconde. David de la Cruz reist bij afwezigheid van Kwiatkowski en Thomas af als kopman van Team Sky, of is dat toch Wout PoelsEnric Mas maakt namens Deceuninck-Quick-Step zijn opwachting. Net als Mas is ook ras-klimmer Fabio Aru van de partij, al moet hij wel in de aanval met een op papier mindere tijdrit.

Op Nederlands front is er naast Poels Sam Oomen die voor eigen kans mag gaan. Patrick Konrad zal normaal gesproken de ambities van BORA-hansgrohe verdedigen. Bij Team Jumbo-Visma rijdt niet echt een titelkandidaat, al mag Neilson Powless zich wel tonen als jong talent. Simon Spilak is namens Katusha altijd goed in rittenkoersen van een week en CCC Team mikt met Amaro Antunes op een klassement.

TV en tijden Ronde van de Algarve

Eurosport is er maar druk mee deze week. Naast de Ruta del Sol doet het namelijk ook verslag van de Ronde van Algarve. Op woensdag, donderdag en vrijdag start de live-uitzending vanuit Portugal om 16.45 uur, op zaterdag is dit om 18.15 uur. Op zondag is Eurosport er live bij vanaf 16.15 uur. Op de Eurosport Player kun je betaald terecht voor meer beelden. (foto: Team Sunweb/Cor Vos)

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven