Like ons!
Voorbeschouwing Ruta del Sol | Kruijswijk vs Yates of slaat Astana weer toe?

Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Ruta del Sol | Kruijswijk vs Yates of slaat Astana weer toe?

De Ronde van Valencia was slechts een voorproefje want de internationale klassementsmannen ontbinden pas echt hun vleugels in de op één na laatste week van februari. Naast de Ronde van de Algarve start op 20 februari ook de Ruta del Sol in het Spaanse Andalusië. In de Leiderstrui blikt vooruit:

Historie Ruta del Sol

De Ruta del Sol, of officieel de 'Vuelta a Andalucía is een bekend gezicht op de kalender. Net als de Algarve-koers heeft het geen WorldTour, maar een HC-status, maar dat doet niets af aan de ploegen die jaarlijks naar Spanje trekken. De beide koersen staan perfect op de kalender als voorbereidingskoers voor het voorjaar of de Giro d'Italia. 

De Ruta del Sol wordt vaak gewonnen door een Spanjaard, maar dat betekent niet dat het een nationale koers is. Vanaf de jaren tachtig werd het deelnemersveld steeds diverser, en in de laatste jaren ook steeds beter. Alejandro Valverde is de veelwinnaar van de afgelopen jaren. Hij heeft er vijf op zijn naam staan, van 2012 tot en met 2017 won hij alleen niet in 2015. Toen was ene Chris Froome de sterkste.

Er zijn ook Nederlanders genoeg die hun handen de lucht in mochten steken na een weekje koersen door het Spaanse berglandschap. Joost Posthuma was in 2009 de laatste, Jan Krekels, Gerrie Knetemann, Steven Rooks, Jos Schipper en Erik Dekker gingen hem toen al voor. Het brengt het totaal aantal eindzeges op zes.

Laatste winnaars Ruta del Sol

2018 Tim Wellens
2017 Alejandro Valverde
2016 Alejandro Valverde
2015 Chris Froome
2014 Alejandro Valverde
2013 Alejandro Valverde
2012 Alejandro Valverde
2011 Markel Irizar
2010 Michael Rogers
2009 Joost Posthuma

Deelnemende ploegen Ruta del Sol

Staan er in de Algarve twaalf WorldTour-teams aan de start, in de Ruta del Sol zijn dat er slechts zes. Onder hen Team Jumbo-Visma. De lage WorldTour-inbreng mag de pret niet drukken, want de pro-continentale ploegen profiteren er optimaal van. Roompot - Charles, Wanty-Groupe Gobert, Caja Rural, Vital Concept, Bardiani, Androni; het is maar een greep uit interessante en goede ploegen die aan de start staan. In totaal gaan er negentien teams van start.

Parcours Ruta del Sol

Er zijn er maar weinig die hun topsprinter naar Andalusië sturen en dat is wel logisch. De tijdrit in etappe drie is nog het vlakst van de vijf ritten die worden verreden. Nee, de Ruta del Sol is bij uitstek een koers voor klimmers en aanvallers, wat de race vaak ook zo leuk maakt. 

Etappe 1, 20 februari: Sanlúcar - Alcalá de los Gazules (170,5 km)
We kunnen ze uit de Vuelta a Espana, maar we starten in de Ruta del Sol maar meteen met een Spaans muurtje. Na één gecategoriseerde klim onderweg, ligt de finish heuvelop. Het lijkt ideaal voor types zoals Peter Sagan en die zijn voldoende aanwezig in Andalusië. Of gaat een klassementsrenner hier al bonificatieseconden snoepen?

Etappe 2, 21 februari: Sevilla - Torredonjimeno (216,5 km)
Etappe twee is ongelofelijk lang, maar hopelijk maakt de finale alles goed. Na zo'm 171 kilometer tamelijk vlak gaat de weg daarna bijna louter omhoog. Eerst komt een klim van derde categorie, de finish ligt op de Torre Don Jimeno. Het lijkt niet heel steil, maar met zo'n twintig kilometer bergop vooral heel erg lang. Wie heeft de langste adem? 

Etappe 3, 22 februari: Mancha Real - La Guardia de Jaén (16,2 km)
De tijdritspecialisten komen in de derde etappe aan bod in een heuvelachtige race tegen de klok over dik zestien kilometer. Er moet vanuit de start vijf kilometer gereden worden, dan volgt een klimmetje naar de Alto Pilillas. Een lang stuk in dalende lijn brengt de renners uiteindelijk bij de slotkilometer die weer vies omhoog loopt. 

Etappe 4, 23 februari: Armilla - Granada (119,9 km)
Vanaf de vierde etappe wordt er echt geklommen, met twee volwaardige cols in het parcours. De twee bergen van eerste categorie worden nog voorgegaan door twee keer een klim van derde categorie. De Alto del Purche ligt nog vroeg in de etappe, maar de Hazallanas heeft de top op 23 kilometer van de finish. Wie op deze zestien kilometer lange klim niet weg komt, kan dat daarna nog proberen in de afdaling van 23 kilometer naar de meet. Het is ook meteen de laatste echte kans om het klassement nog te winnen.

Etappe 5, 24 februari: Otura - Alhaurín de la Torre (163,9 km)
Helaas geen knetterende slotrit, of een tijdrit zoals vorig jaar. Na de eerste honderd kilometer met vier gecategoriseerde beklimmingen vormt een muur op 33 kilometer van het einde eigenlijk de laatste hindernis. De laatste 24 kilometer zijn eigenlijk zo goed als vlak, met een oplopende finish als slotstuk. Voer voor de weinige sprinters die er zijn? Dat lijkt ons wel.

Favorieten dagzeges Ruta del Sol

De mannen voor het klassement bespreken we hierna, dus kijken we nu naar de snelle mannen, tijdritspecialisten en misschien ook aanvallers die voor een rit kunnen gaan. Naast dat Tim Wellens als titelverdediger het klassement wederom kan winnen, heeft hij met zijn punch en snelle benen ook kans op dagsucces op de lastige sprint-aankomsten. Op papier lijken Carlos Barbero en Luis Leon Sanchez namens Movistar en Astana echter wel sneller. Movistar kan bovendien ook Eduard Prades en Jürgen Roelandts uitspelen.

Maar dat is nog niet alles. Naast Prades en Sanchez toonde namelijk ook Matteo Trentin al uitstekende benen in de eerste weken van 2019. Danny van Poppel was nog niet dichtbij succes, maar kan gaan bewijzen dat hij een stap heeft gemaakt. De pro-continentale ploegen zullen met het smalle sprint-veld meedingen om mooie plaatsen. We noemen onder meer Sean De Bie (Roompot-Charles), Andrea Pasqualon (Wanty - Groupe Gobert), Nelson Soto (Caja Rural) en Juan José Lobato (Nippo Vini Fantini Faizanè) als rappe mannen.

Voor de tijdrit zijn er genoeg mannen met inhoud, maar zeker geen namen die op het allerhoogste niveau al grote tijdritten hebben gewonnen. Gezien het heuvelachtige parcours is dit misschien wel iets voor klassementsrenners die net even iets harder willen dan anderen. Steven Kruijswijk kan het goed, maar ook Ion Izagirre en zijn ploegmaat Sanchez zijn snel tegen de klok. 

Favorieten eindzege Ruta del Sol

Op papier kunnen we nu de echte kleppers noemen, maar is het parcours wel zwaar genoeg voor hen om af te rekenen met de mannen die voor de echte reuzen-cols te kort komen? Ion Izagirre, Jakob Fuglsang, Pello Bilbao, Steven Kruijswijk, Simon Yates en Adam Yates zijn in principe de favorieten, maar dan moeten ze op de echte cols die komen wel alles uit de kast halen om de rest af te schudden.

Lukt dat niet, dan is er een mooie groep met renners die ook voor de eindzege kunnen gaan. Naast de eerdere genoemde Wellens en Sanchez noemen we dan ook Matej Mohoric en Dylan Teuns namens Bahrain-Merida en Guillaume Martin namens Wanty-Groupe Gobert. En wat kunnen de plaatselijke helden van Caja Rural, Euskadi Basque Country - Murias en Burgos BH. Moreno Moser is een gevaarlijke klant namens Nippo Vini Fantini Faizanè. 

Dan nog even het Nederlandse front, want naast Van Poppel en Kruijswijk stuurt Team Jumbo-Visma ook Antwan Tolhoek naar Andalusië. Mocht Kruijswijk nog niet de vorm hebben om mee te dingen om eindwinst, kan hij dan misschien stunten? Zo'n scenario heeft ploegmaat Sepp Kuss vast ook in het hoofd.

TV en tijden Ruta del Sol

Net als van de Ronde van de Algarve hoef je deze week ook niets van de Ruta del Sol te missen. Eurosport biedt op tv en via de Eurosport Player live-beelden van de finale van de koers. Op woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag is de zender er om 15.00 uur live bij. (foto: Strava Kruijswijk)

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven