Like ons!
Voorbeschouwing Omloop Het Nieuwsblad | Wie wint in de grote voorjaarsloterij?

Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Omloop Het Nieuwsblad | Wie wint in de grote voorjaarsloterij?

Op zaterdag 2 maart begint voor vele wielerliefhebbers het seizoen écht. Traditiegetrouw is de Omloop Het Nieuwsblad de eerste voorjaarsklassieker van het seizoen. Een altijd verrassende koers, die al zoveel prachtige en onverwachte winnaars heeft opgeleverd. In de Leiderstrui blikt vooruit op De Omloop.

Historie Omloop Het Nieuwsblad

De Tweede Wereldoorlog woedde nog volop in Europa, maar het grootste gedeelte van België was eind 1944 al bevrijd. In 1945 werd het dus alweer tijd voor koers. De eerste editie van de koers die toen nog de Omloop van Vlaanderen heette, werd gewonnen door Jean Bogaerts, die een sprint van dertien renners won. Slechts 33 van de 83 deelnemers haalden de finish. Bogaerts zou de koers later nog eens winnen. In 1947 werd de wedstrijd omgedoopt tot Omloop Het Volk, ook wel Gent-Gent genoemd. Die naam hield het tot dagblad Het Volk opging in Het Nieuwsblad in 2008, wat de koers in 2009 van naam deed veranderen.

In 71 verreden edities won liefst 56 keer een Belg, al is er sinds pakweg 2005 wat meer variatie. Ernest Sterckx, Joseph Bruyere en Peter Van Petegem wisten de Omloop drie keer te winnen. Onder meer Eddy Merckx, Freddy Maertens, Roger De Vlaeminck, Johan Museeuw en recenter Philippe Gilbert en Greg Van Avermaet wisten de Omloop tweemaal te winnen. Ian Stannard is de enige niet-Belg die dat lukte.

Veel variatie in winnende nationaliteiten is er niet. De eerste ‘buitenlander’ die won was Seamus Elliott in 1959. Italië won vier keer, net als Nederland. In 1966 won Jo de Roo, opgevolgd door Jan Raas in 1981, Teun van Vliet in 1987 en een hele tijd later Sebastian Langeveld in 2011. Verder wonnen ook Duitsland, Noorwegen en Spanje een keer. In 2018 kwam daar nog een nationaliteit bij. Het was vorig jaar Michael Valgren, die totaal onverwacht won door een sprintend peloton voor te blijven. Destijds in dienst van Astana, dit jaar staat hij aan de start als Dimension Data-renner.

Laatste winnaars Omloop Het Nieuwsblad

2018 Michael Valgren
2017 Greg Van Avermaet
2016 Greg Van Avermaet
2015 Ian Stannard
2014 Ian Stannard
2013 Luca Paolini
2012 Sep Vanmarcke
2011 Sebastian Langeveld
2010 Juan Antonio Flecha
2009 Thor Hushovd

Deelnemende ploegen Omloop Het Nieuwsblad

Alle achttien WorldTour-ploegen zijn aanwezig, aangevuld met een zevental teams met wildcards. Deze gingen naar de Franse ploegen Cofidis en Direct Energie, met Niki Terpstra en Pim Ligthart, naar de Nederlandse ploegen Corendon-Circus en Roompot-Charles en de Belgische ploegen Sport Vlaanderen-Baloise, Wallonie-Bruxelles en Wanty-Gobert.

Check hier de deelnemerslijst!

Parcours Omloop Het Nieuwsblad

Omloop Het Nieuwsblad brengt ons dit jaar vanuit het vertrouwde Gent over net geen 200 kilometer naar Ninove, dat hemelsbreed op een steenworp afstand van Gent ligt. De koers speelt zich vooral af rondom onder meer Oudenaarde en Zottegem. De finale speelt zich meer af in Geraardsbergen, waar de beroemde Kapelmuur wacht, evenals de Bosberg.

Maar eer het peloton, of wat er van over is, daar is, heeft het al elf beklimmingen en flink wat kasseikilometers in de benen. Het begint na bijna veertig kilometer koers met de eerste passage van de Haaghoek, een twee kilometer lange kasseistrook. Niet veel later wordt de Leberg voor het eerst aangedaan. Het is meteen één van de langste klimmen van de dag. Gemiddeld gaat het 950 meter lang aan 4.2% omhoog, maar er liggen ook pieken van 13.8%. En het vervelende voor de coureurs is dat ze dit drie keer moeten doen.

Daarna is het even uitpuffen van de eerste inspanning richting de volgende kasseistrook na 70 kilometer koers en de daarop volgende klim op Den Ast. Rond de grens van de 100 kilometer slecht men de Kattenberg, de kasseien van de Holleweg en de Haaghoek, waarna ook de Leberg weer moet worden beklommen. Dan is het peloton net over de helft, als het op de Paddestraat weer 2300 meter wegstuiteren is.

Het grootste gedeelte van het geweld moet dan echter nog komen. In kort tijdbestek volgen de Rekelberg (800 meter, 4%), Valkenberg (540 meter, 8.1%) en Wolvenberg (645 meter, 7.9%) elkaar op. Daarna volgen drie kasseistroken alvorens de Molenberg opdoemt en na een derde keer Haaghoek ook voor de derde en laatste keer de Leberg wordt beslecht. Dan is er nog maar 34 kilometer te gaan. Niet de 34 fijnste kilometers uit de carrière van de gladiatoren.

Met bovenstaande al in de benen heb je geen zin in nog eens vier loodzware hellingen. Maar ze liggen er wel. Eerst de Berendries, die 940 meter lang aan 7% omhoog gaat, met pieken tot 12%. Dan de Elverenberg-Vossenhol, die niet heel steil is, maar wel deels bedekt is met kasseien. En dan een zinderende apotheose. 475 meter kasseien op de Muur van Geraardsbergen, gemiddeld 9.3%, maar loodzware pieken tot maar liefst twintig procent. De renners zullen roepen om hun moeder totdat de Onze-Lieve-Vrouw Kapel eindelijk uit het zicht is.

Eenmaal boven is het nog 16.5 kilometer tot de finish, met nog één hindernis onderweg. De Bosberg is met zijn 980 meter het langste obstakel van de dag. Gemiddeld gaat het aan 6.3% omhoog, met pieken tot 13.2%, die vooral aan het einde van de klim liggen. Tevens liggen er op de helft van de klim kasseien. Op de top is het nog 12.6 kilometer naar de vlakke finish in Ninove.

Favorieten Omloop Het Nieuwsblad

Vergeet de Oudejaarstrekking, Omloop Het Nieuwsblad is toch echt de grootste loterij van het jaar. We hebben al wel iets gezien van sommige favorieten ergens in Spanje, Zuid-Amerika of Australië. Maar het zegt niet zo veel. En aangezien de Omloop opent, is er ook geen vergelijkingsmateriaal. Toch gaan we een poging doen.

De man die vorig jaar won: Michael Valgren. Hij is opnieuw van de partij en brengt met Edvald Boasson Hagen, Giacomo Nizzolo, Julien Vermote en Lars Bak een ware knokploeg mee. Maar dat geldt ook voor Deceuninck-Quick-Step. Zonder Terpstra, maar wel met Philippe Gilbert en Yves Lampaert in een hoofdrol. Ook Lotto Soudal heeft twee absolute kanshebbers in de gelederen met Tiesj Benoot en de sterk ogende Tim Wellens. Oliver Naesen is een beetje eenzaam bij AG2R, maar heeft in Silvan Dillier een zeer bruikbare ploeggenoot.

Hij liet het nog nooit écht zien in het voorjaar, maar met zijn dominantie in de Ronde van Oman schrijven we ook gewoon Alexey Lutsenko op. Enige vraagteken is hoe hij de kasseien overleeft, maar heuvelop hoeft hij niet te vrezen. Bahrain-Merida komt met Dylan Teuns, die ook een sterke ploeg om zich heen heeft, net als Sep Vanmarcke (EF Education First), die onlangs won in Tour du Haut Var. Hoe sterk de CCC-ploeg is, is de vraag, maar Greg Van Avermaet zit goed in zijn vel en is niet voor niets tweevoudig Omloop-winnaar. Iemand die ook goed in zijn vel zit is Matteo Trentin. Als hij in een eerste groep weet te blijven, heeft hij waarschijnlijk de snelste spurt. Movistar heeft voor de verandering ook geïnvesteerd in het voorjaar, maar Jürgen Roelandts zal het wel zelf moeten opknappen.

Interessant is om te zien hoe Jumbo-Visma gaat presteren, met natuurlijk de ogen gericht op Wout van Aert. Is hij een favoriet? Absoluut. Maar niet de enige. Mike Teunissen deed het zeer naar behoren in Valencia. Daarnaast is de geel-zwarte formatie ijzersterk. Dat geldt ook voor Team Sky, dat met Dylan van Baarle een grote kanshebber heeft. Hij viel al op in januari. Met Ian Stannard heeft het bovendien een tweevoudig winnaar. Een kanshebber heeft ook Sunweb met de snelle Michael Matthews. Bij het sterke Trek-Segafredo is Jasper Stuyven ondanks een harde val in de Ronde van de Algarve de grote man, en dat is Niki Terpstra vanzelfsprekend bij Direct Energie. De ogen zijn zeker gericht op de Nederlander om te zien hoe hij het gaat doen bij zijn nieuwe ploeg.

Outsiders Omloop het Nieuwsblad

Omdat het er zó veel zijn, zetten we gewoon nóg een rijtje kanshebbers op papier. De meesten doen helemaal niet onder voor de eerder opgenoemde favorieten, maar zijn nou eenmaal geen kopman, zijn simpelweg levensgevaarlijk, of hebben een groot vraagteken boven hun hoofd. Zdenek Stybar heeft qua prestaties een minder jaar achter de rug. Bob Jungels, wordt voor het eerst echt uitgespeeld als (schaduw)kopman. Voor beide mannen geldt wel dat de benen stilgehouden dienen te worden als Gilbert of Lampaert ontsnapt, maar The Wolfpack draagt ook veel verantwoordelijkheid.

Verder: Silvan Dillier, de nummer twee van Parijs-Roubaix. Magnus Cort, een ijzersterke Deen. Sonny Colbrelli, pijlsnel en ook ploeggenoot Matej Mohoric valt niet uit te sluiten. Sebastian Langeveld, oud-winnaar. Arnaud Démare, nog zo’n snelle als hij met behulp van Sinkeldam voorin blijft. Taco van der Hoorn en Danny van Poppel -die zich dit jaar speciaal heeft voorbereid op de klassiekers- opereren in de schaduw bij Jumbo-Visma, maar zijn uiterst gevaarlijk. Edward Theuns en Mads Pedersen, nog een stel kiezelharde jongens van de gevaarlijke Trek-ploeg. Damien Gaudin, ereplaatsen gereden in grote klassiekers en kan zomaar in het wiel van Terpstra meesluipen. Lars Boom, de oude kasseienvreter van Roompot. En heel misschien ook nog wel de rappe, jonge Jasper Philipsen. Succes met uw voorspelspel!

Omloop Het Nieuwsblad live volgen

Om 11.45 vertrekken de renners als het goed is vanuit Gent. De finish zal rond 16.45 zijn. De koers is uitgebreid te bekijken op televisie en te volgen. Sporza is er vanzelfsprekend live bij op één. Vanaf 13.30 gaat de zender beginnen, maar livebeelden zijn er pas rond 14.15. Eurosport begint op Eurosport 1 om 14.15 uur met de uitzending. Livestreams zijn er op dezelfde tijden op de website van Sporza, de NOS en op de Eurosport Player.

Wilt u Omloop Het Nieuwsblad ook volgen buiten de televisietijden om? In de Leiderstrui is er vanaf 10.00 uur met een liveblog, die tot na de finish loopt. Dus ook tijdens de koers krijgt u alle benodigde informatie mee. (Foto: BORA-hansgrohe / Bettini Photo)

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven