Like ons!
Voorbeschouwing Ronde van Drenthe | Spektakel verwacht op Drentse kasseien

Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Ronde van Drenthe | Spektakel verwacht op Drentse kasseien

Terwijl we in afwachting zijn van de grote klassiekers in Vlaanderen kan de wielerfan dit weekend zijn hart ophalen in Drenthe. Met de VAM-berg, een bult aan kasseienstroken en portie slecht weer lijkt alles in aantocht voor een spectaculaire editie van de Ronde van Drenthe. In de Leiderstrui blikt vooruit:

Historie Ronde van Drenthe

Al sinds 1960 wordt er in Drenthe gestreden om de zege in de Ronde van Drenthe. In een koers waarin kasseien een belangrijke rol spelen waren het eerst de amateurs die om de winst streden. In de loop van de tijd zijn er steeds meer (semi)professionele ploegen afgereisd naar het noordoosten van Nederland. Daardoor vulde de erelijst zich met een paar fraaie namen. Hennie Kuiper is op papier de grootste naam, hij won in 1972.

In de laatste jaren komen de meeste grote ploegen niet meer naar Drenthe en als ze er zijn is het vaak niet met de grootste namen. Toch is het wel een wedstrijd waar jonge talenten zich kunnen ontwikkelen. Met namen als Jan-Willem van Schip, Jesper Asselman, Edward Theuns en Kenny Dehaes kan een koers als de Ronde van Drenthe prima voor de dag komen.

Drenten Erik Dekker, afkomstig uit finishplaats Hoogeveen, Bert Jan Lindeman uit Assen en Karsten Kroon uit Dalen zijn drie fraaie regionale namen die de wedstrijd al eens op hun naam schreven. Met Coen Vermeltfoort, Martijn Maaskant en Kenny van Hummel kende de koers de laatste vijftien jaar nog wat bekende Nederlandse winnaars. In 2018 won de tot dan toe, en eigenlijk nog steeds, onbekende Frantisek Sisr. Ondanks zijn zege in Drenthe moest de Tsjech een stapje terug doen van CCC Sprandi Polwice naar het continentale Elkov-Author Cycling Team

Laatste winnaars Ronde van Drenthe

2018 Frantisek Sisr
2017 Jan-Willem van Schip
2016 Jesper Asselman
2015 Edward Theuns
2014 Kenny Dehaes
2013 Alexander Wetterhall
2012 Bert Jan Lindeman
2011 Kenny van Hummel (De Ronde van Drenthe bestond dit jaar uit twee etappes)
2010 Alberto Ongarato
2009 Kenny van Hummel (Winnaar Biondo werd betrapt op het gebruik van doping)

Deelnemende ploegen Ronde van Drenthe

De grootste ploegen zullen niet starten. Toch zal er uiteindelijk een mooi deelnemersveld aan de start staan. WorldTour-ploegen CCC Team en Trek-Segafredo zijn van de partij. Ook grote ploegen als Direct Energie, Cofidis, Roompot-Charles en Nippo-Vini Fantini-Faizane reizen af naar het prachtige Zuidwolde.

Sport Vlaanderen Baloise, Corendon Circus, Androni Giocattoli-Sidermec en Israel Cycling Academy zijn voor de gemiddelde wielervolger ook fraaie namen. Vanuit Nederlands perspectief zijn naast Roompot-Charles BEAT Cycling Club, SEG Racing Academy, Vlasman CT, Alecto Cycling Team en Metec TKH Continental Cyclingteam p/b Mantel de vertegenwoordigers.

Parcours Ronde van Drenthe

De editie van 2019 kent een bijzondere startlocatie. Het gemeentehuis van Zuidwolde is namelijk het decor van de start. De renners fietsen er via de achterkant in en hopelijk komen ze er dan aan de voorkant weer uit. Dat is in ieder geval de bedoeling. Na een korte neutralisatie trekken de renners richting Hoogeveen om daar de finishstrook al een keer te bewonderen.

Ook de VAM-berg wordt al snel in de koers een keer bedwongen. De met schone aarde, gras en asfalt bedekte vuilnisbelt is al jaren één van de lastige klimmetjes in de Ronde van Drenthe. Onderweg zal het peloton ook veel kasseien moeten bedwingen. In de buurt van Schoonoord, Odoorn, Valthe, Drouwen, Schoonloo en Exloo worden de kinderkopjes opgezocht.

Tussen zeventig en vijftig kilometer voor de finish wordt de VAM-berg nog drie keer opgezocht waarna met nog dertig kilometer te gaan er wederom een passage aan de finish plaatsvindt. In de laatste 25 kilometer staan er nog twee flinke kasseistroken op het programma ten noordwesten van Hoogeveen. De stroken in de buurt van Echten zijn twee maanden voor de start van de Ronde van Drenthe opgeknapt zodat het peloton er dit jaar, in tegenstelling tot in 2018, wel overheen kan trekken.

De laatste kasseistrook eindigt op 9,5 kilometer van de finishstreep die getrokken is in de Alteveerstraat in Hoogeveen waar de laatste bocht ligt op tweehonderd meter van de streep.

Favorieten Ronde van Drenthe

Het is lastig om favorieten aan te wijzen voor de Ronde van Drenthe. Vooral omdat het parcours anders is dan de afgelopen jaren. De kasseien zijn nu meer scherprechter geworden dan de VAM-berg. Bovendien regent het in de omgeving van Hoogeveen al een goede week en de voorspellingen geven aan dat dit in ieder geval doorzet tot aan de wedstrijddag. Ook de wind is al een tijdje behoorlijk aanwezig. Dit zou op zondag ook zomaar een belangrijke factor kunnen worden.

Jesper Asselman is een man die in ieder geval genoemd moet worden. De Nederlander won de koers in 2016 en zal dit jaar ook één van de kopmannen van Roompot Charles zijn. Jetse Bol komt met Burgos-BH afgereisd naar Noord-Nederland en zal toch ook wat willen laten zien. Bij Corendon Circus zijn Stijn Devolder en Lasse Norman Hansen sterke pionnen die ook weten hoe ze een koers af moeten ronden.

Pim Ligthart kan voor zijn nieuwe ploeg Direct Energie proberen een overwinning te boeken. Mikkel Bjerg is ook een interessante naam om in de gaten te houden. De Deen was ijzersterk bij de junioren en start nu als twintigjarige voor Hagens Berman-Axeon. Zakkari Dempster was vorig jaar met een vierde plaats al dichtbij en zal dit jaar in ieder geval een plekje winst willen pakken voor de Israel Cyling Academy. Met Kenny Dehaes heeft overigens ook Wallonie-Bruxelles een oud-winnaar aan de start staan.

Wanty-Groupe Gobert heeft met Wesley Kreder en Timothy Dupont een sterk duo, maar Kreder kan door ziekte niet starten. Ook het trio Juan Jose Lobato, Nico Bagioli en Marco Canola kan voor Nippo-Vini Fantini-Faizane misschien als blok iets uitrichten. Bij de twee ploegen uit de WorldTour staan er op het eerste gezicht geen topfavorieten aan de start. Wel is Matteo Moschetti een renner om te volgen. De jonge Italiaan maakte al indruk in de UAE Tour en zou ook zomaar in Drenthe kunnen schitteren.

Tv en tijden Ronde van Drenthe

RTV Drenthe zendt de Ronde van Drenthe uit. Zowel op TV als op internet. De uitzending begint om 13.45 uur. (foto: Ronde van Drenthe)

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven