Like ons!
Voorbeschouwing Nokere Koerse | Slaat Van der Poel eerste slag in Ardennen?

Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Nokere Koerse | Slaat Van der Poel eerste slag in Ardennen?

Op 20 maart wordt er weer in België gekoerst, om precies te zijn in de Vlaamse Ardennen. Nog geen heuse klassieker, maar Nokere Koerse is een lekker opwarmertje voor de rest van het voorjaar. In de Leiderstrui blikt vooruit op deze interessante wedstrijd.

Historie Nokere Koerse

Nokere Koerse is één van de oudere koersen die het wielrennen rijk is, want al vanaf 1944 wordt deze Belgische wedstrijd georganiseerd. Drie keer werd de koers niet verreden en dus wordt aankomende woensdag de 73e editie verreden. De eerste winnaar was de Belg Marcel Kint en de meest recente winnaar de Nederlander Fabio Jakobsen. Hij versloeg Amaury Capiot en Hugo Hofstetter in de sprint.

België is met overmacht het land dat Nokere Koerse het meest won, met 58 keer. De laatste dateert echter van 2016, toen Timothy Dupont won. Maar ook Nederland kent glorie in deze koers. Jakobsen dus, maar eerder ook onder meer Leon van Bon, Steven de Jongh, Jeroen Blijlevens, Michel Cornelisse, Gerrie Knetemann en als eerste Wim van Est. Nokere Koerse werd het vaakst gewonnen door de Belg Hendrik Van Dijck, die driemaal succesvol was.

Laatste winnaars Nokere Koerse

2018 Fabio Jakobsen
2017 Nacer Bouhanni
2016 Timothy Dupont
2015 Kris Boeckmans
2014 Kenny Dehaes
2013 Niet verreden
2012 Francesco Chicchi
2011 Gert Steegmans
2010 Jens Keukeleire
2009 Graeme Brown

Deelnemende ploegen Nokere Koerse

Nokere Koerse kent een sterk deelnemersveld. Negen WorldTour-ploegen staan aan de start, te weten Deceuninck-Quick-Step, BORA-hansgrohe, CCC, Lotto Soudal, Katusha, Sky, Sunweb, Trek-Segafredo en UAE Emirates. Zestien ploegen komen van lager niveau, waaronder Corendon-Circus, Direct Energie, Israel Cycling Academy, Roompot-Charles, Arkea Samsic en Wanty-Gobert.

Parcours Nokere Koerse

De organisatie heeft haar best gedaan een uitdagend parcours neer te leggen en dat is best gelukt. Het begint al met een heuvelachtige aanloop, waar onder meer de Tiegemberg en het Vossenhol worden bedwongen. Na zo’n 82 kilometer komt het peloton op het lokale circuit. Eerst worden er drie ronden van ruim veertien kilometer afgewerkt, met als zwaartepunten de Nokereberg en de kasseistrook van de Herlegemstraat. Daarna volgen twee rondes van ruim 34 kilometer op het circuit, waar de finale compleet zal ontbranden. Er liggen vier kasseistroken per rondje, met de Lange Aststraat, de Kloosterstraat, Huisepontweg en de Kouterstraat. Na twee keer dit rondje is het peloton aanbeland bij het slotstuk op de Nokereberg, die gemiddeld aan 6% omhoog gaat. Aan de streep is er 195.6 kilometer afgelegd.

Favorieten Nokere Koerse

Normaliter zoeken we favorieten vooral bij de WorldTour-ploegen, maar de grootste favoriet voor Nokere Koerse rijdt toch écht een treetje lager. Mathieu van der Poel heeft al ontelbare keren bewezen een enorm talent en een grote klasbak te zijn en is wat ons betreft de te kloppen man, al heeft hij nog heel wat te bewijzen op de weg.

Maar dan zal Van der Poel wel op tijd moeten vertrekken en een sprint ontlopen. Want dan staat er een geweld te wachten, waar hij waarschijnlijk niet tegen op kan. Al weet je het met Van der Poel nooit. Topsprinters Alvaro Hodeg en Pascal Ackermann staan aan de start, net als snelle mannen als Jens Debusschere, Kristoffer Halvorsen, Max Walscheid en Cofidis-duo Nacer Bouhanni en Hugo Hofstetter. Ook Jasper Philipsen liet op WorldTour-niveau al grootse dingen zien.

Verdere snelle mannen zijn er in de personen van Matteo Moschetti, tweede op de Hatta Dam in de UAE Tour, en toch ook Bram Welten, de Nederlandse sprinter van Arkea Samsic. In Jakub Mareczko is er nóg een outsider voor de sprintzege. Maar ook als het geen sprint wordt zijn er nog opties genoeg. Wat te denken van Belgisch supertalent Remco Evenepoel? Kan hij misschien de strijd aangaan met Nederlands' grootste talent Van der Poel?

Verder de nummer twee van vorig jaar: Amaury Capiot, die ook goed kan sprinten, en oud-winnaar Kenny Dehaes. Mannen in vorm zijn Owain Doull, tweede in Kuurne-Brussel-Kuurne, Ronde van Drenthe-winnaar Pim Ligthart en Lars Boom die meedeed voor de zege in Le Samyn. Nog twee namen: Thomas Boudat en nog een oud-winnaar: Timothy Dupont.

Tv en tijden Nokere Koerse

Om 12.40 uur gaan de renners van start, de finish is tussen 17.00 uur en 17.30 uur. Vanaf 15.15 uur is Nokere Koerse live te volgen bij Sporza en Eurosport. Livestreams zijn er op de website van Sporza en de Eurosport Player. (Foto: screenshot)

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven