Like ons!
Voorbeschouwing Brabantse Pijl | Geeft Van der Poel opvolging aan DDV-zege?

Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Brabantse Pijl | Geeft Van der Poel opvolging aan DDV-zege?

Met 31 heuvels vormt de Brabantse Pijl terecht de aftrap van de paar echte voorjaars-heuvelklassiekers die het seizoen rijk is. Verschillende oud-winnaars komen om de titel van Tim Wellens af te nemen, die hij met hand en tand zal verdedigen. In de vorm van Mathieu van der Poel, hij won al in onder meer Dwars door Vlaanderen, is er ook een nieuwe uitdager die zijn invloed zal willen hebben op deze wedstrijd. In de Leiderstrui kijkt vooruit naar deze semi-klassieker.

Historie Brabantse Pijl

De Brabantse Pijl wordt sinds 1961 verreden, en dit jaar staat de 59e editie op het programma. Met ingang van de editie van 2010 wordt de semiklassieker verreden op de woensdag voor de Amstel Gold Race, waardoor het officieel de weken van de heuvelklassiekers inleidt. Vorig jaar wist Tim Wellens te winnen, waarmee hij de 38e Belgische winnaar was.

Nederland en Italië zijn tweede en derde op de lijst van overwinningen, met ieder zes stuks. De andere acht overwinningen werden door Frankrijk, Slowakije, Tsjechië en Spanje verdeeld. De drie Spaanse zeges waren allemaal voor Óscar Freire, van 2005 tot en met 2007. De Nederlander die het vaakst won is Michael Boogerd, met twee keer. Hij is ook de laatste Nederlander die het podium mocht bestijgen. Dit is met 2003 ondertussen al zestien jaar geleden. Één man, Edwig van Hooydonck, wist de wedstrijd zelfs vier maal op zijn naam te zetten, tussen 1987 en 1995.

Laatste winnaars Brabantse Pijl

2018 Tim Wellens
2017 Sonny Colbrelli
2016 Petr Vakoc
2015 Ben Hermans
2014 Philippe Gilbert
2013 Peter Sagan
2012 Thomas Voeckler
2011 Philippe Gilbert
2010 Sébastien Rosseler
2009 Anthony Geslin

Deelnemende ploegen Brabantse Pijl

Er doen acht WorldTour-ploegen mee dit jaar, zijnde Lotto Soudal, Deceuninck-Quick-Step, Team Sunweb, Bahrain Merida, CCC Team, Dimension Data, Mitchelton-Scott en UAE Team Emirates. De rest van het deelnemersveld wordt opgevuld met Procontinentale teams, waaronder het Corendon-Circus van Mathieu van der Poel en Roompot-Charles. Al met al staat er een sterk veld aan de start.

Check de deelnemerslijst hier!

Parcours Brabantse Pijl

Zoals gezegd is de Brabantse Pijl de eerste van de echte heuvelklassiekers. Na vandaag zal er in de Amstel Gold Race, Luik-Bastenaken-Luik en de Waalse Pijl nog flink geklommen worden. In totaal zullen de renners maar liefst 31 klimmen over moeten, waarvan de eerste al na dertien van de 196,2 kilometer. De zwaarte van al deze beklimmingen valt mee, maar de ervaring leert ons dat de hoeveelheid de renners flink afmat. Wie na al deze heuvels nog het meeste over heeft, zal blijken op de Schavei. Bovenop deze beklimming van zo’n zevenhonderd meter, met een gemiddelde stijging van 5,6%, ligt de finish.

Favorieten Brabantse Pijl

De lijst van favorieten voor de Brabantse Pijl is dit jaar kort. Allereerst moet de titelverdediger genoemd worden. Tim Wellens zal hier komen met het idee om zijn titel te prolongeren. Hij krijgt een sterke ploeg mee waarin hij niet de enige kanshebber is, dus bij de outsiders komen we terug bij deze ploeg. In zijn strijd zal hij vooral moeite krijgen met vijf andere deelnemers.

Hij won al meerdere grote klassiekers en zal in aanloop naar de heuvelklassiekers ook de Brabantse Pijl rijden. Julian Alaphilippe wil zich nog één keer flink testen, nadat hij viel in de Ronde van het Baskenland. Hoe groot de impact is op zijn lichaam, gaan we zien, maar hij is sowieso een grote kanshebber.

Alberto Bettiol wist de Ronde van Vlaanderen te winnen, en toont al het hele klassiekerseizoen goede vorm. Ondanks het verschillende karakter van beide wedstrijden, heeft hij zich hiermee zodanig in de kijker gereden dat hij niet kan ontbreken op de lijst van favorieten. Michael Valgren rijdt minder goed dan hij vorig jaar deed, maar de revelatie van 2018 heeft onomstotelijk bewezen dat hij uit de voeten kan in de heuvels.

Iemand anders die in de heuvels zeker mogelijkheden heeft is Matej Mohoric, voor Bahrain-Merida. De altijd nog maar 24-jarige Sloveen is als kopman naar voren geschoven door zijn ploeg. En dan tot slot: Mathieu van der Poel. Voorafgaand aan het wegseizoen gaf hij aan dat dit de wedstrijd is waar hij het meeste kans zou maken. Na zijn winst in Dwars door Vlaanderen en goede klasseringen in de grote klassiekers is hij misschien wel weer de te kloppen man, een positie die hij zo gewend is uit het veld.

Outsiders Brabantse Pijl

Natuurlijk zijn er meer dan zes kanshebbers. Om die reden noemen we er nog eens zeven, die aanspraak kunnen maken op een positie als outsider. Voor de eerste outsider keren we terug bij Lotto Soudal. Deze ploeg, die de laatste jaren erg goed presteert in deze wedstrijd, stuurt ook Tosh van der Sande. Hij wist nog niet veel te winnen, en hij zal in eerste instantie deelnemen ter ondersteuning van Wellens, maar waarom zou hij zelf zijn talent niet kunnen laten blijken dit jaar?

Hij ging hard onderuit in Parijs-Nice, maar kwam sterk terug in Milaan-Sanremo en won zowaar twee etappes in de Ronde van Catalonië. Er liggen misschien iets té veel heuvels voor Michael Matthews, maar mocht hij overleven, is hij waarschijnlijk de man met de beste sprint.

Daryl Impey, de Zuid-Afrikaan die altijd sterk is als er een punch nodig is, moet voor Mitchelton-Scott proberen te winnen, eveneens omringd door een sterke ploeg. Dat geldt ook voor Dylan Teuns, al is hij nog lang niet in zijn beste vorm. Als Roompot-Charles hier een resultaat wil neerzetten, wordt er vooral gekeken naar oude rot in het vak Pieter Weening.

De laatste twee outsiders komen uit de ploeg van Deceuninck-Quick-Step. Yves Lampaert is de schaduwkopman van deze ploeg, maar de vraag is hoe hij Parijs-Roubaix heeft verteerd. Daarnaast staat ook de enige Tjech die de wedstrijd ooit won, Petr Vakoc, aan de start. Na een jaar uit de roulatie te zijn geweest door een aanrijding is hij nu terug waar hij vaak zo sterk is. Heeft hij genoeg wedstrijdritme om iets uit te kunnen richten?

TV en tijden Brabantse Pijl

De renners starten om 12:30 en zijn ongeveer vijf uur later, om 17:30, toe aan hun laatste sprint. Sporza zendt de wedstrijd uit. De uitzending begint om 15:15 en gaat door tot na de finish. (Foto: Screenshot Ziggo)

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven