Like ons!
Voorbeschouwing etappe 7 Giro d'Italia | Opletten voor klassementsmannen

Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing etappe 7 Giro d'Italia | Opletten voor klassementsmannen

Een nieuwe lastige heuvelrit in de Giro. Vanuit Vasto gaat het naar de bekende aankomstplaats l’Aquila. Wie oppervlakkig kijkt, ziet maar één gecategoriseerde klim. Wie beter kijkt ziet een flink aantal hellende stroken, ook in de finale. In de Leiderstrui beschouwt voor op de zevende etappe.

Historie etappe 7 Giro d’Italia

Vasto is voor de zevende keer startplaats in de Giro. Onder meer Mario Cippolini won een rit die vertrok uit de stad aan de Adriatische kust. In Vasto zelf werd Jeroen Blijlevens in 2000 geklopt in een sprint door Dimitri Konishev. Nog nooit ging een rit uit Vasto naar l’Aquila, maar vandaag dus wel. In de finishplaats kwam de nationale ronde al wel negen keer om te finishen.

In 2010 won Evgeni Petrov er als vluchter bij de laatste keer in l’Aquila. De eerste keer in deze stad zal historischer zijn geweest. Toen reed Luigi Lucotti er als winnaar over de streep. In 1914 was hij etappewinnaar na meer dan negentien uur fietsen over de 428 kilometer tussen Bari en l’Aquila. Het gerucht ging dat de ploeg Bianchi haar eerste renners aan de volgwagen omhoog heeft getrokken. De klassementsleider werd overigens na een dag in een graanschuur gevonden. Van de 21 starters waren er twaalf gefinisht in de regen, sneeuw en ijzel.

Ook niet-wielerliefhebbers zullen het middeleeuwse stadje kennen. In 2009 was er een aardbeving die voor 295 dodelijke slachtoffers zorgde en veel materiële schade. Door dit gebied zullen de renners vandaag rijden. Ook in 1461 en 1703 waren al aardbevingen, maar nog steeds zijn er veel oude culturele gebouwen in l’Aquila.

Parcours etappe 7 Giro d’Italia

Laten we het over het heden gaan hebben. 185 kilometers scheiden start in Vasto en finish in l'Aquila, de organisatie vindt het twee sterretjes waard. Dat belooft weinig spectaculairs, dacht deze redacteur op voorhand. Het profiel zegt echter heel wat anders. De eerste 130 kilometer zijn weinig spectaculair met tussensprints en wat golvend terrein, maar het wordt lastiger.

Le Svolte di Popoli staat na die openingsfase op het peloton te wachten. Een klim van acht kilometer aan 5.6% gemiddeld. De maximale stijging ligt rond de 10%. Daarmee kan het kaf van het koren worden gescheiden. Een echte top is er niet, want vanaf de bergsprint na 138 kilometer koers blijft het kilometerslang gluiperig omhoog lopen, tot zo’n 25 kilometer van het einde.

Een afdaling en een stukje vlak brengt de renners naar de finale. Van 9.5 kilometer tot 6.5 kilometer van het einde loopt de weg grillig bergop met een stuk van negen procent. Vervolgens wacht een nieuwe afdaling om via een stuk vals plat naar de slotkilometer te rijden. Deze is 7.6% gemiddeld met een piek van 11%.

Favorieten etappe 7 Giro d’Italia

Soms is de kans dat je de loterij wint net zo groot als de kans dat je de winnaar van een etappe goed voorspelt. Vandaag is zo’n dag, want er zijn heel veel scenario’s mogelijk. Het is zeker niet ondenkbaar dat er net als donderdag een groep vluchters wegblijft en het uitmaakt voor de zege. Vooral ook omdat de Le Svolte di Popoli eigenlijk te ver weg ligt van de finish om voor de klassementsmannen de knuppel in het hoenderhok te gooien. Zeker niet in de eerste week van de Giro.

En dus denken we weer aan de klimmende aanvallers, net als donderdag. Daarin zagen we bijvoorbeeld Valentin Madouas en Fausto Masnada, die goed omhoog kunnen en een mooie sprint hebben. Dat geldt overigens ook voor Gianluca Brambilla en Marco Canola, die in de Ruta del Sol goed meekwam op een lastige aankomst. Diens ploeggenoot Juan Jose Lobato is ook een man voor dit werk. We denken ook aan Andrey Amador, die donderdag al in de ontsnapping zat, maar wellicht denkt Movistar voor deze etappe aan een ander.

De kans is groot dat er ook wat mannen van formaat mee worden gestuurd. Denk bijvoorbeeld aan Davide Villella of Pello Bilbao van Astana. Zo zouden er nog wat mannen in de ontsnapping kunnen, zoals iemand van Sunweb, INEOS heeft een paar sterke mannen bergop en EF Education First zal ook spierballen willen laten zien.

Natuurlijk zou het ook zomaar kunnen dat het peloton de vluchters vroegtijdig inrekent en dat er met een selecte groep gaat worden gesprint heuvelop. Springveren als Jay McCarthy, Enrico Battaglin en natuurlijk Diego Ulissi komen dan aan bod. Maar waarom niet gewoon een klassementsman? Simon Yates en Miguel Angel Lopez zijn geknipt voor dit werk, Richard Carapaz toonde al vorm op een aankomst heuvelop en Bauke Mollema houdt ook erg van het korte, steile werk. En als al deze mannen hun kanon afvuren, kan Primoz Roglic niet in zijn hok blijven. Met zijn vorm kan hij er zeker overheen knallen en het afmaken.

Tv en tijden etappe 7 Giro d’Italia

De start is om 12.25 en finishen gebeurt rond 17.10. Op tv kunt u kijken bij Eurosport 1 vanaf 13.00 uur en online vanaf 12.20 uur op de Eurosport Player. Ook is In de Leiderstrui er weer met het gebruikelijke liveblog.

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven