[Update] ‘Start Olympische Spelen Tokio 2021 mogelijk 23 juli’ Olympische Spelen 2020

[Update] ‘Start Olympische Spelen Tokio 2021 mogelijk 23 juli’

Door Wilbert van der Velde 29 maart 2020 | 09:40


(22 maart 2020) Als het aan het NOC*NSF ligt kunnen de Olympische Spelen in Tokio doorgaan mits het coronavirus wereldwijd onder controle is. Dat laten ze weten in een brief aan het Internationaal Olympisch Comité, zo bevestigt voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg tegenover De Telegraaf. Het NOC*NSF heeft zodoende een andere mening dan de KNWU gisteren naar buiten bracht.

'We hebben het IOC daarnaast gevraagd ons te laten weten op welk moment zij willen gaan beslissen, zodat we onze atleten zo goed mogelijk kunnen blijven informeren. Wat ons betreft gebeurt dat snel', zegt Van Zanen. ‘We nemen alle geluiden serieus en hopen dat iedereen zich aan de richtlijnen van het RIVM houdt. Japan en het IOC bekijken de situatie dagelijks met hun adviseurs’, aldus Van Zanen.

De brief naar het IOC komt daags nadat KNWU-voorzitter Marcel Wintels zich heeft uitgesproken voor het uitstellen van de Olympische Spelen van 2020. Wintels noemde het doorgaan van de Spelen ‘onverstandig en bijna onverantwoord’. 

Update - 22 maart 2020 (18.50 uur): 'IOC organiseert vergadering over doorgaan Olympische Spelen'

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zal binnenkort een buitengewone vergadering houden om te beslissen over het doorgaan van de Olympische Spelen, zo meldt het AD op basis van het Japanse persbureau Kyodo. Verder zou het IOC vanaf zondag discussies willen opzetten met als doel om opties tot het uitstellen van de Spelen te analyseren. De verwachting is dat er binnen een maand meer duidelijkheid zal komen.

Door de strenge maatregelen van verschillende landen om het coronavirus te bestrijden zijn sporters niet in staat om hun normale voorbereiding uit te voeren. Om deze reden is er vanuit verschillende bonden de roep om de Spelen uit te stellen. De Olympische spelen staan op het programma voor 24 juli tot en met negen augustus.

Update II - 23 maart 2020 (08.20 uur): Roep om uitstel Spelen groter, Canada zegt af

Naarmate het coronavirus zich verder over de wereld verspreidt, lijkt de roep om uitstel van de Olympische Spelen steeds groter te worden. Zo zijn er in Nederland bonden die zich aansluiten bij het statement van de KNWU, stelt L1. Ook de unie voor ruitersport denkt dat uitstel een logische beslissing is.

Internationaal gaat men zelfs nog iets verder. De Australische en Poolse sportbond hebben opgeroepen om het evenement uit te stellen. Canada heeft gemeld überhaupt geen sporters naar Tokio te sturen als de Spelen op het geplande moment doorgaan. In een officieel statement komt de Canadese sportbond met een oproep: 'We erkennen de complexiteit van uitstel, maar niets is belangrijker dan gezondheid en veiligheid van onze atleten en de internationale gemeenschap.' Dat betekent dat een renner als Michael Woods in ieder geval eind juli niet van de partij zal zijn, mocht de Olympische wegrit doorgang vinden.

Niet alleen bonden, maar ook individuele wielrenners laten zich momenteel gelden. Zo roept Egan Bernal ook al op tot het zoeken van een andere datum: 'Ik steun de plannen om het enkele maanden te verschuiven. Het beste wat we nu kunnen doen is thuis blijven. Er zijn belangrijkere zaken dan de Olympische Spelen.'

In Japan heeft men inmiddels uitvoerig overlegd met verschillende partijen. Daarbij is de Japanse premier, Shinzo Abe, voor het eerst licht afgeweken van zijn eerdere uitspraken. De NOS tekent op: 'Als het moeilijk wordt de Olympische Spelen in zijn volledige vorm te behouden, hebben we misschien geen andere optie dan uitstel.' Toch ligt dat niet zo makkelijk, meldt het medium. Het olympisch dorp is namelijk al voor volgend jaar verkocht, die kopers zouden dan geen woning hebben.

Een definitieve afgelasting is voor Abe geen optie, maar een definitieve beslissing is er nog niet gevallen. Voorlopig wacht het IOC de ontwikkelingen rond het virus nog af. Binnen vier weken zal een beslissing moeten vallen over het lot van het sportevenement.

Update III - 24 maart 2020 (8.07): IOC-lid zegt dat Spelen uitgesteld worden, premier Japan eens

Het Amerikaanse medium USA Today heeft een telefonisch interview gehouden met Dick Pound, een vooraanstaand lid van het IOC. De oud-zwemmer gaf te kennen dat de Olympische Spelen niet op de normale manier doorgaan. 'Wat het IOC weet, is dat het in ieder geval uitgesteld wordt. Over het hoe en wat moeten we het nog hebben, maar we gaan in ieder geval niet op 24 juli van start, dat weet ik wel.'

Update IV - 24 maart 2020 (13.40): IOC en Japan zijn het eens: OS naar 2021

Na overleg tussen de Japanse regering en het IOC heeft Premier Shinzo Abe besloten aan het IOC voor te stellen om de Olympische Spelen uit te stellen naar de zomer van 2021. De definitieve beslissing werd vrij snel daarna genomen, toen het IOC er mee instemde. Er zullen in 2020 dus geen Olympische Spelen plaatsvinden. De IOC en de Japanse regering laten dat weten in een gezamelijk persbericht. De nieuwe datum zal in 2021 zijn, maar niet later dan de zomer.

Update V - 29 maart 2020 (09.30): ‘Start Olympische Spelen 2021 mogelijk 23 juli’

De Olympische Spelen van Tokio zullen mogelijk van 23 juli tot en met acht augustus 2021 plaatsvinden, zo meldt het Japanse NHK-World Japan. Dinsdag 24 maart maakte het Internationaal Olympisch Comité (IOC) de verplaatsing van de Spelen naar 2021 vanwege het coronavirus bekend. 

De voorzitter van het IOC, Thomas Bach, gaf al aan dat de Spelen niet later georganiseerd zullen worden dan de zomer van 2021. Het Japanse organisatiecomité van de Spelen hoopt na overleg met het IOC aan het einde van de volgende week een definitieve beslissing te nemen. 

Waar de combinatie Tour de France-Olympische Spelen dit jaar al lastig zou zijn geweest, wordt dit met de mogelijk datum van 23 juli in 2021 misschien wel nóg lastiger. De Tour de France van 2021 eindigt namelijk op 25 juli, twee dagen na de eventuele start van de Spelen. (Foto: Sirotti, 2016)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws