[Update] Tokio 2021 kent programma: weg en mountainbike eind juli Olympische Spelen 2020

[Update] Tokio 2021 kent programma: weg en mountainbike eind juli

Door Bram van der Ploeg 17 juli 2020 | 15:32


(22 maart 2020) Als het aan het NOC*NSF ligt kunnen de Olympische Spelen in Tokio doorgaan mits het coronavirus wereldwijd onder controle is. Dat laten ze weten in een brief aan het Internationaal Olympisch Comité, zo bevestigt voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg tegenover De Telegraaf. Het NOC*NSF heeft zodoende een andere mening dan de KNWU gisteren naar buiten bracht.

'We hebben het IOC daarnaast gevraagd ons te laten weten op welk moment zij willen gaan beslissen, zodat we onze atleten zo goed mogelijk kunnen blijven informeren. Wat ons betreft gebeurt dat snel', zegt Van Zanen. ‘We nemen alle geluiden serieus en hopen dat iedereen zich aan de richtlijnen van het RIVM houdt. Japan en het IOC bekijken de situatie dagelijks met hun adviseurs’, aldus Van Zanen.

De brief naar het IOC komt daags nadat KNWU-voorzitter Marcel Wintels zich heeft uitgesproken voor het uitstellen van de Olympische Spelen van 2020. Wintels noemde het doorgaan van de Spelen ‘onverstandig en bijna onverantwoord’. 

Update - 22 maart 2020 (18.50 uur): 'IOC organiseert vergadering over doorgaan Olympische Spelen'

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zal binnenkort een buitengewone vergadering houden om te beslissen over het doorgaan van de Olympische Spelen, zo meldt het AD op basis van het Japanse persbureau Kyodo. Verder zou het IOC vanaf zondag discussies willen opzetten met als doel om opties tot het uitstellen van de Spelen te analyseren. De verwachting is dat er binnen een maand meer duidelijkheid zal komen.

Door de strenge maatregelen van verschillende landen om het coronavirus te bestrijden zijn sporters niet in staat om hun normale voorbereiding uit te voeren. Om deze reden is er vanuit verschillende bonden de roep om de Spelen uit te stellen. De Olympische spelen staan op het programma voor 24 juli tot en met negen augustus.

Update II - 23 maart 2020 (08.20 uur): Roep om uitstel Spelen groter, Canada zegt af

Naarmate het coronavirus zich verder over de wereld verspreidt, lijkt de roep om uitstel van de Olympische Spelen steeds groter te worden. Zo zijn er in Nederland bonden die zich aansluiten bij het statement van de KNWU, stelt L1. Ook de unie voor ruitersport denkt dat uitstel een logische beslissing is.

Internationaal gaat men zelfs nog iets verder. De Australische en Poolse sportbond hebben opgeroepen om het evenement uit te stellen. Canada heeft gemeld überhaupt geen sporters naar Tokio te sturen als de Spelen op het geplande moment doorgaan. In een officieel statement komt de Canadese sportbond met een oproep: 'We erkennen de complexiteit van uitstel, maar niets is belangrijker dan gezondheid en veiligheid van onze atleten en de internationale gemeenschap.' Dat betekent dat een renner als Michael Woods in ieder geval eind juli niet van de partij zal zijn, mocht de Olympische wegrit doorgang vinden.

Niet alleen bonden, maar ook individuele wielrenners laten zich momenteel gelden. Zo roept Egan Bernal ook al op tot het zoeken van een andere datum: 'Ik steun de plannen om het enkele maanden te verschuiven. Het beste wat we nu kunnen doen is thuis blijven. Er zijn belangrijkere zaken dan de Olympische Spelen.'

In Japan heeft men inmiddels uitvoerig overlegd met verschillende partijen. Daarbij is de Japanse premier, Shinzo Abe, voor het eerst licht afgeweken van zijn eerdere uitspraken. De NOS tekent op: 'Als het moeilijk wordt de Olympische Spelen in zijn volledige vorm te behouden, hebben we misschien geen andere optie dan uitstel.' Toch ligt dat niet zo makkelijk, meldt het medium. Het olympisch dorp is namelijk al voor volgend jaar verkocht, die kopers zouden dan geen woning hebben.

Een definitieve afgelasting is voor Abe geen optie, maar een definitieve beslissing is er nog niet gevallen. Voorlopig wacht het IOC de ontwikkelingen rond het virus nog af. Binnen vier weken zal een beslissing moeten vallen over het lot van het sportevenement.

Update III - 24 maart 2020 (8.07 uur): IOC-lid zegt dat Spelen uitgesteld worden, premier Japan eens

Het Amerikaanse medium USA Today heeft een telefonisch interview gehouden met Dick Pound, een vooraanstaand lid van het IOC. De oud-zwemmer gaf te kennen dat de Olympische Spelen niet op de normale manier doorgaan. 'Wat het IOC weet, is dat het in ieder geval uitgesteld wordt. Over het hoe en wat moeten we het nog hebben, maar we gaan in ieder geval niet op 24 juli van start, dat weet ik wel.'

Update IV - 24 maart 2020 (13.40 uur): IOC en Japan zijn het eens: OS naar 2021

Na overleg tussen de Japanse regering en het IOC heeft Premier Shinzo Abe besloten aan het IOC voor te stellen om de Olympische Spelen uit te stellen naar de zomer van 2021. De definitieve beslissing werd vrij snel daarna genomen, toen het IOC er mee instemde. Er zullen in 2020 dus geen Olympische Spelen plaatsvinden. De IOC en de Japanse regering laten dat weten in een gezamelijk persbericht. De nieuwe datum zal in 2021 zijn, maar niet later dan de zomer.

Update V - 29 maart 2020 (09.30 uur): ‘Start Olympische Spelen 2021 mogelijk 23 juli’

De Olympische Spelen van Tokio zullen mogelijk van 23 juli tot en met acht augustus 2021 plaatsvinden, zo meldt het Japanse NHK-World Japan. Dinsdag 24 maart maakte het Internationaal Olympisch Comité (IOC) de verplaatsing van de Spelen naar 2021 vanwege het coronavirus bekend. 

De voorzitter van het IOC, Thomas Bach, gaf al aan dat de Spelen niet later georganiseerd zullen worden dan de zomer van 2021. Het Japanse organisatiecomité van de Spelen hoopt na overleg met het IOC aan het einde van de volgende week een definitieve beslissing te nemen. 

Waar de combinatie Tour de France-Olympische Spelen dit jaar al lastig zou zijn geweest, wordt dit met de mogelijk datum van 23 juli in 2021 misschien wel nóg lastiger. De Tour de France van 2021 eindigt namelijk op 25 juli, twee dagen na de eventuele start van de Spelen.

Update VI - 30 maart 2020 (14.08 uur): Olympische Spelen inderdaad van 23 juli tot en met 8 augustus 2021

De kogel is door de kerk: De Olympische Spelen zullen in 2021 van 23 juli tot en met 8 augustus gehouden worden. Dat heeft het organisatiecomité maandag bekendgemaakt. Voor de wielrenners is dit mogelijk een bittere pil; er is namelijk een overlap met de Tour de France. De Tour eindigt volgend jaar op 25 juli, waardoor het zo kan zijn dat renners keuzes moeten maken. Cyclist claimt dat de wielerevenementen op de Olympische Spelen niet zullen overlappen met de Tour, maar het is natuurlijk afwachten of er genoeg tijd tussen zit om te wennen aan klimaat en tijdszone.

Update VII - 4 april 2020 (14.50 uur): 'Doorgang Spelen 2021 allerminst zeker'

In gesprek met ARD heeft de Duitse viroloog Alexander Kekulé te kennen gegeven dat hij geen enkele garantie ziet op doorgang van de Olympische Spelen op de nieuwe datum. 'We hebben geen idee hoe de pandemie dan is ontwikkeld. Op de Olympische Spelen komen mensen uit veel landen bij elkaar, en het coronagevaar kan altijd weer in sommige langen opduiken. Pas in april volgend jaar kan het echt geanalyseerd worden.'

Update VIII - 11 april 2020 (18.10 uur): Organisatie kan doorgaan Olympische Spelen 2021 niet garanderen

De editie van 2020 is pas net verzet, maar de eerste vraagtekens achter de uitstelplannen van de Olympische Spelen in Tokio naar 2021 worden ook alweer gezet. Toshiro Muto, voorman van het organisatiecomité, laat weten dat ze niet in de positie zijn 'om een duidelijk antwoord te geven'. 'We kunnen niet met zekerheid zeggen dat de situatie volgend jaar onder controle is.' Het aantal besmettingen in Japan valt relatief mee, maar de noodtoestand is wel uitgeroepen in het Aziatische land.

Update IX - 28 april 2020 (8.48 uur): Na organisatie ook medische commissie sceptisch

Yoshitake Yokokura, de baas van de medische commissie van de Olympische Spelen in Tokio, heeft zich tegen Japanse media niet positief over het evenement uitgelaten. 'Ook als de besmettingen onder controle zijn, wordt het nog steeds lastig om het te organiseren in 2021, behalve als het in de hele wereld voorbij is. Kortom, zonder goed werkend vaccin wordt dit gewoon een heel moeilijk verhaal.' 

Update X - 21 mei 2020 (09.40 uur): 'Nieuw uitstel van de Spelen in Tokio niet haalbaar'

Volgens de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), Thomas Bach, is een verder uitstel van de Olympische Spelen niet haalbaar. Voor nu staan de Spelen gepland voor juli en augustus 2021, maar mocht er tegen die tijd geen vaccin zijn voor het coronavirus, dan wordt het sportevenement hoogstwaarschijnlijk definitief afgelast. ‘Je kan niet voor eeuwig als organiserend comité drieduizend tot vijfduizend mensen in dienst houden. Daarnaast kunnen de atleten ook niet continu in onzekerheid leven’, aldus Bach tegen de BBC.

Ook een Spelen zonder publiek behoort tot de mogelijkheden, maar dat is volgens Bach vooral ‘speculatie’ en druist in tegen de olympische gedachte. ‘De Spelen brengen fans van over de hele wereld bij elkaar. Dat maakt het evenement zo speciaal.’

Update XI - 30 juni 2020 (8.47 uur): Meerderheid inwoners Tokio wil geen Spelen in 2021

Het Nieuwsblad laat, met Japans onderzoek als bron, weten dat ruim vijftig procent van de Tokioërs het niet ziet zitten om de Olympische Spelen in 2021 door te laten gaan. Bijna 28 procent wil zelfs een totale schrapping. Nu de lockdown in Japan versoepelt is, gaan de coronabesmettingen namelijk weer in rap tempo omhoog, wat voor angst zorgt onder de bevolking. Daarnaast heeft een deel van de sponsoren aangegeven dat ze nog niet zeker weten of ze volgend jaar wel hetzelfde bedrag inleggen. Doorgang van de Spelen is dus verre van zeker.

Update XII - 17 juli 2020 (15.28 uur): Renners kennen Olympisch programma

Na maanden van teleurstellend nieuws, afgelastingen, kritiek en sombere gezichten heeft de organisatie van de Olympische Spelen in Tokio goed nieuws gebracht. Het programma voor de Spelen in 2021 zijn bekend. We gaan volle bak fietsen in de laatste week van juli.

De wegwedstrijden zullen op 24, 25 en 28 juli worden verreden. Mathieu van der Poel kan op 26 of 27 juli aan de bak op de mountainbike. De BMX-wedstrijden zijn op 29, 30 en 31 juli en 1 augustus. Het baanwielrennen wordt van 2 tot en met 8 augustus afgewerkt. 

De Olympische Spelen 2021 vinden plaats van 21 tot en met 8 augustus.

(foto: Sirotti)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws