WorldTour op rapport: Fenomenaal Quick-Step Floors verplettert alles en iedereen IDL-producties

WorldTour op rapport: Fenomenaal Quick-Step Floors verplettert alles en iedereen

Door Kasper Hermans 13 november 2018 | 18:58


Het seizoen is ten einde en dus is het tijd om terug te blikken. Hoe hebben de teams dit jaar gepresteerd? Ondermaats, boven verwachting of sloegen ze gewoon totaal de plank mis? In de Leiderstrui zet in deze reeks de WorldTour op rapport.

Ploeg: Quick-Step Floors
Overwinningen: 73 (waarvan 37 in de WorldTour)
Veelvraat: Elia Viviani (18)
Nederlanders: Fabio Jakobsen (7), Niki Terpstra (3)

Index In de Leiderstrui: 9,4
Toelichting: Voor Bram van der Ploeg (10) is het duidelijk: ‘Een perfect jaar. Een recordaantal zeges en in alle grote rondes heersend. Chapeau.’ Hij krijgt daarin bijval van Aljan Wassens (10). ‘Winnen wat er te winnen valt, altijd, overal en met iedereen. En dan ook nog een podium in de Vuelta.’ Matthijs Stel (8,5) was ietsje minder onder de indruk. ‘Het voorjaar was fenomenaal, maar in de zes maanden daarna was de tweede plek van Mas in de Vuelta de meest opzienbarende prestatie.'

De mooiste zege
The Wolfpack. Zo ontpopte Quick-Step Floors zich dit jaar, waarbij het één voor allen, allen voor één was. Dat kwam misschien wel het mooist tot uiting tijdens Luik-Bastenaken-Luik. Nadat Julian Alaphilippe eerder in de week Alejandro Valverde had verslagen op zíjn Muur van Huy, waren alle ogen gericht op de Fransman. Daar maakte de ploeg optimaal gebruik van. Terwijl iedereen in aanloop naar de beklimming van Roche-aux-Facons naar Alaphilippe keek, muisde Bob Jungels er vantussen. De rest van de favorieten wachtten te lang en dus had de Luxemburger al snel een voorsprong van bijna driekwart minuut. In de finale leverde hij nog flink wat in, maar hij hield voldoende over om zijn handen in de lucht te mogen steken. Het was tekenend voor het hele Quick-Step Floors-jaar.

Lees verder onder de foto!

(Foto: Quick-Step Floors/ Getty Images)

De grootste overwinning
Voor een Belgische ploeg is de Ronde van Vlaanderen sowieso één van de allerbelangrijkste koersen van het jaar. Als je dan ook nog de grootste en rijkste ploeg van het land bent met echte klassiekersspecialisten, dan is het zonder twijfel dé koers van het seizoen. Dat het dan een Nederlander was die zijn handen de lucht in stak, maakt ze bij Quick-Step Floors weinig uit. Niki Terpstra was binnen de ploeg immers jarenlang een trouwe luitenant van Tom Boonen die af en toe in het voorjaar iets moois won. Wat heet, hij won Parijs-Roubaix. Maar zonder Tommeke bleek hij degene die de zeges aaneen kon rijgen. Op 27 kilometer van de streep trok hij ten aanval, liet hij Vincenzo Nibali achter en overvleugelde hij de drie koplopers. Voor de rest bleek hij vervolgens niet meer te achterhalen.  

De verrassing
Quick-Step Floors is niet bang om talent aan te trekken en dat bleek dit jaar ook wel weer. De jonge sprinters Álvaro José Hodeg en Fabio Jakobsen waren daar in 2018 het levende bewijs van. Hodeg scoorde vijf knappe zeges, maar de Nederlander deed het net even beter. Hij won zevenmaal en gemiddeld ook in een iets sterker deelnemersveld. In de BinckBank Tour nam Jakobsen de maat van Marcel Kittel, Caleb Ewan en Dylan Groenewegen, om maar een paar namen te noemen. Dat hij een talent was, riep iedereen al. Alleen dat hij zich zo makkelijk aan zou passen aan het topniveau is iets dat velen niet hadden zien aankomen. Het is de vraag hoe dat zich in de komende jaren door ontwikkelt.

Lees verder onder de foto!

(Foto: Quick-Step Floors / Getty Images)

De tegenvaller
Het is moeilijk om van een tegenvaller te spreken binnen een ploeg die zo sterk opereerde. Want eigenlijk verdient niemand het stempel onvoldoende. Toch is het zo dat Zdenek Stybar wel betere seizoenen heeft gekend. De Tsjech was samen met Yves Lampaert, Philippe Gilbert en Terpstra een kopstuk van de klassieke ploeg, maar reed in tegenstelling tot de andere drie nooit echt mee om de zege. Hij was zeker een nuttige kracht, maar eindigde altijd ergens tussen de vijfde en tiende plek. Zodoende bleef hij voor het eerst sinds 2011 – toen hij nog wel veldritten won - zonder profzege. Zelfs een Tsjechische titel was dit jaar niet voor hem weggelegd. Binnen een ploeg die zoveel gewonnen heeft, zal dat toch ergens aan hem knagen.

Algeheel oordeel
Je kan er moeilijk omheen: Quick-Step Floors heeft een fenomenaal jaar gedraaid. En niet op één specifiek vlak, maar eigenlijk overal. De ploeg domineerde in de klassiekers, kaapten ritten bij de vleet in de grote rondes (dertien stuks) en voor het eerst in vier jaar tijd hadden ze iemand op het eindpodium van een grote ronde. Het enige minpuntje was dat de kers op de taart ontbrak en dat Alaphilippe zijn superbenen net niet meer tot zijn beschikking had tijdens het WK, waardoor een individuele medaille in Innsbruck ontbrak. Maar met 73 zeges, waaronder de twee monumenten in eigen land, zal er niemand binnen de ploeg van Patrick Lefevere een naar gevoel overhouden aan 2018.

Perspectief voor 2019
Dit jaar sportief evenaren is sowieso ontzettend lastig. Daar komt dan nog eens bij dat er met Niki Terpstra en Fernando Gaviria een paar speerpunten het pand verlaten. Tot nu toe haalde de ploeg alleen de superbelofte van Remco Evenepoel en Mikkel Frølich Honoré binnen. Dat kan je gerust stellen dat je wat pk’s inlevert. Quick-Step kan dus beter nieuwe doelen stellen, dan die van vorig jaar te willen verbeteren. Bijvoorbeeld met klassementsman Enric Mas. De vraag is alleen of de jonge Spanjaard goed omringd kan worden bergop. Door het vertrek van Maximilian Schachmann en Laurens De Plus levert de ploeg immers ook aan klimcapaciteiten wat in. Dus 2019 wordt voor Deceuninck-Quick Step, waarschijnlijk een stukje minder. Maar dat zal nog altijd een pak beter zijn dan het seizoen van vele andere WorldTour-ploegen. (Foto: Quick-Step Floors / Getty Images)

Discussieer mee over de prestaties van Quick-Step Floors en laat hieronder een reactie achter!

Lees ook het rapport van:
Dimension Data

Kasper Hermans (E-mail: kasper@indeleiderstrui.nl / Twitter:@Kzzas)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageren

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!

Meer nieuws