[Update] Bahrain-Merida: Nibali succesvol geopereerd met 'vloeibaar cement' Tour de France

[Update] Bahrain-Merida: Nibali succesvol geopereerd met 'vloeibaar cement'

Door Bram van der Ploeg 31 juli 2018 | 11:54


Vincenzo Nibali heeft bij zijn valpartij op de Alpe d'Huez een wervel in zijn rug gebroken en moet opgeven in de Tour de France. Dat heeft de ploeg bevestigd. Nibali werd naar verluidt aangereden door een motor.

Opvallend is dat Nibali na zijn val nog vier kilometer hard naar boven reed en bijna nog bij de voorste groep kwam. Vergezeld door Primoz Roglic kwam hij dertien seconden achter winnaar Geraint Thomas over de meet.

Of Nibali aan werd gereden door een motard of door een andere oorzaak viel, is lastig te zeggen. Door de dikke rook van fakkels van de fans langs de kant is de valpartij vanuit geen enkele positie op beeld vastgelegd. De jury noemt de valpartij een 'koersincident' en wilde niet overgaan tot tijdscompensatie na aanvraag van Bahrain-Merida.

Nibali doet zijn woordje op Twitter. ‘Morgen ga ik naar huis om te herstellen. Dank voor alle steun. Op naar de volgende.’ Nibali stond vierde in het algemeen klassement, achter Geraint Thomas, Chris Froome en Tom Dumoulin.

Update - Ploegleider Nibali rekent op snel herstel

De ploegleider van Vincenzo Nibali denkt niet dat de Italiaan er lang uit ligt na een breuk in zijn rugwervel. 'Niet elke breuk is gelijk. Hij kan volgens mij vrij snel terugkeren, al ken ik niet de precieze details van zijn blessure. Maar hanteren we een optimistisch scenario dan zit hij over tien dagen weer op zijn fiets, start hij in de Vuelta en kan hij misschien ook nog een goed WK rijden. Dat is de optimistische visie. We zullen zien hoe het verder gaat', vertelt Rik Verbrugghe aan De Telegraaf.

Nibali, die van het WK sowieso een doel heeft gemaakt dit seizoen, werd slachtoffer van de drukte op de Alpe d'Huez. 'Ik vraag me af wat al die motoren daar nog moeten doen. Vincenzo valt niet door een motor, maar door die vele motoren waren er minder uitwijkmogelijkheden en daardoor fietste Vincenzo zo dichtbij de toeschouwer', bekritiseert Verbrugghe.

Update II - Nibali rijdt Vuelta en het WK in Innsbruck

Vincenzo Nibali zit niet bij de pakken neer na zijn uitschakeling in de Tour de France. De Italiaan werd op de Alpe d'Huez tegen de grond gewerkt door fans langs de kant, maar hij heeft nog genoeg doelen over. Dat vertelt zijn ploegleider Paolo Slongo aan Cyclingnews. 'De Vuelta en het WK stonden op de plannen en dat blijft zo. Vincenzo zal verder gecheckt worden, maar zal in principe maar vijftien dagen niet kunnen fietsen. Als er geen complicaties zijn, dan rijdt hij de Vuelta en het WK.'

Nibali zelf besprak het voorval al met ASO-baas Christian Prudhomme. 'Dit is racen en zulke dingen kunnen gebeuren', zou Nibali gezegd hebben. 'Mijn dochter zal blij zijn om me te zien. Ik heb gelukkig geen grote schade opgelopen.'

Update III - Nibali wacht operatie in Italië

De onfortuinlijke Vincenzo Nibali zal volgende week geopereerd worden naar aanleiding van zijn val op Alpe d'Huez. 'We hebben Nibali goed gevolgd en het proces met specialisten besproken. De renner en de staf zijn het eens met de operatie', aldus ploegarts Emilio Magni. De Haai van Messina zal een behandeling krijgen waarbij de tiende borstwervel versterkt wordt.

Update IV - Nibali hoopt nog steeds op Vuelta en WK

Vincenzo Nibali heeft ondanks de tegenslag van een operatie de hoop op de Vuelta en het WK nog niet opgegeven. Het Laatste Nieuws meldt dat de Italiaan een percutane vertebroplastie zal ondergaan. Het is een operatie die voor minder pijn zorgt, waardoor er sneller gerevalideerd kan worden. Joris Bleyen, die als Gentse neurochirurg bekend is met de ingreep, stelt dat het een race tegen de klok wordt voor de Haai van Messina. 'Nibali heeft een indeukingsfractuur en dat is erg pijnlijk. Een percutane vertebroplastie verlicht de pijn en zorgt voor een sneller herstel.'

'De techniek bestaat zo’n twintig jaar en ze gebeurt onder verdoving', zo legt hij uit. 'Met behulp van radioscopie wordt een dikke naald door de huid in de gebroken wervel gebracht. Door die naald wordt vloeibaar cement naar binnen gespoten. Normaal wordt dan met behulp van een opblaasbare ballon een kleine holte in de wervel gecreëerd. Het is die holte die wordt opgevuld met cement. Het resultaat is spectaculair. In veel gevallen is de pijn onmiddellijk verdwenen.'

Update V - Nibali succesvol geopereerd

Vincenzo Nibali is succesvol geopereerd aan zijn gebroken rugwervel, zo meldt zijn ploeg Bahrain-Merida via de officiële kanalen. De ingreep stond gepland op dinsdagochtend en hield inderdaad in dat er vloeibaar 'cement' in de wervel is gebracht. Op die manier hoopt Nibali op tijd klaar te zijn voor de Vuelta, die op 25 augustus begint. Hij wordt woensdag alweer ontslagen uit het ziekenhuis. (foto: Bahrain-Merida/Bettini Photo)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws