[Update] Moscon moet vijf weken toekijken: 'We zullen hem blijven helpen' Tour de France

[Update] Moscon moet vijf weken toekijken: 'We zullen hem blijven helpen'

Door Bram van der Ploeg 08 augustus 2018 | 13:34


Team Sky moet na de rustdag met zeven man verder. Gianni Moscon is namelijk uit de Tour de France gezet. De Italiaanse meesterknecht zou tijdens de openingsfase van de vijftiende etappe een tik hebben uitgedeeld aan Fortuneo-renner Elie Gesbert. 

Het is opmerkelijk genoeg zeker niet de eerste keer dat Moscon op dergelijke wijze in het nieuws komt. Groupama-FDJ-renner Sébastian Reichenbach stelde dat Moscon hem tijdens de Tre Valli Varesine van vorig jaar expres van de fiets zou hebben gereden.  Verder werd hij tijdens het afgelopen wereldkampioenschap uit koers gezet vanwege het aannemen van een 'plakbidon' en ook stond hij een tijdje op non-actief toen er beschuldigingen waren van Kévin Reza. Volgens hem had Moscon racistische uitlatingen gedaan.

Na dat laatste incident kreeg Moscon al een waarschuwing, waarbij de ploeg meldde dat bij een nieuw incident de renner zijn contract zou worden verscheurd. Of Sky nu ook daadwerkelijk overgaat tot die maatregel, dat blijft nog even onduidelijk. 'We accepteren en steunen deze beslissing', vertelt ploegbaas Dave Brailsford tegenover The Telegraph. 'Na de Tour gaan we dit incident met Moscon bespreken en kijken we of er verdere actie moet worden ondernomen.' 

Verder biedt Sky namens Moscon haar excuses aan aan Fortuneo en Gesbert. Ook laat de ploeg weten dat de knecht spijt heeft van zijn actie. 

Update - 19.05 uur (23 juli 2018): Gesbert verbijsterd door klap Moscon

Elie Gesbert, het slachtoffer, heeft verbijsterd gereageerd op de klap die hij kreeg van Moscon. 'Ik begreep er niks van', zegt hij tegen Ouest-France. 'Er is daarvoor helemaal niets gebeurd. Ik ben echt verbijsterd door zijn gedrag. Ik bleef gewoon op mijn plaats, deed niets verkeerd en heb verder geen historie met Moscon. Ik spreek niet eens Italiaans.’

Update II - 12.55 uur (2 augustus 2018): Team Sky houdt Moscon voorlopig buiten koers

Gianni Moscon komt voorlopig niet in actie voor Team Sky, zo meldt de ploeg aan Cyclingnews. De Britse formatie wil eerst van de UCI horen of de Italiaan een straf krijgt opgelegd voor de klap die hij uitdeelde aan Elie Gesbert in de Tour de France. Vanwege die uitspatting moest Moscon de koers verlaten.

Team Sky mag Moscon opstellen, maar dat doet het op eigen initiatief dus niet. Er hangt de talentvolle renner bovendien een schorsing boven het hoofd. De UCI laat weten dat er nog geen duidelijkheid is over wanneer er een uitspraak volgt in de zaak. Team Sky hoopt dat dit komende week komt. Recent werd Lars Boom door de UCI nog een maand geschorst na een tik die de Nederlander had uitgedeeld.

Update III - 13.28 uur (8 augustus 2018): Moscon vijf weken geschorst na klap

Gianni Moscon moet vijf weken toekijken na zijn klap in de Tour de France aan het adres van Elie Gesbert. Dat meldt zijn ploeg Team Sky. De Italiaan kan zodoende meedoen aan het WK in Innsbruck, eind september. Voor dat WK zou hij al zeker zijn van een plek in de selectie.

Cyclingnews meldt dat Team Sky niet van plan is om het contract van Moscon te ontbinden. De 24-jarige renner ging al vaker over de schreef en zou een laatste waarschuwing hebben gekregen bij zijn vorige schorsing na racistische uitlatingen tegenover Kevin Reza. Sky stelt dat de laatste waarschuwing alleen gold voor nieuwe racistische uitlatingen.

In een officiële persverklaring komt Moscon aan het woord: 'Ik accepteer de straf van de UCI. Ik reageerde in the heat of the moment en het was niet mijn intentie om de renner te raken. Zoals de beelden uitwijzen; ik heb niemand geraakt, maar ik heb spijt van mijn actie en heb me reeds verontschuldigd bij Elie Gesbert en Fortuneo.' 

Dave Brailsford hoopt dat Moscon zijn leven betert: 'Het incident vond plaats in de meest lastige wedstrijd die de ploeg ooit heeft gereden. We hebben er vertrouwen in dat Gianni echt spijt heeft van zijn acties en dat hij ervan leert. We hebben een plicht om voor onze renners te zorgen en die rol nemen we serieus. Gianni is nog relatief jong en we zullen hem blijven helpen en de support geven die hij nodig heeft om te leren en zich te ontwikkelen.' (foto: Jasper den Boon/In de Leiderstrui)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws