Like ons!
Mollema en Gesink in top-6 bij zege Alaphilippe; Dumoulin heeft niets te vrezen

Tour de France

Mollema en Gesink in top-6 bij zege Alaphilippe; Dumoulin heeft niets te vrezen

Julian Alaphilippe heeft de zestiende etappe van de Tour de France gewonnen. De Fransman was de man met de beste afdaling richting de finish, mede omdat Adam Yates viel. Bauke Mollema koos opnieuw de aanval en werd keurig vierde. Robert Gesink werd zesde.

In een lange aanloop naar de eerste beklimmingen was het lang wachten op de kopgroep. Bijna iedereen wilde meezitten en dus werd er keihard gereden. Na een opmerkelijke neutralisatie door een protest van boeren, waarbij ook pepperspray werd gebruikt, kwam er uiteindelijk toch een voorste groep. Maar liefst 44 renners kwamen bijeen en kregen niet veel later gezelschap van nog drie mannen.

De 47 gingen gezamenlijk richting de Col de Portet-d’Aspet, waar Philippe Gilbert er vandoor ging. De Belg pakte een minuut, maar door een val in de afdaling was die als sneeuw voor de zon verdwenen. De Col de Menté bracht daarom een nieuwe kans voor alle goede klimmers en Robert Gesink toonde zijn goede benen. Hij reed weg, maar uiteindelijk kwamen alle plukjes renners steeds weer bijeen.

In de vallei richting de slotklim kwam onder meer Mollema aansluiten bij de koplopers, met dus nog steeds Gesink. De Col du Portillon moest daarna bepalen wie de allersterkste was. Gesink leek dat te zijn, maar de Nederlander smeet met Domenico Pozzovivo en Mollema in zijn wiel zo met zijn krachten dat Adam Yates er overheen kwam. De man van Mitchelton-Scott reed eigenlijk als allereerste renner echt een kloof bij elkaar; zo’n twintig seconden op twaalf kilometer van de meet.

Mollema en Gesink kleurden de etappe en leidden de achtervolging richting Yates, die alleen maar verder weg liep. Het was echter Alaphilippe die de achtervolging echt inzette, waardoor het richting de afdaling een man-tegen-man werd. Alaphilippe had op de top slechts een achterstand van zeventien seconden.

Terwijl in het peloton Ilnur Zakarin en Jakob Fuglsang iets probeerden, maar werden ingerekend door Wout Poels en Team Sky, dook Yates als een gek omlaag. Alaphilippe, die dankzij alle aanvalslust nog veel bergpunten pakte onderweg, kan echter ook een houtje dalen. Alaphilippe hoefde echter geen risico’s te nemen toen bleek dat Yates in een bocht onderuit ging. De Fransman ging solo verder, Yates kwam in een groep bij Gorka Izagirre, Mollema en Pozzovivo. Achter Alaphilippe werd van die groep Izagirre tweede, Mollema vierde.

In het peloton koos Movistar de aanval. De ploeg zette zich voor de slotklim op kop en Mikel Landa demarreerde bergop. Team Sky liet zich echter niet verrassen, al vielen er wel wat gaten. Bij het ingaan van de afdaling moesten onder meer Steven Kruijswijk en Primoz Roglic door fietsen, maar ze dichtten het gaatje op tijd. 

Volg het wielernieuws van In de Leiderstrui ook via:

- Facebook
- WhatsApp
- Twitter

Uitslag etappe 16 Tour de France:

1. Julian Alaphilippe
2. Gorka Izagirre +0.15
3. Adam Yates ''
4. Bauke Mollema ''
5. Domenico Pozzovivo +0.18
6. Robert Gesink +0.37
7. Michael Valgren +0.56
8. Gregor Mühlberger ''
9. Marc Soler +1.10
10. Pierre Latour +1.18

Overige favorieten/Nederlanders:
23. Chris Froome +8.52
24. Geraint Thomas ''
25. Tom Dumoulin
27. Romain Bardet
28. Mikel Landa
29. Steven Kruijswijk
30. Nairo Quintana
31. Primoz Roglic
37. Ilnur Zakarin +9.04

Klassement na etappe 16 Tour de France:

1. Geraint Thomas
2. Chris Froome +1.39
3. Tom Dumoulin +1.50
4. Primoz Roglic +2.38
5. Romain Bardet +3.21
6. Mikel Landa +3.42
7. Steven Kruijswijk +3.57
8. Nairo Quintana +4.23
9. Jakob Fuglsang +6.14
10. Daniel Martin +6.54

Overige favorieten/Nederlanders:
11. Alejandro Valverde +9.36
12. Bob Jungels +9.53
13. Pierre Latour +9.54
14. Ilnur Zakarn +10.13
15. Guillaume Martin +12.23
16. Damiano Caruso +14.02
17. Greg Van Avermaet +14.53
18. Bauke Mollema +17.15
19. Mikel Nieve +19.03
20. Domenico Pozzovivo +20.29

(foto: BORA-hansgrohe)

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven