Like ons!
Column: Dankzij Teunissen en Van Aert is 'goed' niet meer goed genoeg bij Jumbo

Tour de France

Column: Dankzij Teunissen en Van Aert is 'goed' niet meer goed genoeg bij Jumbo

Dat het openingsweekend in de Tour de France het weekend was van Team Jumbo-Visma, dat is wel het understament van 2019. Met twee ritzeges en drie dagen de gele trui kon de Tour niet beter beginnen. Bovenal verdienen Mike Teunissen en Wout van Aert daarvoor de credits.

Teunissen was enkele maanden geleden nog een ietwat onbekende knecht bij Team Sunweb. Die tweede plaats in Dwars door Vlaanderen was leuk vorig jaar, maar hij opereerde toch veelal in de schaduw van zijn kopmannen. Dat moest anders, en dus koos hij meteen voor Jumbo-Visma toen die kans zich voordeed. Hij wilde voor eigen kans rijden, stelde hij vol bravoure.

Vanaf de start van dit seizoen bleek waarom. Hij werd vijfde in een rit in Valencia, zevende in Parijs-Roubaix, maar zijn echte doorbraak kwam in mei in de Vierdaagse van Duinkerke. Teunissen loodste Dylan Groenewegen naar drie ritzeges en vervolgens won hij er zelf twee, plus het eindklassement. Hij won met de ploeg vervolgens de Hammer Series in Stavanger en schreef in juni de ZLM Tour op zijn naam, inclusief een ritzege. 

Wat vier zeges met een man doen, bewees het openingsweekend in de Tour. Teunissen won rit één door Peter Sagan te kloppen, heuvelop. Vijf zeges in drie maanden, terwijl hij er voor dit jaar maar eenmaal won; een proloog in 2015. Teunissen heeft zichzelf op de kaart gezet en niet alleen met zijn benen; de man uit IJsselsteijn was ook niet te beroerd om zijn mond open te trekken als het moest. Na de vierde etappe in de Tour gaf hij Groenewegen op zijn flikker. Hij hield zich niet aan de afspraak, dus was Teunissen, pratend met volle mond, nuchter bij het AD: 'Hij mag nog meer vertrouwen hebben in mijn capaciteiten.'

Recht voor z'n raap, zoals het hoort. In dat opzicht deed Jumbo-Visma ook een gouden zaak met Van Aert. Dat hij Nederlandse roots heeft, blijkt wel uit zijn interviews. Hij sneert na kritiek, hij doet wat hij wil en hij handelt met zijn hart; op en naast de fiets. Van Aert maakte in 2018 absoluut geen vrienden met alle transferperikelen, maar dacht even alleen zichzelf. Schijt hebben, die mentaliteit bracht hem bij de ploeg die hem past als een fluwelen jasje. Of past de ploeg vooral bij Van Aert? 

Want met ook al een echte leider als Steven Kruijswijk aan boord is Van Aert vooralsnog bezig aan een kunststukje in de Tour de France. Als debutant fladdert de Belg van Jumbo-Visma door de etappes en ik geniet met volle teugen. Hij smijt zich in de sprints, piloteerde Groenewegen dwars door het peloton naar voren en in de ploegentijdrit moest hij in de slotkilometer inhouden om de rest niet te lossen. Met de borst vooruit is Van Aert aan een indrukwekkende openingsweek bezig.

Teunissen en hij zijn er twee om te koesteren. Geen slap wielergelul, maar zeggen waar het op staat. Geen ruimte geven, maar voor je kans gaan als die zich aandient. Balen na een derde plaats en vooral niet te lang stilstaan bij succes. Denken in nieuwe kansen, niet in herinneringen. Teunissen en Van Aert hebben nog eens een schep extra zelfvertrouwen en attitude in de ploeg gebracht, iets wat vooral Groenewegen de afgelopen jaren uitstraalde. 

Van Aert zegt gewoon dat hij wil winnen en Teunissen gaat niet leadout spelen voor plek twee. Een 'Wij zijn de beste'-houding, die was lang ver te zoeken bij de Nederlandse formatie. In dat opzicht zou Tom Dumoulin de cirkel rondmaken. Nog zo'n gast met turbodijen en uitgesproken teksten. Nog iemand die schijt heeft aan een tweede plaats. En zo hoort het ook bij een ploeg met ambitie. Dankzij Van Aert en Teunissen is goed niet langer goed genoeg bij Jumbo-Visma. (Foto: Sirotti)

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl

Meer info over Tour de France 2019:
- Tour nieuws
- Tour achtergrond

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven