Like ons!
Smeets fileert de Tour: 'Omdat we tijd hebben om te kijken, is het een succes'

Tour de France

Smeets fileert de Tour: 'Omdat we tijd hebben om te kijken, is het een succes'

Mart Smeets heeft in het programma Jinek uitgehaald naar de Tour de France. De journalist, die tientallen jaren deel uitmaakte van het hele circus, heeft weinig positiefs te melden over de grootste wielerwedstrijd van het jaar.

‘De Tour de France bestaat, omdat hij in juli wordt gehouden, als heel West-Europa vakantie heeft. Daarom is het zo’n ontzettend grote ronde. De Ronde van Italië is zwaarder en beter georganiseerd en de Ronde van Spanje is vriendelijker en sowiesó beter georganiseerd. Omdat we tijd hebben om te kijken, is het een succes. Dat is het en meer niet’, aldus Smeets.

De voormalig presentator en commentator van de NOS ziet dat journalisten alleen naar de Tour worden gestuurd, in de Giro en de Vuelta is men volgens hem niet geïnteresseerd. ‘De Tour heeft zich een fantastische plaats verworven en maken slim gebruik van deze omstandigheden.’

Smeets: 'De regie in de Tour de France is verschrikkelijk'

‘Er zit zo’n cultureel verschil tussen Frankrijk, Spanje en Italië. Frankrijk is chaotisch en chauvinistisch en de regie is verschrikkelijk. Je kunt voorop liggen als Belg en bijna de etappe winnen, maar de regie neemt een Fransman in beeld, omdat hij nu eenmaal vindt dat het de Tour de ‘France’ is’, zo vervolgt Smeets.

Hij besluit: ‘Italië is anders en in de Vuelta voelen de renners zich op hun gemak. Ze worden er goed behandeld, slapen in goede hotels en krijgen goed te eten. De Ronde van Frankrijk legt zijn renners neer in hotels waar niemand hier in deze ook maar één nacht wil slapen.’ (foto: Sirotti)

2 reacties

2 reacties

 1. Peter van Veldhoven

  Peter van Veldhoven

  19 Jul 2019 om 17:12

  Ik kan eerlijk zeggen dat ik nooit een grote fan van (ik weet alles en veel beter) Mart Smeets was en ben. Als je (net als ik) die eerste 2/3 uren van een etappe niet wilt zien, kan kijk je toch gewoon niet!
  En wat die hotels betreft, elk team (ook de grote) slaapt soms in heel goede en soms in mindere hotels. Dat wordt gewoon (redelijk) eerlijk verdeeld en teams zijn verplicht in het toegewezen hotel te slapen. Ik vind dat een stukje rechtvaardigheid.
  In de andere rondes bestaat deze verdeling niet. De 'beste' teams krijgen daar automatisch de beste hotels omdat ze bereid zijn meer te betalen.
  En wat de regie betreft: naast nationeel chauvinisme (in ELKE ronde), geldt nog steeds de regel 'wie betaalt, bepaalt'.
  Regels die Mart Smeets zelf ook altijd heeft toegepast.
  Volgende keer dat ik Mart Smeets in een talk show zie, kijk ik gewoon niet meer. Had ik gisteren ook moeten doen.

 2. KasperHermans

  KasperHermans

  19 Jul 2019 om 10:14

  Zitten wel wat ware puntjes tussen, maar lang niet alles.
  Hoevaak hebben we in Spanje en Italië wel niet urenlang gekeken naar de finish, omdat we geen livebeelden konden krijgen? Afgelopen 1-2 jaar is dat wel iets minder vaak voorgekomen, maar nog steeds blijft het behelpen. Ook lag er afgelopen Giro behoorlijk wat extra focus op Nibali. De regie bleef maar bij Nibali-Roglic tijdens die eerste rit, zonder dat we meer info hadden over Majka, Landa en Carapaz. Ook Zakarin en Mollema kwamen nog amper in beeld.

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven