Like ons!
Voorbeschouwing etappe 16 Tour de France | Kans voor de sprinters na rustdag

Tour de France

Voorbeschouwing etappe 16 Tour de France | Kans voor de sprinters na rustdag

Hoe hebben de renners hun tweede rustdag verteerd? Zit het wel goed met de benen of ze een dag koersen juist gemist? De zestiende rit met start en finish in Nîmes is er op papier één voor de sprinters. Maar wie gaat een grote groep vluchters terughalen de dag na de rustdag? Een voorbeschouwing op etappe 16.

Historie etappe 16 Tour de France

Al veertien keer was Nîmes het decor van de start van een Touretappe. Maar liefst zeventien keer kwam er een etappe aan. Het kwam echter nog nooit voor dat de etappe startte en finishte in de Franse stad die toch vooral bekend staat om de spijkerstof, ofwel Denim, die het eerst werd gemaakt in het zuiden van Frankrijk.

De laatste keer dat het Tourpeloton neerstreek in Nîmes was in 2014. Toen werd er gesprint en ging Alexander Kristoff er met de zege vandoor. Hij was sneller dan Heinrich Haussler en Peter Sagan. Nederlands succes was er nog nooit in Nîmes. In 2017 was Nîmes overigens ook het decor van een rit in de Vuelta. De ploegentijdrit werd afgewerkt op Franse bodem. BMC pakte de overwinning voor Quick-Step Floors en Team Sunweb.

Parcours etappe 16 Tour de France

177 kilometer moeten er worden afgelegd in de zestiende etappe. Onderweg ligt er slechts één kleine hindernis, een colletje van de vierde categorie na 96 kilometer. Vanaf twintig kilometer voor de finish loopt de weg ook nog een tijdje ietwat omhoog, maar dat mag geen probleem zijn voor een Tourpeloton. Interessanter zijn de laatste kilometers. In de laatste drie kilometer liggen er geen scherpe bochten meer, maar er wel zijn er drie rotondes, de laatste op een kleine vierhonderd meter. Het zal zaak zijn om daar vooraan te zitten als je wilt winnen.

Favorieten etappe 16 Tour de France

De dagen voor de rustdag was het aan de klimmers en klassementsrenners. Voor zwaardere en rappere mannen was het vooral overleven. Zij zullen hebben geprobeerd te overleven voor etappes zoals deze. We kunnen dan ook niet om Dylan Groenewegen heen. In de elfde etappe naar Toulouse moest hij nog wel zijn meerdere erkennen in Caleb Ewan. De sprinter van Lotto Soudal mogen we ook tot de favorieten rekenen. We zagen Elia Viviani hard werken voor de gele trui van Julian Alaphilippe. De vraag is dan of hij op de rustdag voldoende heeft kunnen herstellen van die inspanningen om met de wereldtop te wedijveren. 

We zijn de laatste week Tour in gegaan en daarmee wordt vermoeidheid steeds groter. Renners die in volle conditie net iets langzamer zijn dan bovengenoemden, kunnen in een derde week Tour mogelijk sneller zijn. Dan kijken we naar renners als Peter SaganMichael Matthews, Sonny Colbrelli en Alexander Kristoff. Als het niet aan Matthews is, dan zou Team Sunweb ook hun kaarten kunnen zetten op Cees Bol.

Niet alleen voor de snelheid van de sprinters is het de vraag wat de derde week Tour daarmee doet, ook voor de ploegen die zullen moeten controleren. Team Jumbo-Visma en Deceuninck-Quick-Step hebben de dagen voorafgaand aan de elfde etappe flink moeten werken voor hun klassementsmannen. Wat dat betreft lijkt Lotto Soudal de ploeg die het moet gaan controleren. Wellicht geeft dit vluchters nog een kans richting Nîmes. In dat geval kunnen we denken aan renners als Alexis Gougeard, Yoann Offredo, Anthony Turgis en Stéphane Rossetto.

TV en tijden etappe 16 Tour de France

De etappe start om 13.30 uur en tussen 17.16 uur en 17.37 uur wordt verwacht dat de winnaar over de streep bolt. Eurosport zal er weer vanaf de start bij zijn. Om 14.20 uur kunt bij de NOS inschakelen, terwijl bij Sporza de uitzending vijf minuten eerder om 14.15 uur begint. Natuurlijk zullen wij u via ons liveblog op de hoogte houden. Wij zullen een uur voor de start live zijn om u door alle laatste ontwikkelingen heen te praten en niks te laten missen van de etappe.

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven