Klimtijdrit zeldzaamheid in Tour; laatste keer verraste Froome Dumoulin Tour de France

Klimtijdrit zeldzaamheid in Tour; laatste keer verraste Froome Dumoulin

Door Arnout Tamerus 16 oktober 2019 | 17:12


Met de aankondiging van de route van de Tour de France voor 2020 werd ook duidelijk dat er dit jaar heel weinig tijdritkilometers in het parcours zijn opgenomen. Slechts 36 kilometer hoeven de renners individueel af te leggen. Wel moeten zij dan de gevreesde la Planche des Belles Filles op. Een heuse klimtijdrit dus. In de Leiderstrui dook de historie in en stuitte op drie klimtijdritten in de afgelopen twintig jaar.

De klimtijdrit is een discipline dat niet vaak voor komt in de Tour de France. De meeste klimtijdritten hebben een heroïsche status vervorven in de historie van de Tour. Zoals de klimtijdrit naar de Puy de Dome in 1959, alwaar Federico Bahamontes het fundament legde voor zijn enige en Spanje's eerste Tourzege. In de meest recente geschiedenis was het in 2016 dat er voor het laatst een klimtijdrit werd verreden.

Tour de France 2016 - Froome verslaat Dumoulin in Megève

De Tour de France is in 2016 al 17 etappes onderweg als op 21 juli de tweede tijdrit van deze editie op het programma staat. Tom Dumoulin heeft de eerste tijdrit met ruim een minuut voorsprong op Chris Froome gewonnen. In diezelfde Tour reed Dumoulin onder apocalyptische omstandigheden naar zijn eerste zege in een etappe in Arcalis. Als grote favoriet voor de klimtijdrit stond Dumoulin dan ook aan de start.

Het profiel van de tijdrit verraadde een zware tijdrit. Ondanks dat de eindstreep niet boven op de klim was getrokken, moest er flink geklommen geworden.

Met het gevecht voor het klassement in de benen begon Chris Froome als leider aan deze tijdrit. Zijn naaste belager was Bauke Mollema. Waar iedereen rekening hield met een overwinning voor Tom Dumoulin is het Froome die zijn kandidatuur voor de eindwinst nogmaals onderstreept. Niet alleen wint hij de tijdrit met een verschil van 23 seconden op Dumoulin, ook zijn positie in het klassement wordt dusdanig verbeterd dat de eindzege hem nauwelijks meer kan ontgaan.

Tour de France 2004 - Armstrong's heerschappij duurt voort

We moeten van 2016 twaalf jaar terug in de tijd om bij de volgende klimtijdrit aan te komen. Een klimtijdrit in het Lance Armstrong-tijdperk. Het parcours was precies even lang als de klim, de tijdrit ging naar de top van l'Alpe d'Huez. Op een volgepakte Alp was het bijna gekkenwerk om de klim op te rijden.

Met het ingaan van de klimtijdrit reed Armstrong al in het geel. Zijn voorsprong op nummer twee Ivan Basso bedroeg meer dan een minuut. Toch zou Armstrong hier nog een oorvijg uitdelen aan zijn concurrenten. Jan Ullrich kwam nog het dichtst in de buurt van de Amerikaan. Hij moest een minuut en een seconde toegeven op Armstrong. Nummer twee van het klassement Basso werd achtste op twee minuten en 23 seconden. Beste Nederlander werd Michael Boogerd op plek 67.

Tour de France 2001 - Armstrong laat concurrentie kansloos

Voor de volgende klimtijdrit hoeven we een kleinere stap terug in de tijd te maken. Drie jaar eerder was de eerste klimtijdrit in het tijdperk Armstrong. In de elfde etappe moesten de renners van Grenoble naar Chamrousse. Ditmaal meer dan alleen de klim. In totaal moesten de renners 32 kilometer afleggen, waarvan twintig kilometer omhoog liepen. Opvallend genoeg was de eerste rustdag pas na deze klimtijdrit gepland. 

Armstrong hield vanaf het eerst moment huis. Ook ditmaal was het Ullrich die op gepaste afstand tweede werd met een verschil van precies een minuut. Joseba Beloki eindigde als derde. Ondanks zijn heerschappij moest Armstrong wel geduld betrachten voor de gele trui. Deze bleef namelijk om de schouders van Francois Simon. Ondanks een tijdverlies van zeven minuten hield hij nog een marge van dertien minuten op Armstrong. Ook de betreurde Andrei Kivilev stond nog tussen de Armstrong en de gele trui.  (Foto: Sirotti)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageren

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!

Meer nieuws