Tourstart in juni lijkt onmogelijk: Uitstel, inkorting, zonder publiek of...? Tour de France

Tourstart in juni lijkt onmogelijk: Uitstel, inkorting, zonder publiek of...?

Door Bram van der Ploeg 25 maart 2020 | 09:53


De plannen voor de rest van het wielerjaar vliegen ons om de oren. Matteo Trentin wil drie grote rondes combineren, Davide Formolo ziet wel iets in een Italiaanse superronde en Danny Nelissen ziet op zijn beurt misschien het hele jaar koers wel afgelast worden. Hoe nu verder? Een Tour de France in juli zou een optie kunnen zijn.

Nu de Olympische Spelen zijn uitgesteld naar 2021, valt er een gat in kalender in de zomer. De Giro d'Italia en de Tour werden dit jaar eerder dan normaal op de kalender gezet vanwege de Spelen, maar daar kan nu in worden geschoven. Het Nieuwsblad meldt woensdag dat de Giro plannen heeft om te starten op 2 juni, een nationale feestdag in Italië. De Tour zou dan in juli moeten plaatsvinden. De Tour staat momenteel nog ingepland vanaf 27 juni.

In Het Laatste Nieuws noemen bronnen bij de UCI het 'een zeer ingewikkelde puzzel'. 'We kunnen wel zeggen: vanaf 1 juni koersen we weer. Maar als dat door de regeringen en veiligheidsraden wordt verboden, staan we machteloos en stort alles als een kaartenhuis in elkaar. En stel dát het mag, dan kunnen we op pakweg 15 juni onmogelijk een grote ronde programmeren. Dat kunnen we de renners niet aandoen. We gaan nu eerst ons huiswerk maken. De consensus die we vinden, zal realistisch moeten zijn. Er ligt een berg werk op de plank. Maar we geraken eruit, gegarandeerd.'

Tour de France: met of zonder publiek?

Mocht de Tour in juli inderdaad kunnen starten, dan is het nog de vraag of dat met over zonder publiek kan. Greg Van Avermaet stelt in Het Laatste Nieuws alvast dat hij best zonder fans wil beginnen. 'Ik vind de geplande maatregelen niet slecht. De teams kunnen er ook zelf toe bijdragen. Met een kleinere delegatie, acht à negen renners plus een paar personeelsleden, naar Nice afzakken, bijvoorbeeld. Om de risico’s in te dammen.'

Patrick Lefevere is een stuk pessimistischer. De ploegbaas van Deceuninck-Quick-Step vraagt zich bij Sporza af waarom het EK en de Olympische Spelen niet door kunnen gaan en de Tour wel. 'Ik ben geen pessimist, maar wel een realist. Dat weet iedereen. Hoe kan je dan vasthouden aan de Tour? Waarom zou de Tour wel kunnen doorgaan als andere sportevenementen dat niet kunnen, zoals het EK of de Spelen? Is die misschien belangrijker? Natuurlijk wil ik graag dat de Tour doorgaat, zelfs een Tour "light" mag van mij gereden worden. Als er maar gekoerst wordt, maar zal dat nog lukken?' (foto: Sirotti, 2019)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws