[Update] Carapaz landt veilig in Andorra; blik kan op Burgos en Giro Tour de France

[Update] Carapaz landt veilig in Andorra; blik kan op Burgos en Giro

Door Ward Hilhorst 17 juli 2020 | 12:16


(21 mei 2020) Er kan een vraagteken geplaatst worden achter de deelname van titelverdediger Egan Bernal en andere Colombiaanse wielrenners aan de Tour de France, die op 29 augustus start. De Colombiaanse minister van transport, Angela María Orozco, heeft benadrukt dat de landsgrenzen en het luchtruim van het land tot 31 augustus gesloten blijven, nu de noodsituatie verlengd is.

De minister van Transport geeft in gesprek met Vanguardia aan dat de beperkingen van het internationale luchtvervoer hand in hand gaan met de corona-restricties van het land. 'Als de noodsituatie qua gezondheid nog aanwezig is, kunnen we het internationale verkeer niet hervatten. Deze maatregel blijft dus van kracht, er is geen internationaal luchtverkeer in Colombia tot 31 augustus.'

Iván Duque, de president van het Zuid-Amerikaanse land, gaf aan dat het zijn taak is 'om zijn landgenoten te beschermen'. Bernal, Nairo Quintana en andere Colombiaanse toprenners zullen het met hem eens zijn, maar willen naar alle waarschijnlijkheid toch aan de start staan van de Ronde van Frankrijk. Eerder kregen de renners ook al een uitzondering  voor mekaar, toen ze weer buiten mochten trainen na een gesprek tussen Quintana en de Minister van Sport in het land. Bij deze maatregel lijkt een uitzondering iets moeilijker te worden, waardoor we serieus rekening lijken te moeten houden met een Tour zonder Colombiaanse renners. 

Update - 22 mei 2020 (14.50 uur): Colombiaanse wielerbond in gesprek met overheid over verplaatsing profwielrenners

De Colombiaanse wielerfederatie zet alles op alles voor de deelname van Colombiaanse profwielrenners aan de Tour de France en de voorafgaande wedstrijden. Zikloland meldt dat er gesprekken gaande zijn tussen de wielerbond en de de president, minister van transport en de minister van sport. 

Mauricio Vargas, voorzitter van de Colombiaanse wielerbond, geeft verdere uitleg: 'We hebben contacten gelegd met de overheid zodat wielrenners naar Europa mogen reizen en mogen deelnemen aan de Tour de France, de voorbereidingswedstrijden en andere belangrijke races. We coördineren het reisprobleem met de Colombiaanse overheid. Het zal geen probleem zijn voor de Colombiaanse wielrenners.'

Update II - 27 mei 2020 (12.54 uur): Colombianen met chartervlucht naar Europa

De Colombiaanse renners gaan in juli met een chartervlucht richting Europa, zo heeft de Colombiaanse wielerploeg Team Medellín laten weten aan Zikloland. Ploegbaas José Julián Velásquez zegt: 'Ik heb gisteren (dinsdag, red.) een aangenaam telefoontje gekregen van de president van de Colombiaanse wielerbond. Hij gaat speciale vergunningen aanvragen bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken en bij het Ministerie van Sport om zo een chartervlucht te organiseren voor alle Colombiaanse renner die in juli naar Europa moeten.'

Update III - 04 juni 2020 (14.32 uur): Colombianen voor 20 juli naar Europa

De Colombiaanse wielrenners uit de WorldTour zullen ruimschoots op tijd in Europa arriveren voor de hervatting van de wielerkalender, zo meldt AS. De bedoeling is om de chartervlucht in de eerste twee weken van juli naar Europa te sturen. Op die vlucht gaan niet alleen de grote Colombiaanse wielrenners mee, maar ook renners van het continentale niveau en renners uit de O23-categorie. Mocht er sprake zijn van een quarantaine van twee weken in Europa, dan is daar in juli nog genoeg tijd voor. 

Update IV - 19 juni 2020 (14.37 uur): Colombianen landen op 19 juli in Europa

De chartervlucht met Colombiaanse wielrenners zal op 19 juli landen in Europa, melden diverse media. De vlucht gaat van Bogota naar Madrid, alvorens de meeste Colombiaanse sterren richting Frankrijk gaan. Nairo Quintana, Miguel Angel Lopez en Egan Bernal starten alle drie in de Dauphiné, alvorens ze richting de Tour de France gaan. 

Lopez zal begin augustus verder te zien zijn in de Route d’Occitanie en op de Mont Ventoux. Bernal rijdt de Route d’Occitanie en de Tour de L'Ain en Quintana zien we terug in de Tour de L'Ain. 

Update V - 1 juli 2020 (16.00 uur): Carapaz in de problemen?

Richard Carapaz weet nog niet zeker of hij op 19 juli mee kan met de chartervlucht van het Colombiaanse Bogota naar Madrid. De grenzen in Ecuador zijn door het coronavirus gesloten en dus kan de Giro-winnaar van 2019 vooralsnog het land niet uit. Carapaz moet zich in principe rond 17 juli melden voor de chartervlucht vanuit Colombia. 

In gesprek met El Comercio spreekt Carapaz zijn zorgen uit. Hij denkt er zelfs over om bij de grens de 982,6 kilometer naar de luchthaven per fiets af te leggen. Team INEOS denkt in de tussentijd ook mee op zoek naar een oplossing. Op 28 juli moet Carapaz in principe aan de start staan van de Vuelta a Burgos. In oktober verdedigt hij zijn titel in de Giro.

Overigens zal Carapaz niet de enige zijn die zijn adem nog inhoudt. Uit een door de EU gepubliceerde lijst met veilige landen staat in Zuid-Amerika alleen Uruguay genoteerd. Naast Colombia ontbreekt bijvoorbeeld ook de Verenigde Staten. 

Update VI - 7 juli 2020 (13.15 uur): 'Carapaz kan toch vliegen vanuit Ecuador'

Richard Carapaz kan opgelucht ademhalen. De regerend Giro-winnaar kan toch direct naar Spanje vliegen vanuit Ecuador. Volgens Velonews stappen hij en Jhonatan Narváez op 15 juli op het vliegtuig in Quito, de Ecuadoraanse hoofdstad. Zijn fiets kan dus nog even rusten tot hij in Europa aankomt! 

Update VII - 17 juli 2020 (12.11 uur): Carapaz landt in Europa

Richard Carapaz is in Europa, ze melden diverse media. De man uit Ecuador vloog woensdag al naar Spanje, waar hij richting Andorra ging. Ook ploegmaat Jonathan Narvaez vloog richting Europa. Beide renners zullen eind juli starten in de Ronde van Burgos. Daarna gaat de blik van Carapaz op oktober, wanneer hij zijn titel in de Giro d'Italia gaat verdedigen. De Colombianen landen op 20 juli in Europa. (foto: Sirotti, 2019)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws