Jumbo-Visma grijpt coronatijd aan voor grootschalige concurrenten-analyse Tour de France

Jumbo-Visma grijpt coronatijd aan voor grootschalige concurrenten-analyse

Door Bram van der Ploeg 04 juni 2020 | 08:21


Team Jumbo-Visma stelt werkelijk alles in het werk om kopmannen Tom Dumoulin, Primoz Roglic en Steven Kruijswijk dit jaar zo goed voorbereid als mogelijk naar de Tour de France te laten vertrekken. In De Telegraaf legt sportief directeur Merijn Zeeman uit wat hij en zijn collega's allemaal doen. 

Jumbo-Visma heeft te maken met de onzekerheid van het coronavirus en daarmee de vorm van de drie kopmannen. Hoe heeft dat zijn uitwerking? Maar door het coronavirus heeft de ploeg zich wel extra kunnen focussen op de tegenstanders. Urenlang wedstrijdmateriaal werd teruggekeken om te analyseren om sterktes, zwaktes en tactieken te ontdekken. 'We zullen daardoor nóg beter voorbereid de Tour aanvangen', aldus Zeeman.

Jumbo-Visma analyseert: 'Wat kunnen wij daaruit leren?'

Jumbo-Visma mikt bij die analyses niet alleen op Team INEOS, maar kijkt ook naar bijvoorbeeld de broers Yates, Thibaut Pinot en Nairo Quintana. 'We proberen ons zo breed mogelijk in die renners en hun ploegen te verdiepen. Hoe gedragen ze zich in bergritten, wat kunnen ze in tijdritten, maar ook op het vlakke kijk je naar wat ze wel en niet doen. Er zijn bij veel ploegen patronen zichtbaar. Zo is het geen geheim dat INEOS in vlakke etappes met hun kopmannen altijd heel gegroepeerd van voren zit. Dan is de vraag hoe andere ploegen dat doen, en wat kunnen wij daaruit leren?'

Zeeman en consorten puzzelen alles in elkaar, door bijvoorbeeld uit te rekenen hoeveel wattages je moet trappen om inderdaad altijd van voren te zitten. 'Of ik verwacht dat INEOS hetzelfde met ons doet? Ik ga er niet vanuit dat we opeens drie keer zo slim zijn als de rest. Ik denk dat die ploeg ons als een concurrent beschouwt en zich afvraagt hoe wij het aanpakken. Het is wel zo dat INEOS zeven keer de Tour heeft gewonnen in de laatste acht edities, dus misschien gaan ze wel van hun eigen kracht en tactiek uit. Wij doen het in ieder geval op deze manier.' (foto: Sirotti, 2019)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws